Warzywa

Warzywa to dział poświęcony warzywnictwu polowemu. Najnowsze informacje dla Producentów warzyw. Uprawa, technika i ochrona dla warzyw polowych w najlepszych wydaniu.

700-300-katalogi-warzyw

O uprawie pora w Pobiedniku

10 stycznia br. w Pobiedniku Wielkim koło Krakowa na zaproszenie firmy Rijk Zwaan spotkali się producenci warzyw, głównie pora, ale też marchwi i buraków ćwikłowych. O tym jak profesjonalnie uprawiać pora, mówił Jarosław Krzemiński, kierownik stacji doświadczalnej firmy w Witkach.

Interaspa: ważne targi producentów szparagów i truskawek

11-12 stycznia br. w Hanowerze (północne Niemcy) odbyły się 6. międzynarodowe targi Interaspa 2012. Jednym z głównych organizatorów tych jedynych w swoim rodzaju targów jest p. Dietrich Paul, szef organizacji zajmującej się sprzedażą i dystrybucją szparagów na terenie Niemiec (Asparagus Handels- und Vertriebs GmbH).

Przygotowanie pora na świeży rynek

Przygotowanie pora do sprzedaży jest bardzo pracochłonne, ale są już na rynku maszyny pozwalające zmechanizować tę czynność. Odwiedziliśmy gospodarstwo Roberta Wójcika w miejscowości Bramki koło Błonia (Mazowieckie), który zajmuje się produkcją pora na rynek warzyw świeżych i dysponuje maszyną przeznaczoną do czyszczenia oraz przycinania korzeni i liści tego warzywa w celu przygotowania go do sprzedaży.

Skorygowane przewidywania zbioru warzyw

Wobec wcześniejszych szacunków znacznie zostały skorygowane przewidywania co do wielkości tegorocznych zbiorów warzyw gruntowych w kraju. Według aktualnych ocen wyniosły one 4,8 mln t i były dużo wyższe w porównaniu z rokiem poprzednim.

Pasternak, warzywo z tradycjami

Pasternak to warzywo występujące w naszym kraju w stanie dzikim. Jest ono znane i wykorzystywane od wielu wieków, choć w ostatnich kilkudziesięciu latach wyparte zostało przez pietruszkę i marchew. Pasternak może być uprawiany z przeznaczeniem na rynek warzyw świeżych oraz do zaopatrzenia przemysłu suszarniczego.

Dezynfekcja skrzyniopalet i skrzyń na warzywa

Dezynfekcji skrzyniopalet i skrzyń nie należy lekceważyć, gdyż przyczynia się ona do poprawy warunków fitosanitarnych podczas przechowywania oraz na etapie obrotu handlowego warzywami. Środki do mycia opakowań, w których są składowane warzywa, muszą spełniać określone wymagania, między innymi powinny mieć stosowne świadectwa dopuszczające je do kontaktu z żywnością.

Madrycka konferencja brokułowa

19 października br. odbyła się trzecia konferencja brokułowa zorganizowana przez firmę Sakata Vegetables Europe w stolicy Hiszpanii – Madrycie przy okazji odbywających się tam targów Fruit Atraction. Na zaproszenie Sakata Vegetables Europe na konferencji znalazła się reprezentacja producentów, przedstawicieli zakładów przetwórczych oraz mediów.

Święto kapusty w Charsznicy

XVII edycja Charsznickich Dni Kapusty – dorocznego święta organizowanego przez Urząd Gminy oraz Gminny Ośrodek Kultury w Charsznicy – odbyła się 11 września na stadionie LKS Spartak w Miechowie-Charsznicy. Imprezie tradycyjnie towarzyszyła wystawa firm oferujących środki produkcji dla ogrodnictwa oraz pokazy odmian warzyw na poletkach demonstracyjnych w pobliskich gospodarstwach.

Małopolskie Święto Warzyw

4 września w Pobiedniku Wielkim odbyła się IV edycja święta ogrodników z tego województwa zorganizowana przez Gminę Igołomia-Wawrzeńczyce. Wśród hodowców prezentujących ofertę odmian warzyw do uprawy w polu i pod osłonami goszczono m.in. nowe na polskim rynku firmy.

Cebulowe pola w Kościelcu

Koniec sierpnia to okres, w którym wiele firm nasiennych zaprasza producentów cebuli na polowe pokazy swoich odmian. Jedno z takich spotkań odbyło się 20 sierpnia br. w gospodarstwie Romana Wacha w miejscowości Kościelec koło Inowrocławia. Jego organizatorem była firma Monsanto oferująca nasiona marki Seminis.

Ostatnie artykuły

Aronia polskim superowocem

Owoce aronii wykorzystuje się przede wszystkim w przemyśle przetwórczym i zamrażalniczym do produkcji wartościowych przetworów, jak soki, napoje, nektary, dżemy, konfitury, wina i nalewki, do suszenia oraz jako dodatek do innych owoców. Mogą być także cennym dodatkiem do mięsa i drobiu.

Zagrożenia chorobami w szkółkach w 32 tygodniu roku

Prezentujemy informacje na temat zagrożeń chorobowych w szkółkach roślin ozdobnych i owocowych przygotowany przez Agro Smart Lab.

Azja pozostanie liderem produkcji jagód

Najwięcej plantacji gatunków jagodowych znajduje się w regionie Azji – głównymi producentami są Chiny i Japonia. Ich pozycja w najbliższych latach wzmocni się jeszcze bardziej.