CIĘCIE KORZENI

    Coraz częściej w celu zahamowania wzrostu drzew praktykuje się w sadach cięcie korzeni. Uważa się, że aby zabieg ten był skuteczny, należy ich usunąć około 40%. Poleca się go wykonywać, w zależności od odmiany, od początku kwietnia do końca maja. Na podstawie doświadczeń stwierdzono, na przykład, że u Elstara cięcia korzeni nie powinno się wykonywać zbyt wcześnie. Wprawdzie przeprowadzone w kwietniu powodowało zahamowanie wzrostu drzew (mniejsze przyrosty), jednocześnie jednak owoce były mniejsze i słabiej wybarwione. Również w przypadku Jonagoreda® korzystniejszy jest późniejszy - najlepszy to połowa maja - termin zabiegu. Intensywność cięcia korzeni należy dostosować do wieku drzew. W przypadku dwuletnich jabłoni zabieg ten powinno się wykonywać w odległości 40 cm od pni, na głębokość 20-30 cm. Przy starszych drzewach korzenie można ciąć w odległości 25-35 cm od pni, na głębokość 30 cm. W efekcie corocznego cięcia korzeni w zasadzie nie wyrastają żadne silne pędy oraz znacznie intensywniej tworzą się pąki kwiatowe. Koniecznie należy więc przerzedzać zawiązki, w przeciwnym razie owoce mogą być nieco gorszej jakości - mniejsze i gorzej wybarwione. Na podstawie Obstbau 3/98

    Coraz częściej w celu zahamowania wzrostu drzew praktykuje się w sadach cięcie korzeni. Uważa się, że aby zabieg ten był skuteczny, należy ich usunąć około 40%. Poleca się go wykonywać, w zależności od odmiany, od początku kwietnia do końca maja. Na podstawie doświadczeń stwierdzono, na przykład, że u Elstara cięcia korzeni nie powinno się wykonywać zbyt wcześnie. Wprawdzie przeprowadzone w kwietniu powodowało zahamowanie wzrostu drzew (mniejsze przyrosty), jednocześnie jednak owoce były mniejsze i słabiej wybarwione. Również w przypadku Jonagoreda® korzystniejszy jest późniejszy – najlepszy to połowa maja – termin zabiegu. Intensywność cięcia korzeni należy dostosować do wieku drzew. W przypadku dwuletnich jabłoni zabieg ten powinno się wykonywać w odległości 40 cm od pni, na głębokość 20-30 cm. Przy starszych drzewach korzenie można ciąć w odległości 25-35 cm od pni, na głębokość 30 cm. W efekcie corocznego cięcia korzeni w zasadzie nie wyrastają żadne silne pędy oraz znacznie intensywniej tworzą się pąki kwiatowe. Koniecznie należy więc przerzedzać zawiązki, w przeciwnym razie owoce mogą być nieco gorszej jakości – mniejsze i gorzej wybarwione. Na podstawie Obstbau 3/98

    Related Posts

    None found

    Poprzedni artykułLISTY – PRODUCENT CZY SPRZEDAWCA?
    Następny artykułFRUIT LOGISTICA ’99

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Wpisz treść komentarza
    Wpisz swoje imię

    ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.