Ogórki w tunelach

Andrzej Anczewski (fot. 1) specjalizuje się w produkcji pomidorów i ogórków w tunelach foliowych. W prowadzonym przez siebie gospodarstwie w miejscowości Mały Rudnik pod Grudziądzem w bieżącym sezonie uprawiał ogórki w cyklu wiosennym, zaś na jesień w tunelach planował posadzić pomidory.
 

MRiRW: Pozyskać nowe rynki zbytu – eksport do państw spoza Unii Europejskiej

1 stycznia weszła w życie ustawa o zmianie ustawy o ochronie roślin oraz niektórych innych ustaw. Wprowadza ona rozwiązania, które umożliwią wykonanie wymagań importowych państw trzecich (spoza Unii Europejskiej), co jest zasadniczym warunkiem utrzymania i ubiegania się o otwarcie nowych rynków zbytu dla polskich towarów rolno-spożywczych.

Producenci pomidorów inwestują

Późną jesienią ubiegłego roku odwiedziłem kilka grup producentów pomidorów szklarniowych w okolicach Kalisza, które powstały w ostatnich latach. Pomimo ubiegłorocznego kryzysu na rynku warzyw, związanego z „aferą ogórkową” (po wybuchu epidemii E. coli) oraz jej konsekwencjami w postaci trudności ze sprzedażą i niskimi cenami pomidorów, przedsiębiorstwa te nadal dynamicznie się rozwijają, inwestują i zdobywają coraz silniejszą pozycję na rynku.

Mniej pomidorów we Francji

W tegorocznym sezonie Francuzi spodziewają się zebrać nieco mniej pomidorów, niż  robili to średnio w latach ubiegłych. Nie zmienia się za to powierzchnia upraw tego warzywa.

LAI – czyli optymalna liczba liści na roślinie ogórka

LAI (Leaf Area Index) – wskaźnik pokrycia liściowego, indeks liściowy lub jeszcze inaczej – stosunek powierzchni liści do powierzchni uprawy to jeden z tematów poruszanych podczas spotkania zorganizowanego 25 września w Laskowej.

Stare Marzy na bis

W maju 2017 w gospodarstwie Marii i Jana Cumbrowskich odbyła się prezentacja nowych odmian szklarniowych pomidora firmy HM Clause. 5 sierpnia przyszła kolej na przybliżenie producentom z okolic Grudziądza odmian dedykowanych uprawie tunelowej. 
 

Corteva Agriscience – w trosce o przyszłe pokolenie

Firma Corteva Agriscience zorganizowała 18 października w Poznaniu konferencję podczas której poruszano ważny temat: Jak przyciągnąć młode pokolenie do pracy w rolnictwie? Podkreślono, że problem ten dotyczy nie tylko Polski, ale wielu krajów europejskich.

Szklarniowe nowalijki – zdrowe czy trujące?

Nowalijki – jeść czy może lepiej nie? Często spotykanym stwierdzeniem jest to, że są one niezdrowe, uprawiane w nieodpowiednich warunkach – przede wszystkim sztucznie i nadmiernie nawożone i przez to niebezpieczne dla zdrowia. Do tego nie posiadają zapachu ani smaku, co powoduje, że wydają się być dalekie od sezonowego oryginału. Jak jest w rzeczywistości i czy możemy jeść je bez obaw? Czy w produkcji nowalijek obecnie stosowane są jakieś nowe metody uprawy, które sprawiają, że są one zdrowsze i smaczniejsze? A może jednak nic się nie zmieniło od lat?

„Bądź Liderem z Liderem – De Ruiter”

Nowe odmiany pomidorów, jak również te cenione przez ogrodników i konsumentów zaprezentowano 11 października w Bukowinie Tatrzańskiej podczas konferencji pomidorowej organizowanej przez firmę Monsanto (marka De Ruiter) we współpracy z firmami Venlo i Horti Glass International.

Rosja: sektor rolny nadal dobrą inwestycją

Takie jest mniemanie rosyjskich biznesmenów. Potwierdza je oficjalnie Rosstat. Niejako przy okazji okazuje się, że skala inwestycji w rolnictwie jest teraz dziesięciokrotnie mniejsza niż przed kilkoma laty.