Warzywa

Warzywa to dział poświęcony warzywnictwu polowemu. Najnowsze informacje dla Producentów warzyw. Uprawa, technika i ochrona dla warzyw polowych w najlepszych wydaniu.

700-300-katalogi-warzyw

Letnie wykłady warzywnicze w Skierniewicach

24 lipca w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach zorganizowano Dzień Otwartych Drzwi na polach doświadczalnych upraw warzywniczych. Uczestnicy tego wydarzenia mieli możliwość zapoznania się z doświadczeniami i badaniami prowadzonymi w tej placówce.

Francuski rynek marchwi

Tegoroczne zbiory marchwi we Francji oszacowane zostały na około 307,9 tys. ton – to jest o 11% mniej wobec roku poprzedniego i aż o 16% mniej wobec średniej wielkości z pięciu lat. Mniejsze zbiory to wynik między innymi redukcji powierzchni upraw - w roku 2014 warzywo to jest uprawiane na powierzchni 8,18 tys. ha czyli o 3% mniejszej niż w roku 2013 i o 2% mniejszej wobec danych z lat 2010-2014.

Niełatwy ekologiczny biznes

Doświadczenia plantatorów zajmujących się ekologiczną produkcją warzyw wskazują, że w Polsce z roku na rok rośnie grono klientów poszukujących tych produktów. Jednak opracowanie skutecznej technologii produkcji i zwiększenie areału upraw ekologicznych wiąże się z wieloma problemami. O możliwościach ich rozwiązywania rozmawiałam z jednym producentem z Wielkopolski, który od 4 lat prowadzi gospodarstwo ekologiczne.

Dzień Ogórka w Chotelu Czerwonym

20 lipca w gospodarstwie Zdzisława Kaczmarczyka w miejscowości Chotel Czerwony koło Wiślicy (Świętokrzyskie) odbyło się spotkanie organizowane przez firmę ICL Group (Everris) przy współpracy ze „Spójnią” Hodowla i Nasiennictwo Ogrodnicze i Dropplant.

Kalisz Pomorski stolicą kiszonego ogórka

Kalisz Pomorski (Zachodniopomorskie) po raz dziesiąty stanie się światową stolicą ogórka. Święto ogórka odbędzie się w najbliższy piątek i sobotę (18 i 19 lipca). Kulminacyjnym punktem będzie wydobycie z jeziora beczek z tym kiszonym przysmakiem.

Aktualna ocena plantacji pomidorów

Spółdzielcza Grupa Producentów Owoców i Warzyw do Przetwórstwa w Krobi oraz firmy BASF Polska, Intermag i Jagro Krobia zorganizowały 3 lipca na plantacji Stanisława Piotrowiaka w Kuczynce (Wielkopolska) spotkanie plantatorów pomidorów polowych.

TomTato – czyli pomidoroziemniak

W wyniku klasycznego połączenia (tradycyjnego szczepienia) i zrośnięcia się „młodocianych” części dwóch roślin odrębnych gatunkowo, ale należących do tej samej rodziny botanicznej – psiankowate (Solanaceae) – powstał pomidoroziemniak.

Niemiecki rynek warzyw

Średnioroczne zbiory warzyw w Niemczech kształtują się na poziomie 3,5 - 4,0 mln ton. W roku 2013 wyniosły one niemal 4,0,0 mln ton. Pomimo sporej rodzimej produkcji kraj ten zmuszony jest do wspierania podaży importowanymi produktami i w Europie jest znany jako netto importer warzyw.

Ponad 65 mln ton ogórków

Jak podało FAO, w minionym roku na świecie zebrano łącznie 65,134 mln ton ogórków wobec 65,0 mln ton w roku 2012. To po raz pierwszy w historii tak duże zbiory tych warzyw – nigdy przedtem nie udało się przekroczyć wielkości 65,0 mln ton ogórków.

Włókna z pomidorów wejdą w skład… aut?

Jeżeli ktoś uważa, że pomidory i samochody nie mają ze sobą nic wspólnego, jest w błędzie. Udowadniają to pracownicy naukowi z Ford Motor Company oraz H.J. Heinz Company.

Ostatnie artykuły

Sytuacja hydrologiczna w maju

Majowe opady tylko nieznacznie poprawiły sytuację, jeśli chodzi o suszę rolniczą. W większości województw wilgotność gleb wzrosła, ale przede wszystkim na poziomie do 7 cm. Wciąż mamy bardzo złą sytuację w lubuskim, wielkopolskim i części kujawsko-pomorskiego, bo tam opady były mniejsze, dlatego gleby wykazują brak wilgotności nawet do głębokości 1 m.

Konsumpcja warzyw i owoców w maju

Dietetycy zalecają, aby warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę, tego co jemy. Jedynie 22% Polaków spełniło ten warunek w maju, ale to aż o 4% więcej niż w kwietniu. Równolegle, w maju mniej Polaków niż w kwietniu (12% wobec 17%) odżywiało się bardzo źle, czyli warzyw i owoców jedli mało lub wcale. Im bliżej lata tym nasza dieta poprawia się.

Komunikat sadowniczy PROCAM 11 z 27.05.2020

Krzysztof Gasparski z PROCAM Polska w najnowszym komunikacie sadowniczym z dnia 27.05.2020. Choroby i szkodni w sadach oraz nawożenie. Jabłonie, grusze i czereśnie.