Cebulowe spotkanie w Kruszwicy

Interesujące dane na temat światowego rynku cebuli, plenne i odporne na choroby odmiany, bezchlorkowe nawozy oraz środki skutecznie zwalczające chwasty, choroby i szkodniki w uprawie tego warzywa były tematem konferencji zorganizowanej 9 stycznia w Kruszwicy. Organizatorami spotkania były firmy: Enza Zaden, Takii Seed, Arysta, Yara i BASF.

Agro Akademia BASF 2017 w Ciechocinku

Ruszył cykl spotkań pod hasłem „Agro Akademia BASF”. Pierwsza akademia odbyła się 5 stycznia w Ciechocinku i dotyczyła głównie warzyw uprawianych dla przetwórstwa m.in. kalafiorów, brokułów, a także fasoli szparagowej, pomidorów i cukinii. Firmę BASF reprezentowali dr Anna Długosz oraz Maciej Wita. Ponadto wśród firm współorganizujących to spotkanie byli: ADOB, Danfoil, Flortom, Gospodarstwo Ogrodnicze T. Mularski oraz HM. Clause.

WARZYWA.PL – nowy serwis dla producentów

Od początku 2017 r. producenci warzyw mogą korzystać z nowego portalu, którego wydawcą jest Plantpress.

Fasola szparagowa w Kamionie

Grupa Producentów Rolnych Agroczar zaprosiła ogrodników uprawiających fasolę szparagową na spotkanie, podczas którego zaprezentowano kolekcję odmian tego warzywa.

Wielka Brytania bez dostaw sałaty?

Intensywne deszcze powodujące powodzie w Hiszpanii doprowadziły do drastycznego ograniczenia dostaw na brytyjski rynek m.in. warzyw liściastych. 
 

Kalerosse™ – nowe warzywo

Na polskim rynku debiutuje nowe warzywo – Kalerosse™. To krzyżówka brukselki i jarmużu - mająca bardzo szerokie zastosowania kulinarne, unikalny smak i wiele wartości odżywczych.

Producenci ziemniaków liczą na eksport i wzrost cen

Producenci ziemniaków są umiarkowanie optymistyczni przed nadchodzącym rokiem, gdyż liczą na zwiększony eksport i wzrost cen - oceniają eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Fasola i groch sycą lepiej niż mięso

Posiłki na bazie roślin strączkowych, takich jak fasola i groch są bardziej sycące niż dania oparte o wieprzowinę czy cielęcinę - uważają naukowcy z Uniwersytetu w Kopenhadze. Ich zdaniem dieta bogata w rośliny strączkowe może też pomagać w utracie wagi.

Ceny ziemniaków będą prawdopodobnie jeszcze niższe

Mimo i tak niskich cen ziemniaków, prawdopodobny jest ich dalszy spadek - przewidują eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Ekologiczna kolekcja warzyw

Już po raz trzeci firma Bejo Zaden zaprezentowała kolekcję gatunków i odmian warzyw w jakości ekologicznej w gościnnym gospodarstwie państwa Urszuli i Piotra Osików z Woli Skromowskiej k. Kocka. Oprócz pokazu odmian zorganizowano wykłady na temat rynku produktów ekologicznych oraz nowych technologii i środków do produkcji ekologicznej.