Rozwój ogrodnictwa szklarniowego

O rozwiązaniach z zakresu technologii szklarniowej wprowadzanych w ostatnich latach do praktyki ogrodniczej oraz o tym, jakich innowacji można spodziewać się w tym sektorze w przyszłości dyskutowano podczas polsko-holenderskiego sympozjum, które odbyło się 21 lutego w Warszawie pt. „Nowe technologie w uprawach szklarniowych”.

Szklarniowa zieleń na drugim planie

Rosyjskie szklarnie służą przede wszystkim do produkcji ogórków i pomidorów (w takiej właśnie kolejności). Wszelkie gatunki „zieleni” stanowią kilkuprocentowy margines.

Pomidory zaprezentowane przez firmę Clause

8 czerwca w gospodarstwie Tomasza Kaliszewskiego w Kłódce k. Grudziądza firma Clause zorganizowała Dzień Otwarty, podczas którego w tunelu foliowym zaprezentowano różne odmiany pomidorów.

W nowoczesnym obiekcie rozsadowym

W polskiej produkcji ogrodniczej widać coraz większe zainteresowanie rozsadą wyprodukowaną w specjalistycznych firmach. Wynika to najprawdopodobniej z osiąganych licznych korzyści, m.in. odpowiedniej jakości rozsady, którą w nowoczesnych obiektach można o każdej porze roku uzyskać dzięki możliwości sterowania klimatem i precyzyjnej agrotechnice. Wraz ze wzrostem zainteresowania rozsadą warzyw obserwujemy także powiększające się specjalistyczne zaplecze do jej produkcji w naszym kraju.

O pomidorach szklarniowych w Całowaniu

29 czerwca firma Syngenta we współpracy z Bigfarm Serwis, Cultilene, Grupą Producentów Rozsad Krasoń, Hoogendoorn i Yara Poland zorganizowała Dzień Otwarty w Rodzinnym Gospodarstwie Floriańczyk „Pomidory od Piotra i Małgosi”.

Pod Opolem powstanie 73-hektarowa szklarnia

Pod Opolem ma powstać 73-hektarowa szklarnia, w której od 2016 roku miałyby być uprawiane pomidory. Szacowana wartość inwestycji to 250 mln zł. Pracę w kompleksie szklarni docelowo miałoby znaleźć ponad 700 osób. Szklarnie pod Opolem budować ma Grupa Producentów Owoców i Warzyw Gospodarstwo Ogrodnicze T. Mularski Sp. z o.o., która ma obecnie trzy zakłady: koło Pszczyny, Będzina i Gorzowa Wielkopolskiego.

W holenderskich i belgijskich szklarniach

W czasie wyjazdu do Belgii i Holandii zorganizowanego w dniach 17–20 lipca przez firmę Hollas, grupa polskich ogrodników miała okazję zapoznać się z możliwościami zastosowania w uprawach szklarniowych podłoży typu grow bag, wykonanych z substratu na bazie torfu oraz włókien kokosowych, a produkowanych w belgijskim koncernie Peltracom w Gandawie. W zwiedzanych gospodarstwach można było także obejrzeć różne systemy uprawy, jak również zapoznać się z nowatorskimi projektami realizowanymi przez tamtejszych ogrodników.

Ryby w szklarni?

Dlaczego by nie? – Jeśli czują się tam jak ryba w wodzie… O tę właśnie wodę chodzi, dokładnie: o jej temperaturę.

Kapustne od wiosny do jesieni

Mimo systematycznego zmniejszania się udziału kapustnych w strukturze zbiorów warzyw w naszym kraju, nadal zajmują one czołowe miejsce w publikowanych przez GUS statystykach. Odwiedziłam dwa gospodarstwa w Polsce centralnej, dla których warzywa kapustne stanowią podstawę produkcji.

Wielkoowocowa nowość

Firma Monsanto (marka De Ruiter) we współpracy z przedsiębiorstwami: Sativex, Lidia Horti-Logistic i Desio Huwa-San zorganizowała 14 czerwca w gospodarstwie Jolanty i Bogdana Mazurków w Skarszewie pod Kaliszem spotkanie dedykowane producentom pomidorów szklarniowych.