Ciągnikowy dozownik do środków gryzoniobójczych

W sadach towarowych podstawową metodą zwalczania gryzoni jest rozkładanie jesienią zatrutych przynęt. W naszych warunkach klimatycznych najlepsze efekty uzyskuje się umieszczając przynęty bezpośrednio w norach tych szkodników lub w podziemnych korytarzach w pobliżu nor. Zatrute przynęty bezpośrednio do nor podaje się ręcznie lub przy użyciu ręcznych dozowników. Czynność ta jest bardzo pracochłonna, a przy znacznym nasileniu szkodników na dużych areałach może być niewykonalna.

Szkodniki na plantacji porzeczki (cz. II) – gatunki zwalczane późną wiosną i w lecie

W pierwszej części Autorka zamieściła informacje dotyczące zwalczania szkodników, które pojawiają się wczesną wiosną na plantacjach porzeczek. Poniżej omawia biologię, progi ekonomicznego zagrożenia i metody zwalczania szkodników występujacych na tych plantacjach późną wiosną i w lecie (red.).

Zaburzenia fizjologiczne u sałaty. Profilaktyka czy interwencja? (cz. II)

W pierwszej części (HO 4/2006) omówiłam zaburzenia fizjologiczne u sałaty, związane z pobieraniem i transportem wapnia. Sprawiają one najwięcej kłopotów, ponieważ w dużej mierze są związane z warunkami klimatycznymi i podłożowymi, na które często ogrodnik ma bardzo ograniczony wpływ (z wyjątkiem uprawy w nowoczesnych, zautomatyzowanych szklarniach czy cieplarniach foliowych). Oprócz problemów z pobieraniem wapnia, sałata może wykazywać zaburzenia także na skutek niedoboru czy nadmiaru innych składników pokarmowych, choć ich wyraźne objawy występują znacznie rzadziej.

Szkodniki na plantacji porzeczki – gatunki zwalczane wiosną (cz. I)

Masowy wzrost nasadzeń czarnej porzeczki notuje się głównie od czasu wprowadzenia mechanicznego zbioru jej owoców. W ciągu ostatnich 15 lat wystąpiły duże różnice w zainteresowaniu tą uprawą, czego przyczyną były gwałtowne wahania cen owoców. Ostatnio zainteresowanie zakładaniem plantacji porzeczki jest mniejsze, z powodu bardzo niskiej ceny owoców, nawet poniżej 0,5 zł/kg.

Przymrozki i mrozy – jak się przed nimi bronić?

Wśród tematów wykładów, jakich mogli wysłuchać w styczniu uczestnicy II Międzynarodowych Targów Agrotechniki Sadowniczej w Warszawie, nie zabrakło tych dotyczących wpływu mrozu oraz wiosennych przymrozków na rośliny.

Wolne od wirusów i…

Choroby wywoływane przez wirusy, wiroidy i fitoplazmy* są poważnym problemem w uprawach sadowniczych i szkółkarskich. Patogeny te nie mogąc samodzielnie prowadzić żadnych procesów przemiany materii, korzystają z komórek roślin gospodarza i wywołują różnego rodzaju choroby. Rozprzestrzenianiu się tych patogenów sprzyja niekontrolowane rozmnażanie się roślin. Najskuteczniejszym sposobem zapobiegania chorobom wirusowym i wirozopodobnym jest zakładanie sadów i plantacji roślin jagodowych ze zdrowego materiału szkółkarskiego. Do uzyskania drzewek wolnych od wirusów konieczne jest nie tylko zapewnienie zdrowego materiału wyjściowego, ale również przestrzeganie zasad produkcji i obrotu materiałem szkółkarskim.

Dołącz do nas na Facebooku

23,533FaniLubię

Ostatnie artykuły

Warszawa – Berlin 577km (Fruit Logistica 2019)

Minęło kilka dni od zakończenia berlińskich targów Fruit Logistica i można pokusić się o krótkie podsumowanie. To największa impreza dla branży owocowo-warzywnej na świecie – ponad 3000 wystawców i prawie 80 000 zwiedzających.

Arysta LifeScience – Sadownicze nowości 2019. Wywiad. FILM

O nowych koncepcjach produktowych firmy Arysta LifeScience Polska mówi Szymon Matysiak.

Agrarius – Sadownicze nowości 2019

Trzy nowe produkty: Stop Drop Flower, Stop Drop Fruit oraz Naturalny plon XM rekomendowane przez Annę Ambroszczyk z firmy Agrarius, producenta i dystrybutora użyźniaczy gleby oraz nawozów humusowych.