1240×400 – Pakiety Plantpress – Sadowniczy
1240×400 – Pakiety Plantpress – Warzywniczy
234x120_yara_ogolna
234×120-prenumerata-mpssad-2020
234×120-prenumerata-warzywa-2020
Strona główna Tagi Nasiona
Tag:

nasiona

Szkolenie produktowe Nickerson-Zwaan

Dystrybutorzy nasion warzyw przygotowują się do kolejnego sezonu sprzedaży uczestnicząc w spotkaniach organizowanych przez firmy nasienne. Jedno z takich spotkań zorganizowała 5 listopada w Wieliczce firma Nickerson-Zwaan.

Dni Otwarte w firmie W. Legutko

Polska firma nasienna W. Legutko z Jutrosina koło Krobi w Wielkopolsce zorganizowała 23 i 24 sierpnia Dni Otwarte, podczas których można było zobaczyć olbrzymią kolekcję warzyw, kwiatów i ziół.

Zaprawianie – wpływ na plon i jakość

Doświadczenia wskazują, że zaprawione nasiona pozwalają na uzyskanie znacznie wyższego plonu w porównaniu z produkcją, w której wykorzystuje się niezaprawiony materiał siewny. Ta zwyżkowa ilość plonu z solidną nawiązką pokrywa koszty zaprawiania.

Razem od 20 lat

„Atrakcyjna dwudziestolatka” – tak sympatycznie o firmie Wiesława Legutko powiedział jeden z licznych gości, uczestniczących 30 sierpnia w obchodach 20-lecia W. Legutko Przedsiębiorstwa Hodowlano-Nasiennego.

Nie spełniają normy

Rosyjscy eksperci uważają, że około 70% oferowanych na rynku tego kraju nasion nie spełnia normy GOST. Równie niska jest jakość materiału szkółkarskiego.

Nie trzymają normy

Według rosyjskich ekspertów około jednej trzeciej materiału nasadzeniowego (szkółkarskiego i nasion) będącego na rynku RF to rozmaite falsyfikaty, a około 70% nie spełnia rosyjskich norm (GOST). 

Na nasionach fasoli, grochu, pomidora, ogórka i marchwi

Rak bakteryjny pomidora, bakterioza obwódkowa fasoli czy parch dyniowatych stanowią poważne zagrożenie dla plantacji warzyw. Warto pamiętać, że sprawcy tych i wielu innych chorób mogą występować na nasionach.

Nasiona – kalibrowane, zaprawiane, otoczkowane i podkiełkowane

Firmy nasienne poza hodowlą odmian skupiają się także na procesach uszlachetniających  nasiona, które pozwalają uzyskać oczekiwane przez producentów  warzyw efekty. Zdolność kiełkowania, wigor, przystosowanie do precyzyjnego  siewu, to niektóre parametry partii nasion, które można doskonalić

Ostatnie artykuły

Nowalijki – na czasie

Mimo całorocznej dostępności warzyw i owoców, nowalijki wciąż funkcjonują, jako coś innego, wyjątkowego, na co się czeka. Nowalijki wywołują mnóstwo pozytywnych skojarzeń. Kojarzą się z dzieciństwem, wiosną, świeżością. Ważne, żeby były polskie i najlepiej uprawiane w gruncie. Urozmaicają nasze posiłki i zaspokajają tęsknotę za czymś świeżym. Stanową pokusę, której wiosną warto się oprzeć – to ocena ekspertów „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców”.

Sytuacja hydrologiczna w maju

Majowe opady tylko nieznacznie poprawiły sytuację, jeśli chodzi o suszę rolniczą. W większości województw wilgotność gleb wzrosła, ale przede wszystkim na poziomie do 7 cm. Wciąż mamy bardzo złą sytuację w lubuskim, wielkopolskim i części kujawsko-pomorskiego, bo tam opady były mniejsze, dlatego gleby wykazują brak wilgotności nawet do głębokości 1 m.

Konsumpcja warzyw i owoców w maju

Dietetycy zalecają, aby warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę, tego co jemy. Jedynie 22% Polaków spełniło ten warunek w maju, ale to aż o 4% więcej niż w kwietniu. Równolegle, w maju mniej Polaków niż w kwietniu (12% wobec 17%) odżywiało się bardzo źle, czyli warzyw i owoców jedli mało lub wcale. Im bliżej lata tym nasza dieta poprawia się.