Promocja żywności ekologicznej na targach Polagra-Food

Minister Stanisław Kalemba na konferencji prasowej poświeconej Polagra-Food
Aktorka Magdalena Kumorek i lekkoatleta Artur Partyka będą ambasadorami kampanii ministerstwa rolnictwa promującej żywność ekologiczną. Kampania rozpocznie się podczas tegorocznych targów Polagra-Food w Poznaniu.

28. Międzynarodowe Targi Wyrobów Spożywczych Polagra-Food odbędą się w dniach 8-11 października. – W Europie Środkowo-Wschodniej to są największe targi o charakterze spożywczym i międzynarodowym. Jest to miejsce największej promocji polskich produktów żywnościowych – powiedział minister rolnictwa Stanisław Kalemba. Dodał, że jego zdaniem impreza ta ma duże „zasługi” dla eksportu polskiej żywności.
 
Minister zaznaczył, że na targach będą promowane produkty oznaczone znakiem „Poznaj Dobrą Żywność” – m.in. tysięczny zarejestrowany produkt w tym programie, którym jest pstrąg kłodzki. Na uroczystej gali w Poznaniu znaki PDŻ otrzyma kolejnych 45 producentów ok. 160 wyrobów.
 
Równolegle z targami Polagra-Food odbędzie się 5 innych imprez targowych: Polagra Gastro, Polagra-Tech, Taropak, Smaki Regionów i Invest Hotel. W tych imprezach ma uczestniczyć w sumie 1500 firm z branży spożywczej, gastronomicznej, hotelowej i logistycznej z 27 państw świata – poinformowała dyrektor do spraw marketingu Międzynarodowych Targów Poznańskich (MTP) Iwona Kasprzak-Ciesielska. Szacuje się, że targi odwiedzi 45 tys. osób.
 
Dyrektor dodała, że targi poprzedziła intensywna kampania, która miała zachęcić profesjonalistów z różnych krajów do przyjazdu do Poznania. Akcja skierowana była głównie do osób z Niemiec, Ukrainy i Rosji. Zaznaczyła, że uczestnicy tej imprezy będą mieli dużo okazji do kantaktów biznesowych. W ramach Polagra-Food zorganizowana zostanie giełda biznesowa, w której już teraz zapowiedziało udział 150 osób.
 
Na Forum Rzeźników i Wędliniarzy pokazane zostaną nowe trendy w branży mięsnej. Będą prelekcje m.in. na temat wyrobów mięsnych czy prawa unijnego, ale też konkursy na najlepszy wyrób wędliniarski czy dekorowanie pater.
 
Na Polagra-Tech będzie można obejrzeć maszyny dla piekarnictwa, cukiernictwa, przemysłu mleczarskiego czy spożywczego. Zaplanowano też pokazy mistrzów cukiernictwa.
 
Prestiżowym wydarzeniem targów Polagra Gastro będzie Kulinarny Puchar Polski. Kucharze, którzy wygrają konkurs, będą mogli szkolić się w jednym z najlepszych instytutów kulinarnych na świecie. Najlepszy zespół kucharzy otrzyma 15 tys. zł.

Maszyny i urządzenia do pakowania żywności zostaną zaprezentowane na targach Taropak przez 600 wystawców. W ramach imprezy przewidziano m.in. konkurs operatorów wózków widłowych – poinformowała Kasprzak-Ciesielska.
 
Po raz pierwszy targom spożywczym towarzyszyć będą targi Invest Hotel. Ta oferta jest związana z gastronomią i żywnością, bo nie ma hotelu, w którym nie byłoby restauracji – zaznaczyła.

Jednak najbardziej oczekiwane przez konsumentów są targi Smaki Regionów, na których będzie można degustować i kupować żywność regionalną i ekologiczną. Ta część targów rozpocznie się już 6 października. W weekend wstęp na MTP będzie bezpłatny – podkreśliła Kasprzak-Ciesielska.

Podczas Polagry-Food zostanie oficjalnie otwarta wystawa z okazji 50-lecia funkcjonowania Wspólnej Polityki Rolnej. Wystawa ma charakter objazdowy i do końca 2012 r. odwiedzi większość krajów UE. Ekspozycja będzie w głównym holu MTP – poinformował prezes MTP Andrzej Byrt.

Źródło:

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.