Strona główna Tagi Włochy

włochy

Dramatyczny apel włoskich sadowników

„Zjedz jedną brzoskwinię lub nektarynkę dziennie!” – apelują wspólnie największe organizacje zrzeszające sadowników północnych Włoch. Oczywiście mają na myśli owoce miejscowego pochodzenia. Od 16 lipca, przez trzy tygodnie to hasło będzie docierać do włoskich konsumentów słuchających w „prime time”radia RAI, z reklam wykupionych w głównych gazetach kraju, z kanałów społecznościowych.
 

Konsorcjum zrzeszające producentów czereśni. Wyzwania i sukcesy

Włoskie konsorcjum Ciliegia di Vignola w 2012 roku uzyskano Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG), dając tym samy lokalnym producentom nowe narzędzia do promocji czereśni, ale samej organizacji przyniosło też wiele wyzwań. 
 
 

Coraz większa susza we Włoszech

Stan kryzysowy z powodu suszy wprowadził w czwartek rząd Włoch w miastach Parma i Piacenza na północy. Ograniczenia w użyciu wody obowiązują w Rzymie. Stan alarmowy w kraju po tygodniach bez opadów rozszerza się.

Europa południowa: pogoda demoluje rynki pestkowych

Na południu Europy przebieg pogody jest przyczyną bardzo poważnych zakłóceń w produkcji owoców pestkowych oraz w handlu nimi. Nienormalny przebieg temperatury w kwietniu i maju oraz nawałnice dezorganizują pracę sadowników w Hiszpanii i Włoszech.

Ciliegia di Vignola. Co kryje się za najbardziej znaną marką czereśni?

Czereśnia z Vignola (Ciliegia di Vignola IGP) to produkt regionalny, który produkowany jest w 28 gminach pomiędzy Modeną i Bolonią (Emilia-Romania). Co roku zbiera się 5000 t czereśni, których markę bardzo dobrze rozpoznawaną we Włoszech i na świecie wypromowało konsorcjum. 

Włoski rynek truskawki

We Włoszech konsumpcja truskawek wyniosła w minionym roku 86,6 tys. ton. To 4% wzrost wobec danych za rok 2015. Między innymi z uwagi na rosnącą jakość tych owoców stały się one bardzo popularne wśród włoskich konsumentów i cieszą się dużym powodzeniem zwłaszcza w okresie wiosennym. Truskawkę nazywają Włosi owocem wielkanocnym.

Duże straty we włoskich sadach. Bałkany też zmrożone

W rejonie Parmy ponad 3 miliony sadzonek pomidorów uległo zniszczeniu przez przymrozki. Ponadto uszkodzenia młodych pędów i liści odnotowano na 450 ha winnic w rejonie Reggio Emilia.  Powodem są spadki temperatury do -3 stopni Celsjusza – podaje freshplaza.it, cytując dane Coldiretti.
 

Przymrozki w Europie. Zagrożone uprawy w Holandii, Belgii i we Włoszech

Ubiegłej nocy temperatura w Holandii spadła poniżej zera, co zagroziło kwitnącym sadom. To już druga noc z rzędu z przymrozkami, które przypadają na pełnię kwitnienia jabłoni. 

Kalafiory. Jakie ceny we Włoszech?

W ubiegłym tygodniu, tuż przed świetami wielkanocnymi, na rynku hurtowym w Neapolu (Kampania) kalafiory sprzedawane były w średniej cenie 0,55 euro/kg (sprzedawany po 8 sztuk w kartonie 40x60 cm), a Romanesco w cenie ok. 1,45 euro/kg (sprzedawany po 6 sztuk w kartonie 30x50 cm).
 

Pomidory z rejonu Parmy

Włochy to kraj liczący się na arenie międzynarodowej w produkcji pomidorów, także tych do przetwórstwa. Nie byłaby ona tak zaawansowana, gdyby nie hodowla odmian umożliwiająca producentom uprawę mieszańców, które wysokością i jakością plonu pozwalają ogrodnikom konkurować na europejskim rynku.