W Krakowie trwają Międzynarodowe Targi Wina ENOEXPO®. Odbywają się one w tym samym miejscu (EXPO Kraków) i czasie (od 20 do 22 listopada) co Międzynarodowe Targi Wyposażenia Hoteli i Gastronomii - HORECA® oraz Targi Artykułów Spożywczych i Napojów dla Gastronomii - GASTROFOOD®.
Targi ENOEXPO® od samego początku swojego istnienia są także świadkiem rozkwitu polskiego winiarstwa. To tutaj pojawiały się pierwsze stoiska z polskim winem, które prezentowały się przed szeroką publicznością. Podczas tej edycji zaprezentują się nie tylko najprężniej działające stowarzyszenia winiarskie w Polsce, ale też pojedyncze winnice. Jest to 180 winiarzy, w tym 30 z Polski – twierdzą organizatorzy.
Polski akcent na ENOEXPO
Rafał Stec reprezenował Winnicę Rodziny Steców na stoisku Małopolskiego Stowarzyszenia Winiarzy
Stowarzyszenie Winiarzy Podkarpacia reprezentowała winnica Podkarpacka Manufaktura Win
Winnica Knapów, zlokalizowana w gminie Ćmielów proponuje szeroki asortyment win własnej produkcji
Na stoisku Stowarzyszenia Winnic Dolnośląskich – Irmina Szpak z Winnicy L’Opera
Wokół wina – warsztaty, degustacje, spotkania na stoiskach
Etykiety nie tylko na wino oferowała firma Hit – Kody Kreskowe
Sprzedaż bezalkoholowych win wykazuje tendencję wzrostową – twierdzi Hubert Gębski z firmy BezalkohoLOVE
Wina, whisky, rum, gin, koktajle, likiery i piwa – wszystkie te produkty bez zawartości alkoholu w ofercie firmy BezalkohoLOVE
Na targach GASTROFOOD® i HORECA® znalazło się także miejsce dla polskich producentów – ogrodników.
Przedstawiciele firmy Sewdeponic Polska, która już od ponad 20 lat zajmuje się uprawą ziół w doniczkach na „świeży” rynek i dystrybucją ciętych
Najnowszy trend w branży gastronomicznej – mikro liście (m.in. ze słonecznika, pachnotki, rzodkiewki, amarantusa)
Jagodowe Pole to projekt Gospodarstwa Świętokrzyskiego na produkty z jagody kamczackiej
Dżemy z jagody kamczackiej bez cukru, o obniżonej jego zawartości – wyróżniają się walorami smakowymi i odżywczymi
Lavendziarnia Stoki6 prezentowała naturalne, ręcznie robione produkty z kwiatów lawendy
Biodegradowalne opakowania coraz powszechniejsze w użyciu – surowcem do ich produkcji może być trzcina cukrowa, kukurydza, buraki cukrowe – mówił Mirosław Lipecki z firmy Biodegradowalni