1 lipca – Dzień Polskiej Borówki

Pojawiły się pierwsze polskie borówki. Ulubiony superowoc dietetyków, wyśmienite w smaku, doskonałe jako owoc świeży, a także w postaci przetworów. Ich wartości smakowe doceniają zarówno dzieci, dorośli jak i osoby starsze. Ich walory wykorzystują często szefowie kuchni. Borówki z polskich plantacji będą dostępne tylko przez 3 miesiące. Cieszmy się nimi i wartościami na jakich plantatorzy tego owocu opierają swój sukces. Inauguracji sezonu towarzyszyły słowa podziękowania i szacunku dla pracy przy zbiorach i przy całorocznej pielęgnacji krzewów.

Więcej pieniędzy dla pszczelarzy

Trwają także prace dotyczące opracowania Krajowego Planu Strategicznego w ramach nowej perspektywy Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2021-2027. Elementem jego jest m.in. interwencja w sektorze produktów pszczelich – zastąpi ona aktualnie realizowany program pszczelarski. Szacowany budżet tej interwencji to kwota ponad 42 mln zł rocznie, tj. ponad 30% więcej niż obecnie.

Ceny warzyw na warszawskim rynku hurtowym Bronisze, 30 czerwca

Poprawa pogody powoduje większą podaż wielu gatunków warzyw, przy jednoczesnym spadku cen. W przypadku fasolki szparagowej podaż pozostaje jednak ograniczona.

Skąd pochodzą supermarketowe warzywa i owoce?

Co dziesiąta partia warzyw i owoców w sklepach sprawdzonych przez Inspekcję Handlową miała błędną informację o kraju pochodzenia lub nie miała jej wcale. Największy odsetek takich nieprawidłowości wystąpił w supermarketach Delikatesy Centrum, E.Leclerc, Intermarche, Lewiatan i Lidl oraz w sklepach niesieciowych. Od jutra kontrole żywności w sklepach przejmuje Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

Ministerstwo Rolnictwa do sadowników w sprawie odszkodowań

Związek Sadowników RP wystosował do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi kilka pism w sprawie zaległości wynikających z braku wypłat odszkodowań z tytułu wystąpienia wiosennych przymrozków i suszy w 2019 r.

Kolejny sezon z tantnisiem!

Od kilku lat tantniś krzyżowiaczek jest najgroźniejszym, spośród motyli, szkodnikiem warzyw kapustnych. Ogrodnicy mają wielki problem z jego likwidacją. Właściwie już otwartym tekstem mówią, zgodnie zresztą z obowiązującymi zasadami w ochronie roślin, że nie da się tego szkodnika całkowicie zwalczyć. Potrzebują jednak, aby ktoś wskazał – jak ograniczyć populację tego owada do wielkości niezagrażającej plonom – czyli poniżej progu szkodliwości. I oczywiście za rozsądną cenę!

Wsparcie dla tworzenia Lokalnych Partnerstw ds. Wody (LPW)

Przygotowanie polskiego rolnictwa na trwające zmiany klimatyczne jest zadaniem niezwykle potrzebnym i wymagającym zaangażowania nie tylko administracji wszystkich szczebli, ale przede wszystkim samych użytkowników wód, których decyzje bezpośrednio wpływają na ilość i jakość wody w rolnictwie i na obszarach wiejskich. Wobec panujących susz i braków wody, staje się ona dobrem wspólnym i to dobrem o znaczeniu strategicznym i w tym kontekście jej zasoby powinniśmy traktować jak dziedzictwo, ponieważ od naszych działań w gospodarowaniu wodą będzie zależała jakość życia dzisiejszego i przyszłych pokoleń zamieszkujących polską wieś.

Komunikat sadowniczy PROCAM 15 z 24.06.2020

Dziś nowy komunikat sadowniczy Krzysztofa Gasparskiego, Procam.

Wchodzimy w strategiczny okres ochrony warzyw i ziemniaków jadalnych

Warunki pogodowe w tym roku przyczyniają się do ogromnego zagrożenia plantacji warzyw i ziemniaków jadalnych.

30 czerwca – koniec naboru wniosków z dwóch popularnych programów PROW 2014-2020

W przyszłym tygodniu, 30 czerwca 2020 r., upływa termin składania wniosków o wsparcie finansowe na „Modernizację gospodarstw rolnych (obszar D)” oraz „Restrukturyzację małych gospodarstw”.