Sadownictwo

Sadownictwo w portalu Ogrodinfo.pl to źródło rzetelnych informacji dla Sadowników. Gorące newsy z branży oraz kompendium wiedzy w prowadzeniu i ochronie sadu.

Komunikaty-Sadownicze-NOWY-765×100

Cięcie i ręczne przerzedzanie zawiązków u śliw japońskich

Śliwa domowa jest popularnym w uprawie gatunkiem drzew pestkowych. W Europie rozpowszechnione są jej intensywne nasadzenia na wzór gęstej uprawy jabłoni. Gęste sadzenie śliw jest jedną z najlepszych metod uzyskania wysokich plonów. Korony przewodnikowe drzew — wrzecionowa, osiowa, sznurowa — z mocnym konarem centralnym i słabymi gałęziami bocznymi są szczególnie przydatne w intensywnych sadach. Należy jednak pamiętać, że zbyt duże zagęszczenie drzew może pogorszyć jakość śliwek. W ostatnim czasie w Polsce rośnie zainteresowanie śliwą japońską i dlatego jej uprawie postanowiłem poświęcić ten materiał.

Czereśnie na podkładkach z Czech

Z czereśni o dużym znaczeniu gospodarczym warto wymienić takie odmiany, jak ‘Burlat’, ‘Vega’, ‘Summit’, ‘Vanda, ‘Techlovan’, ‘Lapins’, ‘Regina’’, ‘Sweetheart’ oraz ‘Kordia’. Ta ostatnia, oprócz niezwykle wysokich walorów jakościowych owoców, ma jedną podstawową wadę — jej drzewa nie są dostatecznie wytrzymałe na mróz. Należy je w związku z tym sadzić na ciepłych i zacisznych stanowiskach. W Polsce w ostatnich latach trafnie dobrano odmiany czereśni do produkcji towarowej, a ich uprawę zrewolucjonizowały dwie karłowe podkładki — ‘PHL-A’ (fot. 1) i ‘GiSelA 5’ (fot. 2) — a także wstawka skarlającą — ‘Frutana’. Udział tej ostatniej w produkcji drzewek karłowych czereśni nie jest jednak jeszcze wielki.

Po krajach Europy Zachodniej (cz. II). Holandia

W pierwszej części relacji z wycieczki zorganizowanej przez Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych zamieściłem informacje o produkcji sadowniczej w Niemczech. Poniżej zapoznam Czytelników z produkcją jabłek i gruszek w dwóch odwiedzonych latem ubiegłego roku holenderskich gospodarstwach sadowniczych.

'Sampion' na różnych podkładkach

Analizując sytuację w polskim sadownictwie można stwierdzić, że 'Sampion' cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem zarówno wśród producentów, jak i konsumentów. Niewątpliwie jest po 'Idaredzie' i Jonagoldach podstawową odmianą uprawianą w naszych sadach. Cechami, które decydują o jej popularności, są jakość i smak owoców oraz niezawodność w produkcji. Obserwacje przeprowadzone w wielu sadach dowodzą, że odmiana ta może być produkowana na podkładkach karłowych i półkarłowych.

Zakładanie plantacji leszczyny

Wzrost zainteresowania uprawą leszczyny, jaki obserwujemy w naszym kraju w ostatnim okresie, ma przypuszczalnie swoje źródła w fakcie przyznania przez Komisję Rolnictwa UE specjalnych dopłat dla osób uprawiających tę roślinę na powierzchni co najmniej 1 ha. Wielu sadowników poszukuje w związku z tym informacji na temat zakładania plantacji leszczyny, wymagań tej rośliny oraz najlepszych jej odmian.

Zmiany w cięciu i nawożeniu (cz. II) – zbiór i przechowywanie

W pierwszej części relacji (HO 12/2006) przedstawione zostały zmiany związane z cięciem i nawożeniem, wprowadzone w gospodarstwie Ryszarda Słabego, jego syna Michała i zięcia Pawła Baryły z Białej Rządowej koło Wielunia w celu zwiększenia wydajności produkcji owoców przy zachowaniu ich wysokiej jakości. Poniżej przedstawiam informacje o tym, jak zbiera się, przechowuje i sprzedaje owoce w tym gospodarstwie.

O 'Sampionie' i porzeczkach z Podbeskidzia

Pierwsi odmianę 'ampion' do Polski sprowadzili pracownicy Instytutu Sadownictwa w Skierniewicach w celach badawczych, a w 1983 roku w swoim gospodarstwie posadził ją Andrzej Rymarczyk ze Sczyrzyca koło Góry Jana (woj. małopolskie). W gospodarstwie tym została założona kolekcja odmian przez prof. Eberharda Makosza. Sadownik stwierdził wtedy, że odmiana ta bardzo dobrze plonuje, ale ma zbyt drobne owoce. Dopiero właściwe poprowadzenie drzew i przerzedzanie spowodowały, że stała się w ciągu następnych kilkudziesięciu lat jedną z odmian jabłoni uprawianych na największą skalę w polskich sadach. W ciągu tych lat 'ampion' dał wiele różnych mutacji — właściwych i niezbyt interesujących. Gospodarstwo, w którym od wielu lat ocenia się część z tych mutacji, należy do Józefa Sułkowskiego (fot. 1) z miejscowości Stronie koło Nowego Sącza.

