1240×400 – Pakiety Plantpress – Sadowniczy
1240×400 – Pakiety Plantpress – Warzywniczy
234x120_yara_ogolna
234×120-prenumerata-mpssad-2020
234×120-prenumerata-warzywa-2020
Strona główna Tagi Kalafior
Tag:

kalafior

Ceny warzyw na rynku hurtowym

Ceny warzyw z ubiegłorocznych zbiorów są nadal wysokie. Spada cena młodych krajowych ziemniaków. Warzywa spod osłon - bez większych wahań cenowych. Rynek Hutrowy Bronisze podaje najświeższe notowania.

Odmiany kalafiora w Starym Nakwasinie

Firma HM.Clause we współpracy z firmami: BASF, Compo Ekspert oraz Chojnacki zorganizowały 6 września pokaz odmian kalafiora w gospodarstwie Krzysztofa Macke w miejscowości Stary Nakwasin w gminie Koźminek w Wielkopolsce.

Rynek warzyw kapustnych. Analiza sytuacji – pierwsza dekada marca 2018

Jak wygląda aktualna sytuacja na europejskim rynku warzyw kapustnych? Po łagodnym początku roku mroźna końcówka lutego wpłynęła na dostępność niektórych gatunków oraz na handel nimi. Przedstawiamy informacje o sytuacji w pierwszej dekadzie marca.

Włochy: marchew w hurcie nawet 1,40 euro/kg

Na rynku hurtowym w Weronie w  dniu 7 marca 2018 r. sprzedawano marchew klasy pierwszej luzem w cenie 0,60-0,70 euro/kg, klasy drugiej w cenie 0,40-0,50 euro/kg. 

Przemysł przetwórczy warzyw. Analiza sytuacji

„Spotkanie z przemysłem przetwórczym” to temat wydarzenia, które zorganizowała firma Monsanto Polska – Seminis. Odbyło się ono w Serocku 8 lutego 2018 r. W trakcie spotkania Radosław Grabowski (Monstanto) przedstawił ocenę bieżącej sytuacji w przemyśle przetwórczym. Prelegent na początku wystąpienie podsumował przebieg warunków pogodowych w Polsce w 2017 r. oraz ich wpływ na produkcję warzyw przemysłowych. Następnie omówił sytuację w poszczególnych państwach UE.

Apulia: Rozpoczęte zbiory kalafiorów. Jakie ceny?

Ruszyły zbiory wczesnych dmian okalafiorów w Apulii, w tym m.in. odmiany Flamenco, Frisca i Ovindoli. W związku z suszą panującą latem producenci spodziewają się zbiorów mniejszych nawet o 20 proc. Producenci zarówno kalafiorów białych jak i typu romanesco uzyskują cenę od 0,60 do 0,90 euro/kg. 

Kalafiory. Jakie ceny we Włoszech?

W ubiegłym tygodniu, tuż przed świetami wielkanocnymi, na rynku hurtowym w Neapolu (Kampania) kalafiory sprzedawane były w średniej cenie 0,55 euro/kg (sprzedawany po 8 sztuk w kartonie 40x60 cm), a Romanesco w cenie ok. 1,45 euro/kg (sprzedawany po 6 sztuk w kartonie 30x50 cm).
 

Mniej kalafiorów we Francji

Według najnowszych, marcowych szacunków francuskiego ministerstwa rolnictwa, w tym roku we Francji zbiory kalafiorów będą zdecydowanie mniejsze. Wstępne prognozy zakładają około 16% spadek produkcji wobec roku poprzedniego i aż 24% w stosunku do średniej wielkości zbiorów z ostatnich pięciu lat. W sumie tegoroczne zbiory oszacowano na razie na około 247,7 tys. ton.

Spotkanie brokułowo-kalafiorowe

Firma Monsanto Polska (właściciel marki Seminis), Pinguin Foods Polska, Hurtownia Ogrodnicza Flortom oraz Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie (oddział w Zarzeczewie), a także firmy Yara Poland i BASF zorganizowały 18 stycznia w miejscowości Błoto k. Unisławia spotkanie dla producentów warzyw kapustnych.

Kalafiory i brokuły na wschodzie Polski

W niedzielę 25 września w gospodarstwie Magdaleny i Adama Mielniczuków w Kryszynie (woj. lubelskie, gmina Telatyn) odbył się piknik kalafiorowo-brokułowy. Spotkanie zorganizowała firma Syngenta, przy współudziale firmy Tradecorp, Grupy Producentów Rozsad Krasoń oraz Gospodarstwa Ogrodniczego T. Mularski.

Ostatnie artykuły

Sytuacja hydrologiczna w maju

Majowe opady tylko nieznacznie poprawiły sytuację, jeśli chodzi o suszę rolniczą. W większości województw wilgotność gleb wzrosła, ale przede wszystkim na poziomie do 7 cm. Wciąż mamy bardzo złą sytuację w lubuskim, wielkopolskim i części kujawsko-pomorskiego, bo tam opady były mniejsze, dlatego gleby wykazują brak wilgotności nawet do głębokości 1 m.

Konsumpcja warzyw i owoców w maju

Dietetycy zalecają, aby warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę, tego co jemy. Jedynie 22% Polaków spełniło ten warunek w maju, ale to aż o 4% więcej niż w kwietniu. Równolegle, w maju mniej Polaków niż w kwietniu (12% wobec 17%) odżywiało się bardzo źle, czyli warzyw i owoców jedli mało lub wcale. Im bliżej lata tym nasza dieta poprawia się.

Komunikat sadowniczy PROCAM 11 z 27.05.2020

Krzysztof Gasparski z PROCAM Polska w najnowszym komunikacie sadowniczym z dnia 27.05.2020. Choroby i szkodni w sadach oraz nawożenie. Jabłonie, grusze i czereśnie.