Z perspektywy Komisji Europejskiej

18 grudnia KE opublikowała raport dotyczący prognozowanej produkcji i spożycia jabłek w państwach unijnych. Produkcja będzie rosła, powierzchnia sadów spadała, a spadek konsumpcji jabłek przyhamuje.
Najbardziej prawdopodobne jest utrzymywanie się produkcji jabłek w UE w najbliższych latach na poziomie około 12,5 mln ton. Oczekuje się przy tym zwiększania plonów i zmniejszania powierzchni sadów w Europie. 
W ostatnich latach na terenie UE notowano spadek konsumpcji jabłek średnio o 0,7% rocznie na osobę. Jest prawdopodobne, że ta tendencja ulegnie spowolnieniu – do 0,3 kg/os. rocznie. Dane statystyczne wskazują przy tym, że Europejczycy bardziej interesują się owocami jagodowymi oraz egzotycznymi.
Będzie rósł europejski eksport (w tempie około 1,8% rocznie do 2030 r.), a więc nie tak szybko, jak w latach ubiegłych (około 5% rocznie). Europejskim sadownikom i handlowcom udało się już w dużej mierze zastąpić innymi utracony w 2014 r. rynek rosyjski. Import UE ma oscylować wokół 0,5%.
za: AGROtydzień

Related Posts

None found

Poprzedni artykułSpadek ukraińskiego eksportu pomidorów
Następny artykułChińczycy chcą przejąć Appol

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.