Zbliża się Interpoma 2018

Zaledwie 10 dni pozostało do Interpomy 2018, jedynych na świecie targów poświęconych wyłącznie jabłkom. Od 15 do 17 listopada we włoskim Bolzano dyskusja skupi się na trendach rynkowych, produkcji ekologicznej, innowacjach odmianowych i technologii produkcji jabłek.
Organizatorzy podkreślają, że tegoroczna Interpoma odbywa się w specyficznej sytuacji rynkowej –  ogólnego wzrostu produkcji jabłek w Europie w porównaniu z 2017 r. (12,5 miliona ton według najnowszych prognoz WAPA).
 
Od 15 do 17 listopada goszcząc czołowe firmy z branży z całego świata, Fiera Bolzano oferuje liczne szkolenia, spotkania stowarzyszeń, warsztaty, konferencje prasowe i tradycyjny kongres „Jabłko na świecie”. Interpoma jest na arenie międzynarodowej branżowym punktem odniesienia dla handlu jabłkami i oferuje idealne miejsce do spotkań i kontaktów biznesowych. Obok wystawy i konferencji odbędzie się również dziewięć wycieczek i akcja „Bolzano kocha jabłka”, która pozwoli temu owocowi zająć centralne miejsce poza salami wystawowymi, w miejskich restauracjach i bistrach.

Kongres poświęcony jabłku
Konferencja „Jabłko na świecie” poświęcona jest tradycyjnie trendom w produkcji i marketingu jabłek, z naciskiem na rynek wschodni. W tym roku wykłady odbywać się bedą przez dwa dni – czwartek 15 listopada i piątek 16 listopada – z pominięciem soboty. Czwartek poświęcony będzie m.in. trendom w Europie Wschodniej i Azji, międzynarodowym trendom w innowacjach odmianowych oraz genomowi jabłka, natomiast w piątek nacisk zostanie położony na zrównoważony rozwój w produkcji jabłek – produkcję ekologiczną i zintegrowaną oraz zaawansowaną technologicznie produkcję jabłek w przyszłości. Prelegentami będą eksperci o międzynarodowej renomie z Austrii, Francji, Włoch, Niemiec, Holandii, Polski, Chin, Indii i Nowej Zelandii. Kongres odbędzie się w czwartek, 15 listopada, w godzinach od 9.00 do 16.30, w piątek 16 listopada od 9.00 do 14.50 w sali Ortles w centrum spotkań i wydarzeń MEC – Fiera Bolzano.

Konferencje i warsztaty, wystawy firm i stowarzyszeń
Uczestnicy targów jak co roku zapraszają na swoje wydarzenia. I tak w czwartek o godzinie 10.00 w sali Tribulaun Fiera Bolzano Centrum Badawcze w Laimburgu zaprezentuje aplikację „Frudistor”, która ma na celu identyfikację i zapobieganie uszkodzeniom komórek jabłek powstającym podczas przechowywania. O godz. 14.00, także w sali Tribulaun, firma Grena organizuje konferencję – po niemiecku – poświęconą „Biostymulantom dla roślin i gleby”, która zostanie powtórzona następnego dnia po włosku. Belgijska firma Beaulieu Technical Textiles zorganizuje o godz. 16.00 warsztaty na temat wpływu odbicia światła na poprawę koloru owoców, z prezentacją wyników niektórych testów. Pierwszy dzień zakończy się o godz. 18.00 w Südtirol Lounge  ceremonią przyznania nagrody Interpoma Technology Award.

W piątek, 16 listopada, w godzinach od 9.00 do 18.00 Izba Handlowa w Bolzano będzie gospodarzem konferencji zorganizowanej przez ANDMI (Krajowe Stowarzyszenie Dyrektorów Rynku Hurtowego) na temat krytycznych problemów i wydarzeń na włoskich rynkach żywności.

W sobotę, 17 listopada o godz. 11.00, w Südtirol Lounge, włoskie Krajowe Stowarzyszenie Kobiet w sektorze owocowo-warzywnym zorganizuje konferencję „Otwartość, innowacja, praca zespołowa: włoskie jabłka staną przed testem nowych rynków”, z udziałem kobiet zaangażowanych w eksport jabłek i otwarcie nowych rynków, sprzedaż, logistykę i lobbing.

Organizatorzy dodają, że Interpoma to również okazja do nieformalnych spotkań i święto dla lokalnej społeczności – wydarzeniu towarzyszyć będzie więc również szereg okołojabłkowych atrakcji, takich jak choćby Golden Delicious Night.
 
Źródło: materiały organizatora

Related Posts

None found

Poprzedni artykułMołdawskie jabłka pojadą do Arabii Saudyjskiej
Następny artykułCorteva Agriscience™, Dział Rolniczy DowDuPont wchodzi na polski rynek

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.