ZAPOBIEGANIE CIERNISTOŚCI ODKŁADÓW W MATECZNIKU JABŁONI

Rośliny wielu gatunków drzew w stadium juwenilnym (młodocianym), czyli w okresie od kiełkowania nasion do pierwszego zakwitnięcia, charakteryzują się nietypowym kształtem liści lub ciernistością pędów. Po wejściu drzew w okres dojrzałości cechy te przeważnie zanikają, chociaż podkładki uzyskiwane np. przez odkłady w mateczniku jabłoni, znajdują się jakby ciągle w fazie juwenilnej. Stan ten sprzyja dobremu ukorzenianiu się odkładów, ale jednocześnie jest przyczyną ich ciernistości.

UNIA EUROPEJSKA – ANI NIEBO, ANI PIEKŁO…

12 grudnia 1998 roku na AR w Lublinie odbyło się pierwsze ogólnopolskie seminarium na temat organizowania i działalności grup producenckich w Polsce, w perspektywie naszego członkostwa w Unii Europejskiej. Głównym celem spotkania było zapoznanie się z aktualną sytuacją istniejących już grup producenckich, opracowanie programu ich dalszego rozwoju oraz wyciągnięcie wniosków - postulatów dla rządu.

WARZYWA Z ZIELONĄ ETYKIETĄ

10 listopada w WODR w Mikołowie producenci z rejonu Raciborza i Pszczyny mogli zapoznać się z zasadą uprawy i systemem kontroli bezpiecznych dla zdrowia warzyw, ziemniaków i owoców. Wcześniej do takiego sposobu produkcji dr Krzysztof Kryński przekonał tarnogórskich ogrodników, z którymi założył Stowarzyszenie Producentów Żywności ''Zielona Etykieta''.

SZKODNIKI PORZECZEK NA PLANTACJACH MATECZNYCH ORAZ W SZKÓŁKACH, część II

W pierwszej części (''Szkółkarstwo'' 1/99) omówiony został wielkopąkowiec porzeczkowy i przędziorek chmielowiec - red.

MALINOWA WSPÓŁPRACA

Sadownicze instytuty badawcze z pięciu państw europejskich - Szkocji, Włoch, Finlandii, Grecji i Portugalii - będą uczestniczyły w międzynarodowym programie badawczym, mającym na celu opracowanie skutecznych i opartych w jak najmniejszym stopniu o środki chemiczne, sposobów produkcji malin. Jest to pierwszy i, jak dotąd, jedyny projekt z dziedziny ogrodnictwa w całości finansowany przez fundusze z Unii Europejskiej.

KIWANO

Kiwano (Cucumis metuliferus) jest rośliną z rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae), pochodzącą z Afryki. Nazwa, którą nadano w Nowej Zelandii, gdzie najwcześniej rozpoczęto próby uprawy tego gatunku jest zlepkiem słów kiwi i banan - z uwagi na to, że kiwano pod względem aromatu i smaku ma przypominać tamte owoce.

ZARAZA OGNIOWA W UPRAWACH SZKÓŁKARSKICH

W związku z rosnącym znaczeniem zarazy ogniowej w Polsce, w ostatnich latach szczególnie dużą uwagę zwraca się na zdrowotność materiału szkółkarskiego. Porażone bezobjawowo podkładki, zrazy, drzewka czy krzewy są zaliczane do głównych czynników rozprzestrzeniających chorobę.

KIESZONKOWE LABORATORIUM

Brytyjska firma Adgen wprowadziła na rynek zestaw do szybkiego diagnozowania chorób roślin. Kieszonkowe laboratorium (pocket laboratory - fot.) wykrywa wirusy mozaiki ogórka i pomidora,...

W POZNANIU DO RÓŻ, CHRYZANTEM I GERBER DOŁĄCZYŁY POMIDORY

Do tej pory na konferencjach organizowanych przez prof. Tadeusza Baranowskiego spotykali się kwiaciarze. 20 listopada 1998 r., również z jego inicjatywy, po wiedzę do Poznania przybyli producenci pomidorów szklarniowych.

KOLKWICJA – KRZEW RZADKO SPOTYKANY

Kolkwicja chińska (Kolkwitzia amabilis) z rodziny Caprifoliaceae należy do najpiękniejszych krzewów, niezwykle obficie kwitnących. Mimo to w naszym kraju jest rzadko produkowana i sadzona, spotyka się ją głównie w ogrodach botanicznych.