1200×200 – stihl – pilarki

Niepokojące plamistości liści – objawy chorobowe czy żerowanie nicieni?

Jeżeli w połowie sezonu wegetacyjnego obserwujemy na roślinach trudne do zidentyfikowania deformacje liści (szczególnie plamy na tych starszych), rośliny słabiej rosną i kwitną, objawy te często przypisujemy patogenom chorobotwórczym – bakteriom lub grzybom. Symptomy takie mogą jednak świadczyć o żerowaniu nicieni.

Muchy też czują

Muszki owocówki (Drosophila sp.) również odczuwają obrzydzenie. Jak informują niemieccy badacze na łamach czasopisma "Cell", owady te reagują na niektóre przykre zapachy i w tych miejscach nie pożywiają się i nie składają jaj.

„Okrągły Stół na rzecz Zrównoważonego Rolnictwa”

Zrównoważone rolnictwo, oparte na integrowanej ochronie roślin, powinno odgrywać znaczącą rolę w kształtowaniu przyszłości polskiej wsi – do takiego wniosku doszli uczestnicy „Okrągłego Stołu na rzecz Zrównoważonego Rolnictwa”, który odbył się 6 grudnia w Bibliotece Uniwersyteckiej w Warszawie. W dyskusji udział wzięli przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, branżowych organizacji rolniczych, a także eksperci z czołowych uniwersytetów i instytutów badawczych. Organizatorem spotkania było Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin.

Przeciwko nielegalnym pestycydom

W dniach 26-28 listopada policjanci, celnicy i eksperci w zakresie egzekwowania przepisów zgromadzili się w Alicante (Hiszpania) na ważnej konferencji zorganizowanej wspólnie przez Europejskie Obserwatorium do Spraw Naruszeń Praw Własności Intelektualnej (UHRW) i Europol.

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie kształci specjalistów ochrony roślin

Studia z zakresu nowoczesnej ochrony roślin i kontroli fitosanitarnej otwiera Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. Mają one przygotować fachowców spełniających wymogi dyrektywy unijnej dotyczącej różnych metod ochrony roślin i szkoleń rolników w tym zakresie.

Pozostałości pestycydów

Działająca w Izraelu organizacja „Człowiek, przyroda i prawo” opracowała spis preparatów ochrony roślin znajdowanych w izraelskich owocach i warzywach. W sumie znaleziono w nich pozostałości 105 substancji aktywnych – donosi agencja Isra.com.

BayLab – miejsce spotkań z nauką

Christophe Dumont, prezes zarządy firmy Bayer Sp. z o.o. i prof. dr hab. Władysław Wieczorek z Politechniki Warszawskiej uroczyście otworzyli 20 listopada nowe miejsce spotkań z nauką – BayLab. Warszawski multimedialny salon popularnonaukowy zlokalizowany w siedzibie firmy Bayer jest drugim tego typu „laboratorium” w Europie.

Niepożądani smakosze sałaty

Sałata w uprawie polowej jest atakowana przez nieliczną, w porównaniu z innymi gatunkami warzyw, grupę szkodników. Niestety, ze względu na krótki okres wegetacji sałaty, jej ochrona przed szkodnikami jest dość utrudniona.

Prof. Benbrook: uprawy GMO zniszczą tradycyjne rolnictwo

Wprowadzenie nowych odmian roślin genetycznie modyfikowanych spowoduje zniszczenie tradycyjnego europejskiego rolnictwa i pogorszy jakość żywności - uważa prof. Charles Benbrook z Uniwersytetu Stanu Waszyngton.

Francja domaga się rewizji unijnych przepisów o GMO

Francuski rząd na podstawie zaleceń dwóch organów kontroli sanitarnej opublikowanych w poniedziałek domaga się rewizji unijnych przepisów o GMO i pestycydach.

Ostatnie artykuły

Internauci wybrali najlepsze produkty

Duże znaczenie na każdych targach mają przyznawane przez organizatorów nagrody. Nie inaczej jest na Międzynarodowych Targach Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu GARDENIA w Poznaniu.

W najnowszym MPS SAD 2/2020

W tym roku u większości gatunków sadowniczych – jeśli w kolejnych tygodniach nie wystąpią znaczne spadki temperatury, a wiosną przymrozki – zapowiada się bardzo intensywne kwitnienie.

Rynek rolno-spożywczy w działaniach UOKIK i Inspekcji Handlowej

Walka z nieprawidłowościami na rynku rolno-spożywczym to jeden z priorytetów UOKiK. Dzięki decyzjom Urzędu rolnicy szybciej dostają zapłatę za swoje produkty. Inspekcja Handlowa regularnie sprawdza jakość i oznakowanie warzyw i owoców w sklepach – w 2019 r. przeprowadziła ponad 800 takich kontroli.