UPRAWA KARCZOCHÓW W POLSCE

Warzywo to nie odbiega jakością i wielkością od produkowanego we Włoszech. Mogłam się o tym przekonać odwiedzając 12-arową plantację karczochów u Jarosława Dudy ze Stręgoborzyc koło Wawrzeńczyc (fot.). Od kilku lat zajmuje się on także uprawą innych warzyw mało znanych — kiwano, kapusty chińskiej, rzodkwi japońskiej, okry i prodygy. Lokalne warunki klimatyczne w tym podkrakowskim zagłębiu warzywniczym najbardziej sprzyjają uprawie karczocha.

GRUPY PRODUCENTÓW OWOCÓW I WARZYW, część V – GRUPA JEST ZRZESZENIEM OSÓB

W poprzednich artykułach starałem się przedstawić, jak grupa powinna funkcjonować jako firma. Poniżej zwracam uwagę na najważniejsze aspekty decydujące o powodzeniu organizacji producentów pojmowanej jako zrzeszenie osób. Powszechnie najwięcej uwagi przywiązuje się do funkcjonowania grupy jako przedsiębiorstwa, jednak najważniejsze jest dobre jej zorganizowanie jako zrzeszenia członków. Jednoznacznie określony, jednakowo rozumiany i zaakceptowany przez wszystkich cel, zaufanie oraz ustalone zasady współpracy są bowiem podstawowymi warunkami sukcesu.

SOBOTA Z WARZYWAMI

23 czerwca w Pobiedniku pod Krakowem, w gospodarstwie Jacka Lutego odbyła się prezentacja kilkudziesięciu odmian różnych gatunków warzyw polecanych przez Bejo Zaden Poland Sp. z o.o. Przybyli na prezentację goście mogli obejrzeć kapusty (włoskie, pekińskie, czerwone i białe głowiaste), kalafiory, brokuły i kalarepy.

TRZY MILIONY TON?

Według wstępnych szacunków opublikowanych przez GUS 31 lipca br., w tym roku zbierzemy ponad 3,15 mln ton owoców. Warto przypomnieć, że w latach 1991–95 średni poziom zbiorów wynosił 2,238 mln ton, natomiast w latach 1997–2000 — od 2,246 mln ton (w 2000 r.) do 2,888 mln ton (w 1997 r.). Wygląda więc na to, że zbiory będą rekordowe. Jeśli uwzględni się malejącą siłę nabywczą polskiego społeczeństwa i stan organizacji rynku, nie są to dobre wiadomości.

RYNEK SZPARAGÓW W USA PODBITY PRZEZ PERU I MEKSYK

Kalifornia, Waszyngton i Michigan — stany, które prowadzą w rankingu produkcji szparagów w USA — zmniejszyły w tym roku areał ich uprawy o około...

DELIKATESOWE JAGODOWE

Produkcja owoców jagodowych dla wielu sadowników stała się nieopłacalna. Istnieją jednak możliwości dochodowej uprawy tej grupy roślin. Może to być nastawienie gospodarstwa na wytwarzanie deserowych owoców — borówki wysokiej, poziomki — lub gatunków dostarczanych przez sadowników głównie do przetwórni — czarnych, czerwonych i białych porzeczek. Inną możliwością poprawienia finansowej atrakcyjności uprawy jagodowych jest oferowanie ich owoców na rynku poza głównymi terminami zbioru (truskawki i maliny). Interesujące dla konsumentów mogą być też mniej znane owoce o specyficznych właściwościach smakowych, dietetycznych i zdrowotnych — jeżyny, aktinidii, zwanej też minikiwi, suchodrzewu jadalnego czy cytryńca chińskiego.

LATO Z PAPRYKĄ

W ciągu miesiąca odbyło się w kraju sześć spotkań poświęconych tylko temu gatunkowi. Wątek paprykowy przewijał się również na imprezach typu dni otwartych i innych prezentacjach firmowych kolekcji. Najczęstszym doradcą ogrodników była na tych imprezach dr Agnieszka Stępowska, obecna na większości z nich. Najwcześniej pokazali swoje warzywa ogrodnicy podkrakowscy.

JAK SPRAWDZAJĄ SIĘ W SADACH? – PODKŁADKI WEGETATYWNE DLA ŚLIW

Około 90% dostępnych na naszym rynku drzewek śliw szczepione jest na ałyczy. Drugie miejsce zajmuje siewka "Węgierki Wangenheima", która ze względu na zdolność osłabiania siły wzrostu drzew uważana jest za podkładkę lepszą niż ałycza. Niewątpliwie wprowadzenie tej węgierki do szerokiej produkcji szkółkarskiej i sadów było dużym osiągnięciem. Z obserwacji rynku wynika jednak, że podaż siewek tej odmiany, zwłaszcza w ostatnich latach, jest za mała w stosunku do potrzeb.

TOPINAMBUR, CZYLI BULWA

Słonecznik bulwiasty (Helianthus tuberosus) należy do rodziny złożonych, pochodzi z Ameryki Północnej, gdzie osiąga wysokość 2–3 m i szerokość 0,6 m. Część nadziemna rośliny przypomina słonecznik zwyczajny, ale pod ziemią tworzy jadalne bulwy — podobne do ziemniaka lub kłączy imbiru. Roślinę tę mogą spożywać diabetycy, gdyż materiałem zapasowym jest inulina, która podczas trawienia rozpada się na fruktozę.

GAZOWANE OWOCE

Już niedługo w supermarketach mogą pojawić się — obok gazowanych napojów — owoce wzbogacone dwutlenkiem węgla. Nowy pomysł amerykańskich naukowców ma zwiększyć atrakcyjność owoców, przede wszystkim dla dzieci i nastolatków.