Jagody goji będą nową polską specjalnością?

Kolcowój chiński (goji)
Odkryli je już konsumenci i gospodarstwa szkółkarskie. Plantatorzy dopiero przecierają szlak - pisze "Puls Biznesu".
Płyn do kąpieli, czekolada, żel pod prysznic, ciasteczka, musli, koktajle – jagody goji zrobiły karierę nie tylko w kolorowych czasopismach dla kobiet, ale również na sklepowych półkach. Teraz kolcowój chiński, bo tak nazywa się roślina, której owocami są słynne jagody, robi furorę w gospodarstwach szkółkarskich. Plantacji z prawdziwego zdarzenia na razie się jednak w Polsce nie doczekał, choć tzw. owoce miękkie to nadwiślańska specjalność.
Łącznie w polskich gospodarstwach zbiera się 500 tys. ton owoców jagodowych. Wkrótce owocowy koktajl rodzimej produkcji mogą wzbogacić właśnie jagody goji, znane od wieków w Chinach i Tybecie. Dr Adam Marosz z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach, tłumaczy, że kolcowój chiński uprawia się w Polsce od lat jako roślinę ozdobną, ale… trującą. W rzeczywistości jagody goji są niejadalne tylko wówczas, gdy są niedojrzałe – pisze „Puls Biznesu”.
Największe plantacje powstają obecnie w Niemczech, Serbii, Hiszpanii, Portugalii, ale polscy producenci też są zainteresowani modnymi jagodami.
 
Za: portalspozywczy.pl
pg

Related Posts

None found

Poprzedni artykułZgaś światło i świętuj Godzinę dla Ziemi
Następny artykułW Lubuskiem będzie można zebrać 150 ton winniczków

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.