Obiecujące perspektywy przed pomidorami malinowymi

Spółdzielnia producentów warzyw Casi w hiszpańskiej Almerii przed trzema taty rozpoczęła produkcję "malinowych" pomidorów osiągając poziom 4500 ton dostaw rocznie. Poszukuje nowych rynków zbytu jednocześnie oceniając optymistycznie perspektywy możliwości dalszego wzrostu produkcji. To nieczęsto teraz w Hiszpanii zdarzający się przypadek - marokańskie pomidory mocno konkurują na rynku UE z produkowanymi na obszarze Wspólnoty.

Z Google pod szkło

Firma Iron Ox przyjęła założenie, że główka ekologicznie produkowanej sałaty spod szkła powinna kosztować konsumenta tyle samo, co warzywa konwencjonalnie wyprodukowane. Osiągnięcie tego celu ma umożliwić robotyzacja produkcji – obniżająca koszty robocizny tak, by jeszcze pokrywać wyższe koszty ochrony oraz niższą wydajność produkcji.

1 listopada Rosja otworzy granicę dla tureckich pomidorów

Rosja zdejmuje ograniczenia na import tureckich pomidorów 1 listopada - podaje fruit-inform. Zgodnie z porozumieniem zawartym pomiędzy państwami, na terytorium Federacji Rosyjskiej będzie mogło trafić 50 tys. ton tych warzyw.

W Niemczech rośnie produkcja grzybów

Niemiecki rynek odnotowuje wzrastające ciągle zainteresowanie różnymi rodzajami grzybów. Spowodowało to z kolei wzrost produkcji i zwiększenie podaży grzybów uprawnych.

Uprawa czosnku Krzysztofa

Do uprawy na kwiaty cięte ciągle poszukuje się gatunków i odmian, które producentom zapewnią zysk, a klientom — duże wrażenia estetyczne i długotrwałą dekorację w wazonie. Takie efekty dają, na przykład, ozdobne czosnki, spośród których najpopularniejsze wydają się czosnek aflatuneński (Allium aflatunense) i przypisywana mu odmiana 'Purple Sensation' — o kulistych kwiatostanach średnicy 10–12 cm. W ślad za panującą w naszym kraju modą, która promuje zazwyczaj to, co okazałe, warto jednak zwrócić uwagę na jeszcze bardziej dekoracyjny od wyżej wymienionych czosnek Krzysztofa (A. christophii, syn. A. albopilosum — fot. 1).

Regulacja liczby zawiązków ogórka

W gospodarstwie Moniki i Mirosława Dominików w Dąbrowie na południu Polski odbyło się 6 marca spotkanie poświęcone uprawie ogórka szklarniowego zorganizowane przez nasienny koncern Rijk Zwaan oraz firmy: Azelis Poland, F.H. „Ogrodnik” Beata Słaby z Wielogłów. Wzięli w nim udział producenci tego warzywa z Małopolski, z sąsiednich województw, a także z Warszawy, Płocka, Wrocławia, Zamościa.

Ograniczyć uwiąd papryki

Coraz powszechniejszym problem w uprawie papryki w monokulturze stają się choroby odglebowe. W grudniu firmy INTERMAG oraz Enza Zaden organizowały cykl spotkań w Klwowie, Przytyku i Radzanowie (woj. mazowieckie). W pierwszej części artykułu pt. Recepta na uwiądy papryki wspominaliśmy o objawach więdnięcia roślin papryki pod osłonami i możliwościach ograniczenia tego zjawiska, z kolei w tej poruszamy kwestie zbawiennych biopreparatów.

Rzodkiewka z doświetlanych upraw, przez 12 miesięcy

Powszechne w produkcji szklarniowej ogórków i pomidorów doświatlanie znalazło zastosowanie w uprawie rzodkiewki. Produkowana jest ona przez 12 miesięcy w Holandii.
 
 

Składnik papryczki chili niszczy komórki raka piersi

Kapsaicyna czyli aktywny związek zawarty w papryce chili i odpowiedzialny za jej ostry smak, może hamować rozwój raka piersi. Wyniki badań to potwierdzających przedstawiono w piśmie "Breast Cancer: Targets and Therapy".

Większa wydajność w hiszpańskich szklarniach

Średnie plony papryki w szklarniach Almerii wzrosły w sezonie 2013/2014 o 5 t z hektara w porównaniu do poprzedniego roku. Takie są szacunki Hortoinfo oparte na danych rynkowych oraz rządu Andaluzji.