Milenijna odmiana jabłoni

Jan Skibicki prowadzi 15-hektarowe gospodarstwo pod Białymstokiem. Na 12 hektarach uprawia jabłonie. Sadownik ten był również jednym z pierwszych w regionie, który wprowadził system Integrowanej Produkcji w gospodarstwie. Teraz przestawia sady na ekologiczną produkcję i, prawdopodobnie, po uzyskaniu certyfikatu już od przyszłego roku produkowane owoce będzie mógł nim oznaczać. Stara się także wprowadzać nowe rozwiązania techniczne, w których realizacji pomaga mu m.in. firma SaMASZ z Białegostoku.

Sadownictwo w Bułgarii

Bułgaria była znana z produkcji warzyw i owoców. Wynikało to z bogatych tradycji, a przede wszystkim z bardzo korzystnych warunków glebowo-klimatycznych. Dobrze tam rosną i plonują ciepłolubne gatunki sadownicze, jak np. winorośl, brzoskwinie i orzechy, a także pomarańcze oraz figi i migdały. Są też doskonałe warunki, zwłaszcza klimatyczne, do produkcji jabłek, gruszek, śliwek, czereśni, wiśni, malin oraz truskawek. Ten mały kraj (111 tys. km2, około 8,5 mln mieszkańców) z dużym udziałem terenów górzystych kiedyś produkował i eksportował wiele owocó

Jakość i przechowywanie japońskich odmian jabłoni (cz. II). 'Mutsu' I 'Akane

W pierwszej części artykułu ("Hasło Ogrodnicze" 10/2006) omówione zostały podstawowe zagadnienia związane z uprawą, jakością i przechowywaniem jabłek odmiany 'Fuji' i jej mutantów. Tym razem uwagę poświęcimy dwóm innym japońskim odmianom jabłoni, a mianowicie 'Mutsu' i 'Akane'. Z wymienionych odmian najmniejsze znaczenie — zarówno w Europie, jak i Polsce — ma niewątpliwie 'Akane'. Warto jednak o niej wspomnieć, ponieważ wykorzystuje się ją w programach hodowlanych, jako źródło cech jakościowych, takich jak barwa skórki, jędrność miąższu, odporność na uszkodzenia mechaniczne. Między innymi ze skrzyżowania z nią otrzymano odmianę 'Festival'.

Sadownicze archiwum

Targi Macfrut – 8-10 maja 2019 Rimini Włochy

W dniach 8-10 maja 2019 roku włoskie Rimini będzie centrum nowych technologii w ogrodnictwie. Wszystko w ramach targów Macfrut 2019.

Komunikat Sadowniczy zalecenia PROCAM z 23.04.2019

Krzysztof Gasparski z firmy Procam Polska w kolejnym komunikacie sadowniczym.

Komunikat sadowniczy Agrosimex z dnia 24.04.2019 – ochrona i regulacja podczas kwitnienia

Robert Binkiewicz - doradca sadowniczy analizuje bieżącą sytuację w sadzie jabłoniowym, gruszowym i plantacjach gatunków pestkowych.

Umowy kontraktacyjne – przedziały cenowe

Na stronie internetowej MRiRW został zamieszczony projekt umowy kontraktacyjnej wraz z przedziałami cenowymi na sezon 2019, które zostały zweryfikowane przez Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy.

Unijna konsumpcja owoców i warzyw

W 2017 r. jedna na cztery osoby (27%) spożywało owoce co najmniej dwa razy dziennie. Kolejne 37% ludności UE jadło owoce raz dziennie, a pozostałe 36% spożywało owoce rzadziej lub wcale w ciągu typowego tygodnia. Nieco niższy odsetek (23%) populacji UE jadł warzywa co najmniej dwa razy dziennie, a nieco wyższy (40%) -raz dziennie.

Ukraina: powstaje służba doradcza dla sadowników

Na ukraińskiej części Bukowiny (obwód czerniowiecki) od kilkunastu lat sadownictwo towarowe rozwija się w szybkim tempie. Pracują tam i duże firmy dysponujące setkami hektarów nasadzeń, jak i liczne farmerskie gospodarstwa pracujące na powierzchniach rzędu kilkudziesięciu hektarów. W nowych sadach przeważają jabłonie i grusze.

Komunikat sadowniczy TIMAC AGRO Polska z dnia 20.04.2019

Mateusz Nowacki Specjalista ds. Sadownictwa z Timac Agro Polska w pierwszym komunikacie sadowniczym.

Ukraina: inwestycje dają o sobie znać

Handel ukraińskimi jabłkami zmienia się coraz wyraźniej. Na rynku wewnętrznym jest to tak samo wyraźne, jak i w eksporcie. Przesuwają się terminy sprzedaży głównej masy zebranych jesienią owoców – dzięki przechowalniom.

W Rosji zniszczono 150 ton jabłek “z Białorusi”

Rosyjskie służby zaczęły nową kampanię wymierzoną w nielegalny import jabłek. Tony owoców są niszczone na wysypiskach. Eksportowana przez Białoruś owocowa kontrabanda w dużym stopniu może pochodzić z Polski.

Skóra z jabłek

W tytule nie ma przejęzyczenia – nie chodzi o skórkę jabłka, ale o produkt wytwarzany z odpadów jabłkowych. Patent na takie naturalne tworzywo mające właściwości skóry już jest. I to w rękach polskiej firmy!