Sadownictwo

Sadownictwo w portalu Ogrodinfo.pl to źródło rzetelnych informacji dla Sadowników. Gorące newsy z branży oraz kompendium wiedzy w prowadzeniu i ochronie sadu. Więcej najnowszych newsów w portalu https://www.sad24.pl/

Jesteś sadowniczym profesjonalistą? Zaprenumeruj MPS SAD

VII Spotkanie Producentów Brzoskwini i Moreli (3) – Skuteczne zapłodnienie kwiatów moreli

Dr Mirosław Sitarek ( Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach) przekonywał, że obfite owocowanie moreli w dużym stopniu zależy od prawidłowego zapylenia i zapłodnienia kwiatów. W przypadku sadzenia odmian obcopłodnych niezbędne jest zapewnienie im odpowiednich odmian zapylających (zapylaczy). Niespełnienie tego warunku może skutkować słabym zawiązywaniem owoców. 
 

VII Spotkanie Producentów Brzoskwini i Moreli (5) – Utrzymanie gleby

Dr hab. Jerzy Lisek ( prof. IO,  Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach) przedstawił współczesne poglądy na utrzymanie gleb w sadach morelowych i brzoskwiniowych. Od 2014 r. towarowe gospodarstwa sadownicze prowadzą konwencjonalną produkcję owoców w systemie integrowanej ochrony roślin. Zwalczanie chwastów w jego ramach polega na możliwie szerokim zastąpieniu chemicznych metod regulowania zachwaszczenia (stosowanie herbicydów), niechemicznymi.
 

VII Spotkanie Producentów Brzoskwini i Moreli (1) – Nawożenie

Dr hab. Paweł Wójcik (Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach) określił nawożenie mianem  jednego z czynników warunkujących wysokie plonowanie drzew oraz dobrą jakość owoców. Niewłaściwe stosowanie nawozów lub brak ich obniża zarówno wielkość , jak i jakość plonu, a drzewa stają się podatne na patogeny grzybowe, szkodniki oraz stresy środowiskowe.

VII Spotkanie Producentów Brzoskwini i Moreli (2) – Biostymulatory – nowość w technologii uprawy

Mgr Tomasz Mrowicki (Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach) mówił o postępie biologicznym wprowadzającym  zmiany w metodach uprawy roślin sadowniczych. W ostatnich latach dużo uwagi poświęca się wdrażaniu strategii rozwoju zrównoważonego rolnictwa. W ogrodnictwie jej celem jest uzyskiwanie wysokiej jakości owoców przy braku ingerencji w równowagę biologiczną ekosystemów.

Agrotour w Łącku

Na terenie budującego się obiektu logistycznego Spółdzielni Ogrodniczej Ziemi Sądeckiej dwie firmy – Intermag oraz Synthos rozstawiły wczoraj swoje stoiska informacyjno-handlowe. Następne spotkanie z tego cyklu – w poniedziałek, 27 kwietnia w Sandomierzu. Przypominamy jednocześnie, że dzień wcześniej - w niedzielę 26 kwietnia spotykamy się w tym mieście (na Zamku Kazimierzowskim) na VII Spotkaniu Producentów Brzoskwini i Moreli.

Sawicki: polskie sadownictwo jest innowacyjne

Dzięki dorobkowi Instytutu Ogrodnictwa polskie sadownictwo jest jedną z najbardziej innowacyjnych gałęzi polskiego rolnictwa. Instytut ma w ofercie 200 odmian owoców i warzyw - powiedział w środę na konferencji prasowej minister rolnictwa Marek Sawicki.

Morele o największej wytrzymałości na mróz

Liczba odmian moreli, jakie uprawia się na świecie, jest dość duża, przekracza 1500 genotypów. W krajach europejskich słynącychz produkcji tych owoców na skalę towarową uprawia się tylko około 30 odmian tego gatunku. Większość z nich nie sprawdza się jednak w naszych warunkach klimatycznych. 
 

W Kalifornii wkrótce pierwsze morele

Pod koniec miesiąca, o około tydzień wcześniej, niż zwykle pojawią się pierwsze owoce kalifornijskich moreli. Te najwcześniejsze będą zbierane w San Joaquin Valley, potem zaczną owocować sady położone bardziej na północ. Sezon morelowy potrwa 9-10 tygodni.

Doją Unię na ekologiczne uprawy?

Rolnicy prowadzili plantacje po to, by zdobyć dopłaty UE do ekologicznych upraw sadowniczych, a nie zebrać plony - wynika z raportu NIK, do którego dotarła "Gazeta Wyborcza".

VII Ogólnopolskie Spotkanie Producentów Brzoskwiń i Moreli

W ostatnią niedzielę kwietnia (26.04) Instytut Ogrodnictwa wspólnie ze Świętokrzyskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego O/Sandomierz i Starostwem Powiatowym w Sandomierzu zapraszają sadowników na VII Spotkanie Producentów Brzoskwiń i Moreli. Mimo obserwowanego ocieplania się klimatu, ten inny „klimat” – ekonomiczny – stawia przed producentami coraz trudniejsze do spełnienia wymagania. Już za kilka dni zainteresowani profesjonalną uprawą wymienionych wyżej gatunków będą mieli okazję poznać nowe możliwości usprawnienia swojej pracy, skonsultować się z naukowcami i kolegami z branży.