Ceny warzyw gruntowych nadal wysokie

fot. J. Klepacz-Baniak
Na rynku hurtowym warzyw zaczynają dominować warzywa gruntowe z tegorocznych zbiorów. Cena wielu gatunków jest wysoka, obserwowane są nieznaczne spadki cen niektórych warzyw (np. marchwi, cebuli, buraka). Na fluktuacje cen wpływ też eksport.

Na rynku hurtowym (od 12 do 18 lipca)

Nadal wysokie były ceny warzyw kapustnych, kapusta głowiasta biała i kalafior kosztowały 4–5,5 zł/szt.

Cena fasoli szparagowej wynosiła 12–14 zł/kg.

Cena papryki czerwonej z krajowych upraw spadła do wartości 6–8 zł/kg.

Znacząca obniżka cen dotyczyła tegorocznej marchwi krajowej „obciętej”, wynosiła 1,2–1,6 zł/kg.

Bardzo droga jak na tę porę roku była sałata masłowa 3–3,75 zł/szt.

Wzrosły ceny ziemniaków krajowych, odmiana ‘Irga’ z 2 do 2,33 zł/kg.

Zdrożały selery (do 6–7 zł/kg) i pietruszka (15–16 zł/kg) z tegorocznych zbiorów.

Wysokie były ceny szpinaku (10 zł/kg), koperku (3 zł/pęczek) i rzodkiewki (2,5 zł/pęczek), których uprawy ucierpiały z powodu niedoborów wody i wysokiej temperatury.

Cena pomidorów krajowych wzrosła z 4 do 7 zł/kg (co wynikało z cyklu produkcyjnego).

Porównanie cen warzyw w 29. tygodniu roku 2018 i 2019

Gatunek 2018 2018 Zmiana (%)
Cebula krajowa 1,1 2,1 87
Burak ćwikłowy 0,9 1,53 66
Cukinie 2,2 4,4 100
Fasola szparagowa 5,5 13 140
Kalafior (szt.) 4,2 4,6 10
Kapusta głowiasta biała 1 1,75 75
Kapusta głowiasta biała szt. 3,8 4,4 12
Koperek (pęczek) 1,75 3 70
Marchew 1,5 1,8 20
Ogórek gruntowy 2,8 3,7 20
Ogórek szklarniowy 1,5 4,4 160
Papryka czerwona 5,5 8 45
Pietruszka 11,5 15 32
Pomidory malinowe 3 6 100
Pory 3 5 80
Rzodkiewka 1 2,5 250
Sałata masłowa 2 3,3 60
Szpinak 6,5 10 40
Ziemniaki odm ‘Irga’ 1 2,33 135

Źródło: Rynek Hurtowy Bronisze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię