Pestycydy i ta cała chemia

Bezpieczeństwo żywności utarło się łączyć z pestycydami i szeroko pojętą chemią – a tej według wielu źródeł w owocach i warzywach jest pełno (w porównaniu do tego, co było kiedyś). I to na tyle, by jednocześnie doradzać rezygnację z ich spożywania, a przynajmniej z tych pochodzących z upraw konwencjonalnych. Żadne z tych stwierdzeń nie ma podstaw naukowych, choć ich wszechobecność spowodowała, że zaczęliśmy w nie wierzyć. Jakie są zatem fakty?

Ulepszone technologie bioinokulacji i ściółkowania żywymi roślinami

„Zielona rewolucja” doprowadziła do potężnego postępu w produkcji żywności poprzez wprowadzenie do rolnictwa nawozów mineralnych i pestycydów. Jednak z czasem, oddziaływanie tych produktów spowodowało stopniową degradację środowiska rolniczego. Obecnie użycie chemicznych środków produkcji jest progresywnie ograniczane i zastępowane bardziej przyjaznymi dla środowiska praktykami takimi, jak stosowanie preparatów biologicznych dla ochrony i wzmacniania wzrostu roślin oraz metod agrotechnicznych, sprzyjających uprawom i całemu ekosystemowi.

Zmiany klimatu a aktywność mikroorganizmów w uprawach roślin

Mikroorganizmy odgrywają bardzo ważną rolę w uprawie roślin. W obliczu postępujących zmian klimatu, które są obecnie jednym z kluczowych problemów środowiskowych i gospodarczych, należy zadbać o zachowanie wysokiej bioróżnorodności w środowisku glebowym.

Zmiany klimatu a reakcja UE

Unia Europejska jest trzecim co do wielkości emitentem gazów cieplarnianych na świecie, po Chinach i USA. Jednocześnie UE jest kluczową stroną w negocjacjach klimatycznych pod egidą ONZ.

Komunikat warzywniczy PROCAM 09 z dnia 2.07.2021 (VIDEO)

Zapraszamy do obejrzenia kolejnego odcinka Komunikatu Warzywniczego od Anny Pękalskiej i Sławomira Mechackiego PROCAM z dnia 2 lipca 2021 r.na niektórych plantacjach warzyw pojawiają się choroby tj. stemphylium, alternarioza, zaraza ziemniaka, mączniak rzekomy oraz stonka ziemniaczana, wciornastek.

Międzynarodowy Rok Owoców i Warzyw na półmetku

Minęło dokładnie sześć miesięcy od rozpoczęcia Międzynarodowego Roku Owoców i Warzyw ogłoszonego przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Kampania „Moc Polskich Warzyw” to inicjatywa, która również ma na celu zwiększanie świadomości konsumentów oraz promocję zdrowego odżywiania, opartego na spożywaniu najwyższej jakości polskich warzyw, przy jednoczesnym wspieraniu krajowych producentów.

Trzeba podnosić jakość życia na wsi

Państwa Unii Europejskiej, zamiast walczyć środkami ekonomicznymi z wyludnianiem się obszarów rolniczych i starzeniem się ludności na tych terenach, powinny raczej zaakceptować ten trend i skoncentrować się na zagwarantowaniu mieszkańcom dobrych warunków życiowych, podnosząc jakość usług publicznych oraz dbając o cyfrową dostępność - stwierdza czerwcowy raport programu ESPON.

Podsumowanie czterech naborów z krajowego programu wsparcia i PROW 2014-2020

30 czerwca był ostatnim dniem naborów w ramach 2 popularnych działań z PROW 2014-2020 oraz 2 programów wsparcia finansowanych z budżetu krajowego w ramach pomocy de minimis.

Zbiory warzyw z siewu marcowego. Choć mokro na polu, maszyna daje radę [VIDEO]

W wielu gospodarstwach burak czerwony z siewu marcowego jest w trakcie zbioru. Co prawda u jednych może właśnie się kończyć, u innych wręcz odwrotnie. W gospodarstwie Jana Podlewskiego w Komorzu Przybysławskim plantacja była nawadniania.

Decyzje rządu – dwa projekty ustaw ze zmianami

Rada Ministrów przyjęła 29 czerwca dwa projekty ustaw przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi.