NULL
O HANDLU Z SUPERMARKETAMI, ODMIANACH, NAWOŻENIU
16 lutego w Ożarowie Mazowieckim szkolenie dla producentów warzyw zorganizowały Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego oraz firmy Syngenta Seeds i Kazgod.
Na spotkanie zaproszono również...
„LIMANOWA 2006” INACZEJ
Tegoroczne XXVI Międzynarodowe Seminarium Sadownicze w Limanowej (2–3 marca) zasadniczo różniło się od dotychczasowych. Tym razem głównym tematem były warunki i możliwości eksportu polskich...
WOKÓŁ „POMIDORA Z ZIEMI SANDOMIERSKIEJ”
23 stycznia w Sandomierzu zorganizowano kolejne spotkanie dla producentów i firm zainteresowanych programem "Lato z pomidorem" oraz utworzeniem grona (lokalnej struktury organizacyjnej, zwanej też klastrem) "Pomidor z Ziemi...
SUSZA W SADZIE
W ostatnich latach okresy bez opadów są coraz dłuższe i częstsze. Trzeba więc rośliny nawadniać. Za częste podlewanie roślin zbyt dużymi dawkami wody powoduje jednak nie tylko wzrost kosztów, ale także wymywanie nawozów azotowych, magnezowych i wapnia do głębszych warstw gleby, poza aktywną strefę systemu korzeniowego roślin. Ważne jest dobre podlanie drzew i krzewów owocowych bezpośrednio po posadzeniu, kiedy znacznie zakłócona jest proporcja pomiędzy wielkością systemu korzeniowego roślin wykopanych ze szkółki a ich częścią nadziemną. Natomiast za długie utrzymywanie wokół nowo posadzonych drzew wysokiej wilgotności gleby nie zawsze jest dla nich korzystne. W takich warunkach nie będzie się bowiem prawidłowo rozrastał system korzeniowy, gdyż korzenie nie są zmuszone do poszukiwania wody w głębszych warstwach gleby, a jej stała zbyt duża wilgotność przy ograniczonym dostępie tlenu (gleby ciężkie) może powodować gnicie korzeni. Rośliny uprawiane w dobrych warunkach są bardziej narażone na okresowo występujące stresy.
W SKIERNIEWICACH O ŚWIATOWYM WARZYWNICTWIE
26 stycznia w Instytucie Warzywnictwa na seminarium „Warzywnictwo na świecie”, przedstawiona została sytuacja na rynku cebuli w krajach Europy Wschodniej oraz zagadnienia dotyczące podłoży ogrodniczych.
Zasady...
TARGOWYM SZKLAKIEM – TECHNIKA I ŚRODKI PRODUKCJI
Wizyty na targach ogrodniczych przekonują, że powiększa się oferta proponowanych szkółkarzom maszyn umożliwiających zautomatyzowanie już nie tylko podlewania czy przesadzania roślin, ale także przycinania, zaopatrywania ich w etykiety, a nawet w podpory. Z drugiej strony, pojawia się sporo produktów, które są przyjazne środowisku, między innymi pozwalają ograniczyć użycie chemicznych środków ochrony roślin, a więc wydają się "powrotem do przeszłości". Poniżej przedstawiamy niektóre — zaprezentowane w ubiegłym roku na targach Plantarium i HortiFair w Holandii — maszyny i środki produkcji, które obrazują wspomniane trendy.
JESZCZE NIE SAN FRANCISCO…
ale już dawno nie ściernisko. Wokół miejsca, w którym we Wrocławiu 25 października 1996 r. wmurowano kamień węgielny, stoją obecnie trzy klimatyzowane hale o...
REGULOWANIE OWOCOWANIA ŚLIW
Niektóre odmiany śliw, podobnie jak jabłoni, mają tendencję do przemiennego owocowania. Celem regulowania owocowania jest uzyskanie corocznego odpowiednio dużego plonu owoców dobrej jakości. W roku intensywnego kwitnienia i sprzyjającej pogody śliwy zawiązują nadmierną liczbę zawiązków. Owoce z takich drzew nigdy nie osiągają swojej naturalnej wielkości ani smaku i nawet, jeśli uda się je sprzedać, uzyskiwana cena będzie bardzo niska. Nadmierna ilość owoców na drzewie hamuje formowanie się pąków kwiatowych, co jest powodem słabego kwitnienia i owocowania w roku następnym. W dużych sadach śliwowych przerzedzanie ręczne jest często niemożliwe, jedynym skutecznym sposobem jest przerzedzanie chemiczne.
CZY WARTO PRODUKOWAĆ WARZYWA DLA PRZETWÓRSTWA?
W produkcji warzyw polowych ciągle daje o sobie znać brak odpowiedniego planowania upraw i rozeznania potrzeb rynku, a także niski poziom agrotechniki w wielu jeszcze gospodarstwach. Takie problemy były omawiane 14 i 15 lutego podczas spotkania zorganizowanego przez firmę Rijk Zwaan w Krasnobrodzie, na które zaproszeni zostali przedstawiciele chłodni i zakładów przetwórczych.
’M.9′ I CO DALEJ?
Nowe odmiany i podkładki drzew owocowych wymagają zazwyczaj kilkunastu lat wnikliwych obserwacji w celu określenia współzależności w różnych kombinacjach oraz przystosowania do określonych warunków siedliskowych. Te zagadnienia są od lat tematem wielu prac badawczych.