Dwa Jabłka: Ochrona przed deszczem i szkodnikami w sadzie czereśniowym

Ten sezon nie sprzyjał producentom czereśni. Częste opady deszczu powodowały pękanie czereśni. Lokalnie pojawiały się gradobicia. Z Krzysztofem Zatorskim z firmy Dwa Jabłka spotkaliśmy się w sadzie czereśniowym, w którym zastosowane były osłony z folii. Jak sprawdziły się w tym sezonie?

Enza Zaden odkryła gen dający wysoką odporność na wirusa ToBRFV

ENKHUIZEN, Holandia – Jedna z czołowych na świecie firm zajmujących się hodowlą odmian warzyw, Enza Zaden, znalazła rozwiązanie dla producentów pomidorów, które pozwala pokonać niezwykle groźny wirus brunatnej wyboistości owoców pomidora (Tomato Brown Rugose Fruit Virus, ToBRFV).

Ochrona i nawożenie plantacji truskawek jesienią – komunikat jagodowy Agrosimex, 02.10.2020

Początek października na plantacjach truskawek to przede wszystkim walka z chwastami. Bardzo zachwaszczona plantacja, to mniejszy plon w nadchodzącym sezonie. Zapraszamy do obejrzenia nowego komunikatu jagodowego Agrosimex z dnia 2.10.2020r.

Jesień czasem jabłek

Jesień to czas jabłek. To jedne z najpopularniejszych owoców na świecie, a Polska jest światową potęgą w ich produkcji i eksporcie. Niedawno, bo 28 września obchodziliśmy Światowy Dzień Jabłka. Warto przy tej okazji przypomnieć, dlaczego te owoce powinny być obecne w codziennie diecie i jakie są ich właściwości odżywcze.

Odżywianie papryki – dokarmianie potasem – komunikat warzywniczy Timac Agro, 01.10.2020

W nowym komunikacie warzywniczym Timac Agro sezon podsumowuje Roman Sobczak, prezes grupy producentów warzyw i owoców – Polska Papryka. Jego zdaniem ten rok z punktu widzenia producentów był bardzo trudny ze względu na niesprzyjające warunki pogodowe. Dodatkowo w filmie mowa o aktualnych zaleceniach w tunelowej uprawie papryki.

Na rzecz zrównoważonego rolnictwa

Wyzwania globalne, takie jak zmieniający się klimat i wzrastająca populacja, niosą dla rolnictwa nowe cele. Stajemy przed koniecznością zapewnienia odpowiedniej ilości i jakości żywności dla zwiększającej się liczby ludności, przy jednoczesnym zachowaniu terenów uprawnych, różnorodności biologicznej i zasobów naturalnych, takich jak woda i gleba.

Ceny jabłek na Broniszach – relacja z rynku, 1.10.2020

Ten tydzień rozpoczął się zdecydowanie mniejszej podaży, ale nie na tyle małej, aby ceny znacząco wzrosły. Jednak wpłynęło to pozytywnie na przebieg handlu i jego płynność.

Konsumpcja warzyw i owoców we wrześniu

Dietetycy zalecają aby warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę, tego co zjadamy. Prawie co piąty (18%) Polak spełnił ten warunek we wrześniu i odsetek ten jest identyczny jak w sierpniu. Jednocześnie odnotowaliśmy niewielki wzrost wartości wskaźnika „Wczoraj na talerzu” obrazującego jakość naszej diety. Zbyt ubogą dietę w warzywa i owoce ma 50% Polaków, przy czym u 36% jednak pojawiały się one w przynajmniej połowie posiłków (choć za mało). We wrześniu, podobnie jak w sierpniu (14%) Polaków odżywiało się bardzo źle, czyli warzyw i owoców jadło mało lub wcale. W ramach realizowanych przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców” poznaliśmy również najpopularniejsze gatunki września.

W najnowszym MPS SAD 10/2020

W październikowym numerze MPS SAD mowa między innymi o czym należy pamiętać, zanim owoce umieścimy w chłodni i na co zwrócić uwagę, zadając parametry ich przechowywania. Autorzy zwracają również uwagę, że wzrost średniej rocznej temperatury na przestrzeni zaledwie 4 lat o 1,6°C może sprzyjać rozwojowi nowych patogenów oraz wzmaga potencjał infekcyjny tych, które już występują w sadach

„Moc Polskich Warzyw” – rusza kampania promocyjna

Grupy producentów polskich warzyw łączą siły i rozpoczynają ogólnopolską kampanię promującą spożycie lokalnych warzyw, uprawianych w Polsce. Kluczowym celem kampanii „Moc Polskich Warzyw” jest edukacja konsumentów na temat różnorodności polskich warzyw, ich właściwości zdrowotnych i odżywczych oraz roli w codziennej diecie. Kampania jest organizowana dzięki wsparciu ze środków finansowych Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.