CO ZA ILE? ZASŁONY CIENIUJĄCO-TERMOIZOLACYJNE

Zasłony cieniująco-termoizolacyjne pomagają stworzyć w szklarni mikroklimat korzystny dla wzrostu i rozwoju uprawianych roślin. Umożliwiają utrzymanie stałej temperatury, odpowiedniego zacienienia oraz optymalnej zawartości pary...

TECHNIKA OCHRONY WARZYW POLOWYCH (CZ. III) – PARAMETRY PRACY OPRYSKIWACZA

Każdy, kto wykonuje zabiegi ochronne, powinien we własnym zakresie przygotować opryskiwacz do pracy i wyregulować go tak, aby wypryskiwał on założoną dawkę cieczy. Regulacja opryskiwacza, zwana także kalibracją, jest podstawą racjonalnego stosowania środków ochrony roślin i powinna być rutynową czynnością na początku każdego sezonu. Ponadto właściwe wyznaczenie parametrów pracy opryskiwacza gwarantuje, że przygotowana do zabiegu objętość cieczy użytkowej zostanie wykorzystana w całości i nie powstanie problem z zaleganiem pozostałości cieczy i związaną z tym koniecznością bezpiecznego jej zagospodarowania.

DEREŃ JADALNY

Krzew ten znajduje się w grupie gatunków sadowniczych o prozdrowotnych właściwościach, do której należą również bez czarny, jagoda kamczacka, jarząb domowy czy rokitnik. Owoce tych rzadko u nas uprawianych roślin mają wysokie zawartości substancji biologicznie czynnych (witamin, antyoksydantów, biostymulatorów). Gatunki te są zarazem dekoracyjne. Nadają się więc do przydomowych ogrodów lub na tereny zieleni, gdzie pełnią funkcje typowo ozdobne. Sadownicy w Europie Zachodniej coraz częściej zakładają plantacje z tych wartościowych roślin, a szkółkarze rozszerzają ofertę produkowanych gatunków.

NA RYNKACH – WARZYWA I OWOCE

Maj to miesiąc warzyw. Na rynku pojawiły się pierwsze szparagi, kalafiory, brokuły, fasola szparagowa. W większości były to warzywa spod osłon. Ceny tych produktów...

UPRAWA PELARGONII (CZ. I)

W poprzednich numerach "Hasła" (3–5/2003) Autorka przedstawiła odmiany pelargonii rabatowej, bluszczolistnej oraz o ozdobnych i pachnących liściach (red.).

ZMIANY W ASORTYMENCIE KRAJOWYCH SZKÓŁEK BYLINOWYCH

Produkcja bylin w Polsce rozwija się szybko, dzięki spopularyzowaniu się pojemnikowej uprawy tych roślin, powiększaniu się sieci specjalistycznych punktów sprzedaży detalicznej (centra ogrodowe), rozszerzającemu się rynkowi wewnętrznemu i pojawiającym się możliwościom eksportu. Ze wszystkimi tymi zjawiskami idą w parze zmiany w asortymencie gatunków i odmian produkowanych roślin.

PODŁOŻE KOKOSOWE W BEZGLEBOWEJ UPRAWIE TRUSKAWEK

Produkcję truskawek pod osłonami prowadzi się w Polsce na coraz większą skalę, pojawia się jednak pytanie, czy do przygotowania podłoży dla tego typu upraw można wykorzystać inne materiały niż torf?

BYLINY KWITNĄCE W PIERWSZYM ROKU UPRAWY W DONICZKACH

W ostatnich latach obserwuje się wzrost zainteresowania uprawą bylin przeznaczonych do dekoracji wnętrz oraz obsadzania mis, pojemników na balkonach i tarasach (fot. 1). Są cenione przez ogrodników jako rośliny o małych wymaganiach cieplnych, mogące być przez dłuższy czas uprawiane w polu. Ich produkcja na kwitnienie jesienne stanowi niekiedy sposób na wykorzystanie szklarni czy tunelu foliowego latem. Podstawowym warunkiem, aby zainteresować bylinami w doniczkach odbiorców, jest bardzo dobra jakość roślin i termin kwitnienia przypadający poza ich naturalnym okresem kwitnienia w gruncie. Dlatego do uprawy w pojemnikach nadają się przede wszystkim byliny, których kwitnieniem można sterować, o niskim wzroście i zwartym pokroju. Poza tym ważny jest długi okres kwitnienia, aby co najmniej przez 10 dni mogły ozdabiać mieszkanie czy patio.

NIE TYLKO DO INTENSYWNYCH SADÓW

Remigiusz Grzywa rozpoczął działalność szkółkarską 25 lat temu w Opolu Lubelskim produkując około tysiąca drzewek owocowych rocznie. Wysoka opłacalność produkcji przez kolejne lata pozwoliła na rozwój gospodarstwa — obecnie produkuje się tam mniej więcej 150 000 drzewek na rok. W ostatnich latach niskie ceny za drzewka sprawiły, że w gospodarstwie rozwija się nowe kierunki, dające dodatkowe dochody. Jak przyznaje właściciel, jest to produkcja starych odmian jabłoni i mało znanych gatunków sadowniczych. Materiał ten znajduje wielu nabywców, na razie głównie działkowców.

TRUSKAWKOWE ZYSKI, CZY STRATY?

Na początku 2003 roku ceny eksportowanych z Polski truskawek mrożonych wahały się, w zależności od jakości, od 1350 do 1500 euro/tonę. Tak wysokie notowania były tylko w 1998 roku, kiedy za owoce w skupie płacono 3,0–3,5 zł/kg, a pod koniec sezonu nawet i 5 zł/kg. Od producentów truskawek na Ogólnopolskiej Konferencji Truskawkowej w Skierniewicach (26 marca) można było usłyszeć, iż w tym sezonie przewidują ceny na podobnym poziomie, a nawet i wyższym, między innymi dlatego, że wiele roślin na ich plantacjach zostało uszkodzone przez mróz. Kolejnym czynnikiem wpływającym na ceny (według GUS) jest zmniejszenie powierzchni upraw z 65 000 ha do 40 000 ha, co zostało spowodowane bardzo niskimi cenami truskawek w 2001 roku — w skupie 0,50–0,80 zł/kg.