SAŁATA OPŁACALNA NA WIOSNĘ
W Europie produkuje się ponad 3 mln ton sałaty rocznie. Rekordowe były lata 1997 i 1998, kiedy na naszym kontynencie (głównie w Unii Europejskiej, gdzie warzywo to jest najpopularniejsze) wyprodukowano jej około 3,3 mln ton (według danych FAO). W 1999 roku wielkość ta obniżyła się do 2,2-2,4 mln ton, z czego prawie milion ton pochodziło z Hiszpanii, tyle samo z Włoch, a trzecia w kolejności Francja dostarczała około pół miliona ton. Poziom spożycia sałaty w Europie Północno-zachodniej jest wysoki i rodzima produkcja jest tam niewystarczająca. W ostatnich latach kraje UE sprowadzały 380–390 tys. ton sałaty rocznie. Był to jednak głównie import wewnętrzny w obrębie Wspólnoty (sama Hiszpania eksportuje 200–230 tys. ton).
RABATOWY SHOW
Przedstawiamy niektóre spostrzeżenia brytyjskiego specjalisty w dziedzinie roślin rabatowych dotyczące ubiegłorocznych pack trials. Pokazy te, urządzane corocznie w zachodnich firmach hodowlano-nasiennych i obejmujące głównie rośliny rabatowe, mają na celu przede wszystkim zapoznanie klientów z nowościami, które pojawią się na rynku w następnym roku. Tak więc nowe prezentacje z 1999 r. są na ogół dostępne dla producentów dopiero w bieżącym roku (red.).
CZTERDZIESTOLECIE W KOŃSKOWOLI
Czterdzieste urodziny to dla człowieka przełom. Nie bez kozery wszak mówi się, że życie zaczyna się po czterdziestce. 40 lat w historii przedsiębiorstwa oznacza jeszcze więcej, zwłaszcza gdy jego początki łączyły się z ryzykiem i okupione zostały ogromnym wysiłkiem. Taką okrągłą rocznicę istnienia gospodarstwa świętowali 19 sierpnia w Końskowoli koło Puław Lucjan i Grzegorz Kurowscy (fot.), właściciele jednej z najbardziej dziś znanych polskich szkółek drzew oraz krzewów ozdobnych.
INTEGRACJA EUROPEJSKA
Integracja europejska to między innymi proces zespalania rolnictwa oraz innych ogniw gospodarki krajów członkowskich Unii Europejskiej w jednolity organizm gospodarczy. Poniżej przedstawiam najważniejsze zmiany, jakie polskiemu rolnictwu i gospodarce żywnościowej przyniesie przystąpienie do tej organizacji.
UPRAWA NIECIERPKA NOWOGWINEJSKIEGO
Badania nad niecierpkiem nowogwinejskim (w skrócie NGI) rozpoczęliśmy w naszej katedrze w 1992 roku biorąc do nich kolejno odmiany z serii: Danziger, Classic, Paradise, Riviera i Harmony. Część doświadczeń, które dotyczyły wpływu rodzaju nawozów oraz wysokości dawek na zawartość składników pokarmowych w podłożu i roślinach, wykonaliśmy wspólnie z Zakładem Uprawy Roślin Szklarniowych Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach. Podane poniżej zalecenia uprawowe opracowane zostały w oparciu o własne wyniki badań oraz o dostępną literaturę.
SADOWNICTWO W SŁOWENII
Słowenia zajmuje obszar około 20 tys. km2. W tym małym (jak na warunki europejskie) kraju występuje bardzo zróżnicowany klimat - od umiarkowanie ciepłego w górach przez kontynentalny na wyżynach i w kotlinach po podzwrotnikowy śródziemnomorski na południu. Na terenach nadmorskich średnia temperatura stycznia wynosi 3°C, kilkadziesiąt kilometrów dalej na północ notuje się już spadki temperatury do -30°C. Rolniczo użytkowane jest około 866 tys. ha, z tego grunty orne zajmują zaledwie 210 tys. ha (uprawia się głównie ziemniaki i rośliny okopowe). W ostatnich latach silny nacisk kładzie się na rozwój agroturystyki, w której Słoweńcy widzą szansę dla wielu swoich gospodarstw, szczególnie po wejściu do Unii Europejskiej. Spośród ponad 150 tys. słoweńskich gospodarstw indywidualnych, już ponad 1000 zajęło się taką działalnością (co roku przybywa 200-300 nowych), a mimo to w sezonie turystycznym trudno jest w nich znaleźć wolne miejsca. Na zorganizowanie gospodarstw agroturystycznych ich właściciele otrzymują nawet do 75% państwowych dotacji. Obecnie rolnictwo stanowi główne źródło utrzymania dla zaledwie około 18 tys. gospodarstw. Właściciele pozostałych to "dwuzawodowcy", pracujący równocześnie poza rolnictwem. Bezrobocie w Słowenii kształtuje się na poziomie 12%. Masowo występuje zjawisko eksportu siły roboczej (około 1/3 zawodowo czynnych Słoweńców pracuje we Włoszech i Austrii).
NOWOCZESNA PRODUKCJA CHRYZANTEM
Odbywające się w Holandii w listopadzie Międzynarodowe Targi Ogrodnicze Horti Fair (czytaj HO 2- 4/2000) dają okazję, dzięki tak zwanym Drzwiom Otwartym, do zwiedzania różnych gospodarstw, w których uprawia się rośliny ozdobne.
SIEWKI 'WĘGIERKI WIEDEŃSKIEJ’ I 'ERUNI’ JAKO PODKŁADKI DLA ŚLIW
W "Szkółkarstwie" 1/98 Autor zamieścił informacje o próbie zastosowania siewek 'Węgierki Wiedeńskiej' i 'Eruni' do produkcji drzewek śliw. Tym razem przedstawia wyniki badań szkółkarskich nad tymi podkładkami (red.).
PROBLEMY W ORGANIZOWANIU GRUP PRODUCENTÓW OWOCÓW I WARZYW
Regionalny Ośrodek Usług Spółdzielczych FSW w Krakowie zorganizował kilkanaście programów szkoleniowych i doradczych dla tworzących się grup producentów rolnych. Niektóre z tych organizacji odniosły już pierwsze sukcesy, inne podejmują dopiero próby wspólnej działalności gospodarczej. Doświadczenia ośrodka krakowskiego pokazują, że - spośród wszystkich sektorów rolnictwa - największe zainteresowanie zorganizowanymi formami działania wykazują sadownicy i producenci warzyw. Naszym zdaniem, wynika to z dwóch podstawowych przyczyn. Po pierwsze, w Polsce owoce i warzywa nie są objęte interwencją rynkową ani pomocą ze strony agencji rządowych (jak ma to miejsce w odniesieniu do zboża, mleka czy mięsa). Drugim i chyba najważniejszym czynnikiem jest możliwość przygotowania i dostarczania przez organizacje producentów gotowych towarów (konfekcjonowanych i przydatnych do bezpośredniego użycia) konsumentom, co powoduje, że znaczna część wartości dodanej produktów jest zatrzymywana w grupie. Daje to ogrodnikom szansę względnie szybkiego osiągnięcia wymiernych efektów grupowego marketingu, ale nie zmienia faktu, że rozpoczynają oni wspólną działalność w bardzo trudnych warunkach.