Litewski eksport i import ciągle rośną

W minionym roku Litwini wyeksportowali łącznie 672,6 tys. ton owoców i warzyw świeżych (w tym 344,5 tys. ton stanowiły same tylko owoce, a pozostałe 328,1 tys. ton warzywa) wobec 609,1 tys. ton rok wcześniej i 504,5 tys. ton dwa lata temu.
Dla porównania jeszcze w roku 2005 eksport ten łącznie wyniósł 67,2 tys. ton, a w roku 2010 już ponad 412,0 tys. ton. W roku 2013 największe ilości wysłanych z Litwy produktów stanowiły pomidory z wynikiem 107,8 tys. ton oraz jabłka – 52,4 tys. ton czy gruszki – 43,8 tys. ton. Zdecydowanie najważniejszym dla Litwy importerem jej produktów jest Rosja, która w minionym roku zaimportowała ponad 481,0 tys. ton.Ponadto spore ilości kierowane są na Białoruś – 102,4 tys. ton i Łotwę – 34,3 tys. ton.W przypadku importu – przed rokiem zamknął się wynikiem 810,1 tys. ton, w tym zdecydowaną większość stanowiły owoce i warzyw sprowadzane z państw Unii Europejskiej – w sumie 753,2 tys.ton. Najwięcej świeżych owoców i warzyw dostarczyła na litewski rynek Holandia – w roku 2013 było to 377,2 tys. ton oraz Hiszpania – niecałe 100,0 tys. ton, Polska – 78,6 tys. ton, a także Włochy – prawie 70,0 tys. ton.
Źródło: FAMMU/FAPA 

Related Posts

None found

Poprzedni artykułMniej kalafiorów we Francji
Następny artykułKomisja chce zwrotu źle wykorzystanych środków

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.