Kandydat w konkursie Popularyzator Nauki 2012

Aby unowocześnić i zwiększyć konkurencyjność polskiego rolnictwa na jednolitym rynku Unii Europejskiej, warto popularyzować wiedzę biologiczną, technologiczną i ekonomiczną dotyczącą sektora rolnego.

Halloweenowa fiesta w Klaistow

Październik to miesiąc zbiorów płodów rolnych. Ponadto zbliża się święto Halloween, które w Ameryce jest bardzo rozpowszechniane i kultywowane - czy ta tradycja będzie równie popularna w Polsce? Wiemy jedno − uprawa dyni staje się częściej praktykowana również i w naszym kraju.

Zbiory ziemniaków wyniosą 9,1 mln ton

Zbiory ziemniaków w 2012 r. wyniosą 9,1 mln ton, co oznacza roczny spadek o 2,8 proc. - ocenia w raporcie Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Skrzynie dla warzyw

Skrzynie paletowe to coraz powszechniej wykorzystywane w warzywnictwie opakowania. Stosowane są do przechowywania i transportu warzyw w ilościach hurtowych. Pozwalają zmniejszyć nakład pracy i uszkodzenia produktów.

Czosnkowe żniwa w Obrażejowicach

W Obrażejowicach 29 lipca odbyła się VI edycja Małopolskiego Święta Czosnku – imprezy organizowanej przez władze gmin Radziemice oraz Słomniki.

Sezon na dynie

W podwarszawskiej Lesznowoli rozpoczęły się zbiory dyni, która cieszy się coraz większą popularnością wśród konsumentów. Nie chodzi tu o użycie tego warzywa jako ozdoby podczas zbliżającego się Halloween, ale o jego walory smakowe i żywieniowe.
 

Fasola szparagowa w Kamionie

Grupa Producentów Rolnych Agro Czar już drugi rok testuje odmiany fasoli szparagowej na polu doświadczalnym w gospodarstwie Doroty i Grzegorza Zabostów w Kamionie k. Skierniewic.

Mechaniczny zbiór warzyw korzeniowych

Produkcja warzyw korzeniowych wiąże się z dużą pracochłonnością. Uciążliwość prac, w tym przede wszystkim tych dotyczących zbioru i obróbki pozbiorczej, powoduje, że coraz więcej ogrodników inwestuje w maszyny do mechanicznego zbioru korzeni oraz wyposaża zaplecze produkcyjne w urządzenia do mycia, sortowania i pakowania warzyw.

Open Days Monsanto w Holandii

Koncern Monsanto, do którego należy między innymi marka Seminis,  po raz kolejny zorganizował dla swoich kontrahentów Dni Otwarte.

W holenderskiej przechowalni z marchwią

W celu przetrzymania marchwi przez 4-8 miesięcy po zbiorach bez znacznych strat, należy zapewnić jej odpowiednie warunki przechowywania. Temperatura na poziomie 0-1°C to jeden z koniecznych do przestrzegania czynników.