Kolekcja odmian pomidora gruntowego – podsumowanie sezonu 2020. Odmiany, ochrona, nawożenie…

Tradycyjnie, jak co roku, na polach należących do gospodarstwa Państwa Chudziaków w Pawłowie (Wielkopolska), przygotowano bogatą kolekcję odmian pomidora dla przetwórstwa. Organizatorem i spotkanie była tradycyjnie SGP Pudliszki, a partnerem strategicznym firma BASF Nunhmems.

Cykl konferencji Agrosimex 2021 – Wiedza plonuje!

Agrosimex od lat organizuje cieszące się dużym zainteresowaniem spotkania branżowe dla producentów owoców. Także w nadchodzącym sezonie nie zabraknie okazji do wysłuchania ciekawych wykładów i możliwości zadawania pytań specjalistom z dziedziny sadownictwa.

Rośliny oczyszczające powietrze – zaproszenie na webinarium 5.01.2020

W okresie grzewczym jak bumerang powraca temat zanieczyszczenia powietrza. Nic dziwnego, że coraz częściej zwraca się uwagę na ten aspekt także w Polsce, gdyż na dziesięć najbardziej zanieczyszczonych miast europejskich siedem jest w naszym kraju.

Bronisze 29.12.2020 – sadownicy wracają z towarem

Dzisiejsza deszczowa i wietrzna aura ogranicza liczbę kupujących na rynku hurtowym w Broniszach. Ponadto koniec roku tradycyjnie charakteryzuje się zastojem w handlu. Pomimo tego, że podaż jabłek nie jest na szczególnie wysokim poziomie, to zdarza się, że sadownicy wracają z jabłkami do domów.

Glebogryzarka do ogrodu – kiedy się przydaje i jak ją wybrać?

Materiał Partnera CASTORAMA
Posiadanie własnego ogrodu jest z jednej strony czymś bardzo przyjemnym i miłym dla oka, jednak również wymaga pracy i zaangażowania, aby zadbać o stan roślin w czasie gdy tego potrzebują. Jak glebogryzarka może nam w tym pomóc?

Wczesne kapustne – przegląd oferty odmianowej na sezon 2021

Wspólnie z firmami nasiennymi: Bejo Zaden, Enza Zaden, Hazera, Seminis, Syngenta przygotowaliśmy spotkanie online poświęcone nowościom w odmianach wczesnych warzyw kapustnych – kapust głowiastych, kalafiorów , brokułów i kalarepy.

Święta z Produktem Polskim

Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowa okazja do wykorzystania polskich produktów do przygotowania potraw, które znajdą się na świątecznym stole. Praktycznie wszystkie dania, które tradycyjnie spożywamy podczas świąt jak: wigilijny barszcz czerwony, karp, śledzie, potrawy z kapusty, grochu, grzybów, a także, pierogi i uszka czy też kompot z suszonych owoców mogą zostać przygotowane z produktów wytwarzanych przez rodzimych producentów. W świadomości Polaków rybą nieodłącznie związaną z tradycją wigilijnego stołu jest karp – świąteczna ryba, zwyczajowo goszcząca na wigilijnym stole w wielu domach.

Rokitnik – złoty sprzymierzeniec w trudnych czasach pandemii

Rokitnik to znana od starożytności roślina lecznicza. Chińskie przysłowie mówi: „jedz rokitnik, a krew twoja będzie uzdrowiona”. Polscy plantatorzy i naukowcy od trzech dekad obserwują jego renesans. Sok z owoców rokitnika wspomaga dziś chemioterapie, a wyekstrahowany z nasion i miąższu olej rokitnika jest składnikiem suplementów i produktów funkcjonalnych.

Koniec roku – koniec trzech naborów z PROW

Warto się pospieszyć. Z końcem bieżącego roku upływają terminy naborów wniosków o wsparcie w trzech działaniach realizowanych z budżetu Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 - 2020.

Międzynarodowy Rok Zdrowia Roślin w cieniu pandemii

O tym, jak ważne są rośliny dla zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego na świecie i jak skomplikowaną kwestią jest ochrona roślin, a także co łączy pandemię koronawirusa z chorobami roślin opowiada dr Tomasz Kałuski, kierownik Centrum Badań Organizmów Kwarantannowych, Inwazyjnych i Genetycznie Zmodyfikowanych Instytutu Ochrony Roślin – Państwowego Instytutu Badawczego w Poznaniu.