Warzywa

Warzywa to dział poświęcony warzywnictwu polowemu. Najnowsze informacje dla Producentów warzyw. Uprawa, technika i ochrona dla warzyw polowych w najlepszych wydaniu.

700-300-katalogi-warzyw

Produkcja warzyw w Polsce. Stan obecny i perspektywy

Warzywa odgrywają bardzo ważną rolę w żywieniu człowieka, ponieważ dostarczają m. in. składników mineralnych, witamin, antyoksydantów, fitosteroli oraz błonnika. Na liście spożywanych produktów roślinnych zajmują 3. miejsce — po ziemniakach i produktach zbożowych. Według badań GUS, w Polsce w przeliczeniu na jednego mieszkańca roczne spożycie wynosi mniej więcej 110 kg warzyw i ich przetworów, największy udział mają w nim kapusta, marchew, cebula, pomidory i ogórki.

Rzodkiewka na pokaz. Od czego zależy kształt zgrubień?

Marzeniem producentów rzodkiewki jest uzyskanie regularnie kulistych zgrubień tego warzywa, z cienkim korzonkiem palowym. W praktyce często jednak u rzodkiewki występują różne zaburzenia kształtu, np. tak zwane mysie ogonki, na które niechętnym okiem patrzą polscy konsumenci. Mniej uwagi przywiązuje się do wyglądu rzadziej uprawianych u nas odmian paluszkowych, a wbrew pozorom, to one na ogół bardziej odbiegają od normy. Wygląd zgrubień jest zawsze związany z warunkami uprawy, bo choć ich kształt i wielkość są cechami odmianowymi, to przy niekorzystnych warunkach glebowych ulegają one pewnym zniekształceniom. Różne odmiany w mniejszym lub większym stopniu są tolerancyjne wobec czynników stresowych, a pogoda w czasie produkcji bywa nieprzewidywalna.

Jak zmechanizować zbiór i obróbkę porów?

Producentom zajmującym się uprawą porów wiele trudności nastręcza ich zbiór i przygotowanie do sprzedaży. Czynności te najczęściej wykonywane są ręcznie, co jest nie tylko czasochłonne, ale również uciążliwe dla pracowników, zwłaszcza wtedy, gdy pory zbierane są późną jesienią czy nawet zimą. Coraz powszechniejszym problemem jest również znalezienie chętnych do pracy. To wszystko skłania do poszukiwania maszyn przeznaczonych do zbioru i obróbki porów. Na taką inwestycję zdecydowali się m.in. Dorota i Marek Wiśniewscy (fot. 1), gospodarujący na południowo-wschodnim krańcu Polski.

Przygotowanie do siewu cebuli

Okres, jaki ogrodnicy mają na wiosenne przygotowanie gleby i siew cebuli, jest bardzo krótki i przy ostatnio często kapryśnej pogodzie zwykle niezbyt sprzyjający pracom polowym. Optymalnym terminem siewu jest pierwsza połowa kwietnia i z reguły potrzebny jest pośpiech, aby przedtem prawidłowo wykonać wszystkie zabiegi uprawowe.

W okresie przechowywania. Choroby warzyw kapustnych i cebulowych

W ostatnim czasie dostajemy sygnały od producentów o złym przechowaniu się w tym sezonie warzyw,głównie korzeniowych,cebulowych i kapustnych,składowanych w przechowalniach,chłodniach,a często także w kopcach ziemnych i wielu zaadaptowanych pomieszczeniach.Głównym powodem takiego stanu rzeczy był niekorzystny przebieg pogody przez większą część okresu wegetacji i bezpośrednio przed zbiorami.

Od czego zależy plon pietruszki?

Dzięki cennym właściwościom (czytaj tekst w ramce) pietruszka korzeniowa cieszy się dużą popularnością. Dostępna jest w handlu przez cały rok w postaci świeżej, mrożonej i suszonej. Na rynku świeżych warzyw poszukiwane są przede wszystkim korzenie zdrowe, kształtne i gładkie, bez rozwidleń i bocznych odgałęzień. Producenci pietruszki takiej jakości mogą liczyć na łatwy jej zbyt i wysoką cenę. Uzyskanie zadowalającego i dobrej jakości plonu tego warzywa wymaga znajomości potrzeb rośliny i zapewnienia jej odpowiednich warunków wzrostu od siewu do zbioru.

Marchew na rynek warzyw świeżych. Nie wystarczy tylko wyprodukować

Propagowana przez duże sieci super i hipermarketów sprzedaż gotowych do spożycia warzyw wymusza na producentach inwestowanie w technologie umożliwiające właściwe przygotowanie towaru do sprzedaży. Na zachodnim rynku mycie i polerowanie marchwi jest już standardem, ale tam całą obróbką zajmują się często duże pakownie czy organizacje producenckie, a zadaniem producenta jest tylko dostarczenie do nich surowca wysokiej jakości. W Polsce, przy braku takich jednostek, obowiązek ten spada na producentów. Jako jeden z pierwszych w maszyny do takiego przygotowania marchwi zainwestował Krzysztof Tomaszewski (fot. 1) z Radunicy koło Pruszcza Gdańskiego, prowadzący gospodarstwo wraz z córką Luizą i zięciem Krzysztofem Kajrysem.

Sałata i inne warzywa z certyfikatem

W rejonie Piotrkowa Trybunalskiego w wielu gospodarstwach sałata jest podstawowym gatunkiem produkowanym przez cały rok. Oprócz niej, uprawia się często inne nowalijki. By mieć zapewniony zbyt na tego typu produkty, niektórzy producenci zdecydowali się na współpracę z supermarketami, konieczne w takich przypadkach było wprowadzanie w gospodarstwach systemu EUREPGAP.

Dwa miliony hektarów upraw warzyw

W ostatnich latach w chińskim rolnictwie dokonują się duże zmiany. Maleje powierzchnia, na której uprawia się ryż i pszenicę, a rośnie areał produkcji kukurydzy, trzciny cukrowej oraz warzyw (tab. 1) i owoców. Zdecydowanym liderem w produkcji warzyw w Chinach jest prowincja Shandong, położona 700 km na południowy wschód od Pekinu.

Pory na kresach

Na Dzień Otwarty poświęcony uprawie porów połączony z prezentacją ich odmian 4 listopada ubiegłego roku firmy Syngenta Seeds i Yara Poland zaprosiły producentów oraz przetwórców z południowo-wschodniej Polski. Kolekcję odmian przygotowano w gospodarstwie Doroty i Marka Wiśniewskich w miejscowości Steniatyn koło Łaszczowa. W trakcie spotkania przeprowadzono pokaz mechanicznego zbioru porów oraz pracy maszyn usprawniających kolejne etapy przygotowania tych warzyw do sprzedaży.

Ostatnie artykuły

Fluktuacje cen warzyw

Na rynku hurtowym tanieje pietruszka, ziemniaki, marchew. Spadki cen notują warzywa spod osłon. Ceny cebuli są stabilne, drożeje - kalafior i kapusta głowiasta biała.

Pomoc dla gospodarstw poszkodowanych w wyniku klęsk żywiołowych

26 września 2019 r. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi ogłosi termin składania wniosków o pomoc do biur powiatowych Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (planowany termin 3 października br.) oraz stawki pomocy.

Eksport jabłek do Tajwanu

Tajwan jest kolejnym krajem trzecim, do którego na podstawie ustalonych dwustronnie przepisów fitosanitarnych będą wkrótce eksportowane polskie jabłka.