Zapobiec suszy – działania w woj. łódzkim

Warunki klimatyczne i środowiskowe sprawiają, że w Polsce centralnej w czasie długotrwałych okresów bez opadów susza rozwija się bardzo intensywnie. Województwo łódzkie to obszar pod względem hydrologicznym wyjątkowy – na dwie niemal równe części przecina je dział wodny rozdzielający dorzecza Wisły i Odry. Aż 59% terenów województwa łódzkiego jest bardzo i ekstremalnie zagrożonych suszą rolniczą. Aż jedna trzecia województwa wykazuje niską dostępność zasobów wód powierzchniowych. W tej sytuacji wykorzystanie zasobów wód podziemnych przekracza średnią krajową o blisko 30%.

Jakość handlowa soków i nektarów

W IV kwartale 2019 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej soków i nektarów. Objęto nią 46 podmiotów.

Włoska branża owocowo-warzywna a koronawirus

Ograniczenie handlu i transportu międzynarodowego oraz drastyczny spadek liczby pracowników rolnych. Włoska branża owocowo-warzywna jest zaniepokojona problemami, które już wygenerowało (a będą się one jeszcze potęgować) pojawienie się w tym kraju koronawirusa.

Klasmann-Deilman Polska diamentem Forbesa 2020

Firma Klasmann-Deilman Polska Sp. z o.o. działająca na krajowym rynku ogrodniczym w segmencie specjalistycznych podłoży ogrodniczych zdobyła uznanie analityków i otrzymała tytuł Diament Forbesa 2020.

7 zasad bezpiecznego stosowania środków ochrony roślin

Zbliża się okres intensywnych prac polowych. Ten czas związany jest ze stosowaniem środków ochrony roślin. Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa przypomina, że osoby stosujące środki ochrony roślin nie mogą stwarzać zagrożeń dla zdrowia ludzi, zwierząt i środowiska. Muszą również przeciwdziałać znoszeniu środków ochrony roślin na obszary i obiekty niebędące celem zabiegu.

Płatności bezpośrednie – oświadczenie rolnika o braku zmian

Rolnicy mogą już składać oświadczenia, w których potwierdzają brak zmian w porównaniu do ubiegłorocznego wniosku o płatności bezpośrednie. Od 1 marca do 15 kwietnia 2020 r. na formularzu opracowanym i udostępnionym przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.

Badania konsumpcji warzyw i owoców

„Narodowe badania konsumpcji warzyw i owoców” to projekt kompleksowych badań konsumpcji. Został zainicjowany przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw w odpowiedzi na wyzwania związane z promocją roli warzyw i owoców w diecie. Badania będą realizowane w roku 2020 przez firmę Kantar Polska we współpracy z agencją Inspire smarter branding. Zadanie finansowane jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

Kontrole żywności – ustawa znowelizowana

Od 1 lipca br. nastąpi fuzja kontroli jakości żywności w jednej wyspecjalizowanej instytucji – Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS). Dzięki temu możliwe będzie efektywniejsze wykorzystanie potencjału inspektorskiego, a kontrole będą prowadzone przez jeden organ w sposób kompleksowy w całym łańcuchu dostaw od „pola do stołu”. Obecnie jakość żywności w sklepach sprawdza Inspekcja Handlowa, a na wcześniejszych etapach obrotu – IJHARS.

Seminarium poświęcone pamięci prof. dr hab. Tadeusza Wojtaszka

W tym roku 15 grudnia przypada 100. rocznica urodzin, a 14 lutego 30. rocznica śmierci Profesora Tadeusza Wojtaszka, byłego Rektora Akademii Rolniczej w Krakowie, Dziekana Wydziału Ogrodniczego, współzałożyciela Polskiego Towarzystwa Nauk Ogrodniczych, człowieka bardzo zasłużonego dla polskiego ogrodnictwa.

Rynek rolno-spożywczy w działaniach UOKIK i Inspekcji Handlowej

Walka z nieprawidłowościami na rynku rolno-spożywczym to jeden z priorytetów UOKiK. Dzięki decyzjom Urzędu rolnicy szybciej dostają zapłatę za swoje produkty. Inspekcja Handlowa regularnie sprawdza jakość i oznakowanie warzyw i owoców w sklepach – w 2019 r. przeprowadziła ponad 800 takich kontroli.