Woda elektrolizowana (ECA), nowa skuteczna i bezpieczna metoda dezynfekcji linii nawadniających i materiału szkółkarskiego

ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Jak ważna jest dezynfekcja linii nawadniających wiedzą najlepiej producenci pomidorów i ogórków szklarniowych, którzy bez tego zabiegu nie widzą możliwości prowadzenia uprawy w następnym sezonie. Większość producentów owoców, którzy posiadają systemy nawadniające w uprawach glebowych (fot. 1) nie przywiązuje jeszcze dużej uwagi do tego zagadnienia. Dopiero pojawiające się problemy z zatykaniem kapilar, sprawia że zwiększa się zainteresowanie tym tematem. Niestety nie wszyscy ogrodnicy zdają sobie sprawę, że system nawadniający w uprawach glebowych czy bezglebowych jest również siedzibą lub miejscem namnażania się wielu groźnych bakterii czy grzybów chorobotwórczych, które następnie są rozprzestrzeniane wraz z wodą i infekują kolejne rośliny.

Miejskie farmy w Moskwie

Rosyjski startup Lokalne Korzenie, który buduje miejskie pionowe farmy, zbuduje w Moskwie w ciągu najbliższych trzech lat dziesięć takich obiektów o łącznej produkcji 1000 ton warzyw liściowych rocznie.

Żegnamy Pawła Bonarka

Z ogromnym smutkiem zawiadamiamy o śmierci pana Pawła Bonarka – pracownika firmy Saint-Gobain Cultilene, specjalisty w dziedzinie ogrodnictwa szklarniowego.

KRUS – składki na ubezpieczenie do końca października

31 października 2019 r. mija ustawowy termin uregulowania należnych składek na ubezpieczenie społeczne rolników za rolników, małżonków i domowników za IV kwartał 2019 r. – informuje KRUS.

Papryka na starcie

Podczas jednego z zimowych spotkań zorganizowanego w „sercu” paprykowego rejonu – w Klwowie – dr Agnieszka Stępowska, specjalistka i autorytet w zakresie uprawy papryki z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach, omówiła główne problemy, jakie występują m.in. w czasie produkcji rozsady papryki oraz w początkowym okresie uprawy tego gatunku na miejscu stałym.

Tatarstan: dość karmienia burżujów!

To o nas, a dokładniej o europejskich producentach warzyw szklarniowych. Do takiego wniosku doszedł były już minister rolnictwa Rosji Nikołaj Fiodorow podczas jednej z ostatnich swoich gospodarskich wizyt w Tatarstanie. Włodarze Tatarstanu (70 tysięcy km2 i 4 mln obywateli) w pełni zgodzili się z federalnym ministrem, że te pieniądze powinny zostać w kraju.

Andrzejkowo o pomidorach i ogórkach

Z DeRuiterem, Grodanem i firmą Agror spotkali się 30 listopada w Czchowie (Małopolska) producenci warzyw szklarniowych z południowo-wschodniej Polski. Gospodarze przedstawili spostrzeżenia dotyczące trendów handlowych, informacje o nowościach produktowych oraz zalecenia technologiczne na pierwsze miesiące wczesnych upraw pod szkłem.

Intermag – doświadczenia i wdrożenia z zastosowaniem preparatów mikrobiologicznych

Jak co roku firma Intermag przeprowadza doświadczenia polowe i wdraża do praktyki ogrodniczej rozwiązania oparte o pożyteczne mikroorganizmy. W roku 2019 firma kładzie szczególny nacisk na ograniczanie szkodliwości chorób odglebowych i nicieni glebowych w uprawie papryki pod osłonami oraz na zbiegi ograniczające stres replantacji – aplikacja preparatów mikrobiologicznym na etapie produkcji rozsady.

Ruszył nabór wniosków na tworzenie grup i organizacji producentów

Od 28 października do 13 grudnia 2019 r. oddziały regionalne ARiMR będą przyjmowały wnioski o pomoc na „Tworzenie grup producentów i organizacji producentów”. To już szósty nabór tego typu w ramach PROW na lata 2014-2020.

Szklarniowe nowalijki – zdrowe czy trujące?

Nowalijki – jeść czy może lepiej nie? Często spotykanym stwierdzeniem jest to, że są one niezdrowe, uprawiane w nieodpowiednich warunkach – przede wszystkim sztucznie i nadmiernie nawożone i przez to niebezpieczne dla zdrowia. Do tego nie posiadają zapachu ani smaku, co powoduje, że wydają się być dalekie od sezonowego oryginału. Jak jest w rzeczywistości i czy możemy jeść je bez obaw? Czy w produkcji nowalijek obecnie stosowane są jakieś nowe metody uprawy, które sprawiają, że są one zdrowsze i smaczniejsze? A może jednak nic się nie zmieniło od lat?