London Escorts sunderland escorts asyabahis.org dumanbet.live pinbahiscasino.com sekabet.net www.olabahisgir.com maltcasino.net faffbet-giris.com asyabahisgo1.com www.dumanbetyenigiris.com pinbahisgo1.com sekabet-giris2.com www.olabahisgo.com maltcasino-giris.com faffbet.net betforward1.org www.betforward.mobi 1xbet-adres.com 1xbet4iran.com romabet1.com www.yasbet2.net www.1xirani.com www.romabet.top www.3btforward1.com 1xbet https://1xbet-farsi4.com بهترین سایت شرط بندی betforward
Strona główna Tagi Kapustne

kapustne

Agro Akademia warzyw kapustnych, korzeniowych i cebuli

Pod takim hasłem odbyło się już 4. spotkanie w tym roku z cyklu „Agro Akademii BASF”. Po Ciechocinku, Łowiczu, Perzycach k. Krotoszyna odbyło się ono w Łaszkowie k. Kalisza. Organizatorem tego spotkania poza firmą BASF Polska, Dział Crop Protection był Powiatowy Oddział ODR w Kaliszu, a partnerami spotkania były firmy: ADOB, HM. Clause, Grupa Mularski, Hazera oraz Łukomet.

Warzywniczo w Charsznicy

22 stycznia firma Bejo Zaden Poland zorganizowała w Charsznicy (woj. małopolskie) spotkanie informacyjno-szkoleniowe z zakresu produkcji i ochrony warzyw, skierowane do producentów warzyw z rejonu miechowskiego.

Spotkanie brokułowo-kalafiorowe

Firma Monsanto Polska (właściciel marki Seminis), Pinguin Foods Polska, Hurtownia Ogrodnicza Flortom oraz Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie (oddział w Zarzeczewie), a także firmy Yara Poland i BASF zorganizowały 18 stycznia w miejscowości Błoto k. Unisławia spotkanie dla producentów warzyw kapustnych.

Święto w krainie kapusty

- Mówiąc Charsznica mamy na myśli kapustę i odwrotnie – kapusta kojarzona jest z Charsznicą. „Zielone złoto” Charsznicy, kapusta stała się symbolem gminy, jest naszym znakiem rozpoznawczym i kołem zamachowym naszej gospodarki. Cieszy fakt, że kapustę nie tylko sadzimy, uprawiamy, ale i przetwarzamy. Dzięki temu powstało w Charsznicy około 200 różnej wielkości zakładów przetwórstwa kapusty, a także ogórków i innych warzyw. Tworzymy rynek pracy, dający kilkaset miejsc zatrudnienia, powstaje cała sfera usług – mówił Jan Żebrak, wójt gminy Charsznica, podczas otwarcia 22. Charsznickich Dni Kapusty, które trwały od 10 do 11 września.

Poznaj jakość Bejo…

... pod takim hasłem 26-25 sierpnia odbyły się Dni Otwarte holenderskiej firmy hodowlano-nasiennej Bejo Zaden Poland. Tegoroczna edycja realizowana po raz pierwszy w cyklu co dwa lata przyniosła wiele nowości, zarówno w asortymencie gatunków, odmian, jak i technologii uszlachetniania nasion.

Kapusty głowiaste o nietypowym kształcie

Zmiana nawyków żywieniowych Polaków sprawia, że zmniejszył się popyt na kapustę głowiastą i struktura sprzedaży tego warzywa. Więcej sprzedaje się kapusty młodej i surówek ze świeżej kapusty, mniej natomiast kapusty kiszonej. Nowością na rynku warzyw świeżych są kapusty o płaskich lub stożkowych główkach marketowych rozmiarów, będące urozmaiceniem asortymentu tego warzywa. Na krajowym rynku dostępnych jest sporo odmian tego typu, poniżej najciekawsze z nich.

Z oferty szatkownic do kapusty

Szatkownice to podstawowe wyposażenie gospodarstw oraz przetwórni produkujących kiszoną kapustę. Na rynku dostępnych jest wiele wersji tego urządzenia dopasowanych do różnej skali produkcji i różniących się między sobą rozwiązaniami konstrukcyjnymi oraz wyposażeniem dodatkowym. Oto przykładowa oferta szatkownic do kapusty dostępnych na polskim rynku.

Sadzą kapustne przez cały sezon

Rentowność produkcji warzyw kapustnych wacha się znacząco w poszczególnych latach, jednak gospodarstwa specjalizujące się w ich uprawie, które zainwestowały w profesjonalne zaplecze techniczne, podejmują corocznie to ryzyko. 
 

Śmietka kapuściana – alert na 21.05.2016 r.

Obecnie na polach z posadzonymi rozsadami warzyw kapustowatych (kalarepa, brokuł, kalafior, kapusta) stwierdzamy liczne populacje śmietki kapuścianej – żerujące larwy różnych stadiów, ale także złoża jaj.

Kapusta głowiasta biała – bez Dursbanu

W Rozporządzeniu Komisji (UE) 2016/60 z 19 stycznia 2016 r. zostały opublikowane nowe, niższe wartości najwyższych dopuszczalnych pozostałości substancji czynnej chloropiryfos etylowy w owocach, warzywach oraz innych produktach roślinnych. Zaczną one obowiązywać od 10 sierpnia 2016 r.