Co się dzieje z papryką w tunelach?

Jeszcze niedawno całkiem dobrze wyglądające rośliny i rokujące wysoki plon nagle zaczęły więdnąć (fot. 1). Ogrodnicy wyłamywali zwiędłe pędy, niestety za tym mechanicznym działaniem nie poszło chemiczne, przynajmniej nie od razu. Teraz sytuację nazwać złą – to jakby na siłę się pocieszać… Straszny eufemizm.

Wsparcie dla tworzenia Lokalnych Partnerstw ds. Wody (LPW)

Przygotowanie polskiego rolnictwa na trwające zmiany klimatyczne jest zadaniem niezwykle potrzebnym i wymagającym zaangażowania nie tylko administracji wszystkich szczebli, ale przede wszystkim samych użytkowników wód, których decyzje bezpośrednio wpływają na ilość i jakość wody w rolnictwie i na obszarach wiejskich. Wobec panujących susz i braków wody, staje się ona dobrem wspólnym i to dobrem o znaczeniu strategicznym i w tym kontekście jej zasoby powinniśmy traktować jak dziedzictwo, ponieważ od naszych działań w gospodarowaniu wodą będzie zależała jakość życia dzisiejszego i przyszłych pokoleń zamieszkujących polską wieś.

Komunikat sadowniczy PROCAM 15 z 24.06.2020

Dziś nowy komunikat sadowniczy Krzysztofa Gasparskiego, Procam.

Susza rolnicza w Polsce – aktualny raport

IUNG-PIB od 21 kwietnia do 20 czerwca 2020 roku (tj. w czwartym okresie raportowania) stwierdził wystąpienie suszy rolniczej na terenie województw: lubuskiego, zachodniopomorskiego, wielkopolskiego, dolnośląskiego, podlaskiego, pomorskiego, kujawsko-pomorskiego.

Wchodzimy w strategiczny okres ochrony warzyw i ziemniaków jadalnych

Warunki pogodowe w tym roku przyczyniają się do ogromnego zagrożenia plantacji warzyw i ziemniaków jadalnych.

Ruszył projekt „Stop Powodzi”

Pierwsza z serii konferencji w ramach projektu Stop Powodzi, realizowanego przez Wody Polskie odbyła się 23 czerwca br. Około 200 ekspertów debatowało nad metodyką opracowania Planów Zarządzania Ryzykiem Powodziowym. Aktualizacja planu, rozpoczęta w marcu, będzie zwieńczona powstaniem nowego 6-letniego planu, który będzie obowiązywał od 2022 r.

Jaka przyszłość czeka polskie rolnictwo?

Polska i europejska żywność będzie mniej konkurencyjna cenowo w stosunku do żywności z importu. Unia Owocowa informuje, że w ocenie ekspertów skupiających organizacje rolnicze i sadownicze, opublikowane przez Komisję Europejską strategie „Od pola do stołu” (Farm to Fork) oraz różnorodności biologicznej będące elementami Europejskiego Zielonego Ładu (European Green Deal), przyjęte w obecnym kształcie, sprawią, że europejskie i polskie rolnictwo może stać się niekonkurencyjne cenowo w stosunku do żywności pochodzącej spoza obszaru UE.

Czas na rolnictwo zrównoważone

Rolnictwo zrównoważone to wszelkie działania ograniczające wpływ rolnictwa na środowisko, umożliwiające bardziej efektywne i przyjazne dla środowiska wykorzystanie zasobów, np. gleby, ziemi, wody, maszyn, środków ochrony roślin, nasion, nawozów czy energii, przy zachowaniu rentowności produkcji rolnej i akceptacji społecznej.

30 czerwca – koniec naboru wniosków z dwóch popularnych programów PROW 2014-2020

W przyszłym tygodniu, 30 czerwca 2020 r., upływa termin składania wniosków o wsparcie finansowe na „Modernizację gospodarstw rolnych (obszar D)” oraz „Restrukturyzację małych gospodarstw”.

Coraz trudniej rozpoznawać choroby w sadach i na plantacjach

Tegoroczne warunki pogodowe sprzyjają rozwojowi patogenów wywołujących choroby zarówno w uprawach sadowniczych, jak i na plantacjach truskawek. Ich właściwe rozpoznanie pozwoli nam obrać odpowiednią strategię ochrony.