Ochrona, nawożenie, dobór odmian

W Igołomi 21 lutego br. odbyło się seminarium warzywnicze dotyczące ochrony, nawożenia, doboru odmian i produkcji rozsady warzyw kapustnych.

Po co się schładza pomidory przed nocą?

Od początku lat 90. ubiegłego wieku, wraz z intensywnym rozwojem upraw szklarniowych w wełnie mineralnej, rozwijały się systemy sterowania mikroklimatem pod osłonami. Obecnie dąży się do ścisłej kontroli jego parametrów, a także wzajemnych powiązań między nimi i oddziaływania warunków panujących w szklarni na uprawiane rośliny. Komputery klimatyczne są doskonalone i współpracują z coraz większą liczbą nowych urządzeń pomiarowych, na przykład z kamerami działającymi w podczerwieni. Zaprogramowanie temperatury w szklarniach często oparte jest na dwu podstawowych poziomach — dziennym i nocnym. Zmiany w tych ustawieniach są dokonywane zwykle z uwzględnieniem wielu czynników: wyglądu roślin (przewagi cech generatywnych czy wegetatywnych), temperatury panującej na zewnątrz, przebiegu prac pielęgnacyjnych — głównie usuwania liści czy pozostałości gron. W uprawie pomidorów dobre rezultaty może dawać także wprowadzanie popołudniowego obniżania temperatury, określanego także jako temperatura przednocna (ang. prenight).

Endywia jako przekąska FIT. Nowość z targów Macfrut 2017

Okazuje się, że niestandardowy produkt, który niedawno trafił na rynek jest rozchwytywany. Lady Leaf to zestaw zawierający liście endywii, dodatki (orzechy, suszone owoce, oliwki), torebkę z oliwą do doprawienia dania, a także serwetkę i bambusowe sztućce.
 

Prezentacja nowej odmiany

11 maja w gospodarstwie ogrodniczym Marii i Romana Pietroniów w Leszczynie koło Trzciany odbył się „Dzień ogórka” zorganizowany przez firmy De Ruiter (należącej do koncernu Monsanto) oraz  Grodan i Hortus. Podczas spotkania zademonstrowano nową odmianę ogórka półdługiego DR8986CB, który będzie wprowadzony do sprzedaży w przyszłym roku.

Szklarniowe nowalijki – zdrowe czy trujące?

Nowalijki – jeść czy może lepiej nie? Często spotykanym stwierdzeniem jest to, że są one niezdrowe, uprawiane w nieodpowiednich warunkach – przede wszystkim sztucznie i nadmiernie nawożone i przez to niebezpieczne dla zdrowia. Do tego nie posiadają zapachu ani smaku, co powoduje, że wydają się być dalekie od sezonowego oryginału. Jak jest w rzeczywistości i czy możemy jeść je bez obaw? Czy w produkcji nowalijek obecnie stosowane są jakieś nowe metody uprawy, które sprawiają, że są one zdrowsze i smaczniejsze? A może jednak nic się nie zmieniło od lat?

Szkolenie paprykowe w Klwowie

Producenci papryki pod osłonami z podradomskiego rejonu uprawy tego warzywa mieli okazję wziąć udział w interesującym szkoleniu, które odbyło się 5 grudnia w Klwowie. Jego organizatorami były firmy Hazera Poland oraz Agro Paprix, Tradecorp, Hartmann i Agril.

Seminarium ogórkowe w Opatówku

Firmy Rijk Zwaan, Koppert i Yara Poland zorganizowały 24 listopada w Opatówku pod Kaliszem seminarium poświęcone uprawie ogórków szklarniowych i partenokarpicznych pod osłonami.

Łyszczec wiechowaty, czyli gipsówka

Łyszczec wiechowaty (Gypsophila paniculata), zwany również gipsówką wiechowatą, znany jest od dawna, ale przez dłuższy czas uprawiany był tylko w polu. Pędów kwiatostanowych, pojawiających się od czerwca do sierpnia, chętnie używano do letnich bukietów. Obecnie, w naszych warunkach klimatycznych, uprawia się go głównie pod osłonami w ciągu całego roku, przy czym wykorzystywane są do tego celu specjalne odmiany. Coraz więcej kwiatostanów trafiających na europejski rynek pochodzi jednak z krajów o ciepłym klimacie, m.in. z Afryki i Ameryki Południowej, gdzie prowadzone są polowe plantacje gipsówki.

Zbiory warzyw spod szkła w Rosji

Zbiorcze dane z całego kraju mówią o zbiorach – do końca kwietnia br. 137 tysięcy ton warzyw szklarniowych. W zdecydowanej większości są to ogórki.

Papryka na starcie

Podczas jednego z zimowych spotkań zorganizowanego w „sercu” paprykowego rejonu – w Klwowie – dr Agnieszka Stępowska, specjalistka i autorytet w zakresie uprawy papryki z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach, omówiła główne problemy, jakie występują m.in. w czasie produkcji rozsady papryki oraz w początkowym okresie uprawy tego gatunku na miejscu stałym.