Sałata pod osłonami

Jadwiga i Jarosław Dąbrowscy uprawiają sałatę masłową pod osłonami na 4,5 tys. m2 w Rajszewie pod Warszawą. Sezon produkcyjny w ich gospodarstwie trwa jedenaście miesięcy w roku.

Grzyby hodowlane w Niemczech

 
W roku 2013 w Niemczech zebrano w sumie 59,0 tys. ton pieczarek – to o 13% więcej niż rok wcześniej. Wielkość ta zebrana została z łącznej powierzchni 100 hektarów.

Żegnamy profesora Jerzego Skierkowskiego

20 lipca w wieku 86 lat zmarł prof. dr Jerzy Skierkowski, naukowiec związany zawodowo z Instytutem Warzywnictwa w Skierniewicach.

Pomidorowa Holandia

Holenderski sektor agro daje roczny produkt wartości około 52 mld euro – 7,55% PKB kraju. W kraju pracuje około 54 gospodarstw.

Ponad połowa bułgarskich pomidorów pochodzi z importu

Bułgaria jest i pozostanie importerem netto warzyw – pomidorów, papryki słodkiej, ogórków. Według bułgarskich źródeł ponad 60% świeżych pomidorów sprzedawanych w tym kraju pochodzi z importu.

Rolnicy zwolnieni z opłat za wodę

W okresie, gdy susza rolnicza występuje na większości obszaru Polski, rolnicy są zwolnieni z opłat za pobór wody do 5 m sześciennych na dobę średnio w ciągu roku w ramach zwykłego korzystania z wód.

Uwaga na niezamawiane przesyłki nasion z Chin

W ostatnim czasie pojawiają się informacje dotyczące przesyłek z Chin, zawierających nieoznakowane nasiona. Początkowo takie paczuszki pojawiły się w Stanach Zjednoczonych, następnie dotarły do Europy, a w końcu i do Polski.

Seminarium pomidorowe De Ruiter

26 września w Łaszkowie k. Kalisza firma Monsanto Polska – De Ruiter we współpracy z firmami Cultilene, Koppert i Sativex zorganizowała seminarium dla producentów pomidorów szklarniowych – „Pomidor i podkładka”.

Rosja: produkcja rośnie, rośnie import

W często pojawiających się newsach naszych mediów powtarza się wątek rosnącej produkcji ogrodniczej w Rosji. Jakkolwiek można z różnym stopniem ostrożności traktować konkretne doniesienia, nie ma chyba sensu kwestionować trendu - branża z jakimiś wymiernymi wynikami konsumuje okazję stworzona przez rosyjskie kontrsankcje i rządowe programy subwencji.

Tajemnica pomidora

Naukowcy z Florydy są przekonani, że znajdują się o krok od naprawy tego, co sami nazywają „popsutym pomidorem”. Rozwiązanie, jak twierdzą, leży w niewielkiej grupie substancji chemicznych.