Warzywa

Warzywa to dział poświęcony warzywnictwu polowemu. Najnowsze informacje dla Producentów warzyw. Uprawa, technika i ochrona dla warzyw polowych w najlepszych wydaniu.

700-300-katalogi-warzyw

Papryczka chili sprzyja zdrowiu serca

Zawarta w papryczkach chili kapsaicyna, która nadaje im charakterystyczny piekący smak, może pozytywnie wpływać na zdrowie układu krwionośnego – wynika z raportu opublikowanego przez American Chemical Society.

Tanio przechować warzywa do przetwórstwa

Ceny warzyw przeznaczonych do przetwórstwa są zwykle niższe w porównaniu z cenami oferowanymi na „świeżym rynku”, dlatego plantatorzy, którzy decydują się na produkcję surowca dla przetwórni, muszą maksymalnie ograniczać koszty, także te związane z przechowywaniem.

Arbuz i melon nazwane na cześć prezydenta

Melon "Opiekun" i arbuz "Prezydent", nazwane tak na cześć prezydenta Turkmenistanu Kurbankuły Berdymuchammedowa, zostały pokazane na wystawie rolniczej w Aszchabadzie - podała w poniedziałek agencja AFP.

Konkurs jedzenia pokrzyw

Konkurs jedzenia pokrzyw odbył się w sobotę w hrabstwie Dorset, na południu Anglii.

W tym roku mniejsze zbiory warzyw w Rosji

Zbiory warzyw w Rosji w tym roku będą znacznie mniejsze niż w ubiegłym, a ceny wyjątkowo wysokie - prognozują rosyjscy analitycy. Jest to spowodowane niebywałymi upałami, jak również zmniejszeniem powierzchni upraw - informuje agencja FriutNews.

GUS: wstępny szacunek produkcji warzyw gruntowych w 2012 r.

Szacuje się, że łączna produkcja warzyw gruntowych w 2012 r. wyniesie przeszło 4,6 mln t i będzie o 3,7% niższa od produkcji roku poprzedniego, lecz nieco wyższa od średniej z lat 2006 - 2010.

Prokurator Generalny zbada tzw. aferę ogórkową?

Z wnioskiem o zbadanie tzw. afery ogórkowej zwrócił się do Prokuratora Generalnego wicemarszałek Sejmu Jerzy Wenderlich (SLD). Chodzi o rolników, którzy nie dostali odszkodowań za straty poniesione w wyniku ubiegłorocznej epidemii bakterii E.coli.

Dzień Otwartych Drzwi Odziału Warzywnictwa IO

19 lipca przed sympatykami Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach szeroko otwarto drzwi Oddziału Warzywnictwa. Dzień Otwartych Drzwi tego Oddziału dał możliwość zapoznania się z prowadzonymi projektami badawczymi oraz zwiedzenia obiektów i pól doświadczalnych.

Mikroelementy dla kapustnych

Rośliny potrzebują mikroelementów w bardzo małych ilościach (pobierają je w ilości od kilku do kilkuset gramów z hektara), ale niedobór jakiegokolwiek z nich ogranicza plonowanie w takim samym stopniu, jak niedobór makroelementu. Problemem może być również nadmiar mikroskładnika, gdy występuje on w zbyt wysokim stężeniu w glebie lub podłożu – może być toksyczny dla roślin.

Fasola niepodległości powraca

Fasola niepodległości - biała fasolka z bordowym rytem przypominajacym orła w koronie, która całkowicie zniknęła z upraw w Polsce - ma szanse na powrót do polskiej tradycji rolnej i kulinarnej.

Ostatnie artykuły

Strategia zrównoważonego rozwoju wsi, rolnictwa i rybactwa 2030

Rada Ministrów przyjęła Uchwałę w sprawie przyjęcia „Strategii zrównoważonego rozwoju wsi, rolnictwa i rybactwa 2030”, przedłożoną przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi.

PROCAM Polska 15 lat z rozmachem

W tym roku PROCAM Polska obchodzi 15-lecie swojej aktywności na rynku polskim. Podczas jubileuszowej imprezy prezes firmy podsumował działalność oraz zdradził receptę na to, jak w ciągu 15 lat zwiększyć obroty aż 36-krotnie!

Światowy Dzień Żywności 2019

Światowy Dzień Żywności to obchodzone 16 października święto ustanowione w 1979 roku przez Organizację Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Jego celem jest przybliżanie tematyki globalnych problemów żywnościowych, w tym walki z głodem i niedożywieniem przez zachęcanie do współpracy gospodarczej i technicznej pomiędzy krajami rozwijającymi się, wzmocnienie świadomości publicznej w zakresie problemu głodu na świecie, promowanie przepływu technologii do krajów rozwijających się oraz podkreślenie znaczenia solidarności narodowej i międzynarodowej.