Od komputera do motyki

Od komputera do motyki - takiej radykalnej zmiany zawodu dokonało dwudziestu włoskich informatyków, inżynierów i matematyków, zwolnionych z pogrążonej w kryzysie firmy. Wydzierżawili ziemię w Rzymie i uprawiają brukselkę, sałatę, kapustę i brokuły.

Prognoza zbiorów pomidorów przemysłowych

29 marca br. WPTC (Światowa Rada ds. Pomidorów Przemysłowych) opublikowała najnowsze dane dotyczące prognozy zbiorów tych warzyw na świecie w 2013 r. Łączna oszacowana wielkość to 35,142 mln ton wobec 33,742 mln ton w 2012 r. oraz 37,692 mln ton dwa lata wcześniej.

Koszty produkcji ogórków

Opłacalność produkcji ogórków jest bardzo zmienna. Czynnikami wpływającymi na to, ile zostaje w portfelu po zakończeniu uprawy tego warzywa są, między innymi, przemyślane zakupy środków produkcji oraz cena ogórków.

Chrzan może stać się produktem regionalnym

Producenci chrzanu z regionu łódzkiego zamierzają wystąpić do Komisji Europejskiej o nadanie temu produktowi certyfikatu Chronionego Oznaczenia Geograficznego. Byłby to pierwszy produkt regionalny z województwa łódzkiego.

Innowacje z Berlina

Podczas targów Fruit Logistica w Berlinie tradycyjnie nagrodzono najbardziej nowatorskie produkty wprowadzone na rynek w ciągu ostatniego roku. Zwycięzcą w konkursie Innovation Award 2013, wyłonionym w tegorocznej edycji targów została holenderska firma Staay Food Group, nagrodzona za system uprawy City-Farming.

Selery na pierwszy rzut

Dla uzyskania zadowalających plonów selera uprawianego na wczesne zbiory, głównie pęczkowe, w planowanym przez plantatora terminie, równie ważne jak zastosowanie odpowiedniej technologii uprawy jest postawienie na właściwe odmiany. Przedstawiciele firm rekomendują do tego typu uprawy kilkanaście kreacji.

Siew nasion na właściwym poziomie

Głębokość siewu nasion często decyduje o efektach uprawy. Umieszczenie ich na odpowiedniej głębokości zapewnia bowiem optymalne warunki, które zdrowemu materiałowi siewnemu dobrej jakości, umożliwiają szybkie kiełkowanie i równomierne wschody.

Szparagi o połowę droższe niż w ubiegłym roku

Opóźnione nadejście wiosny w tym roku ma znaczący wpływ na zbiory szparagów w Europie. Obecnie na rynek trafiają jedynie szparagi z upraw przyspieszonych, gdyż nie rozpoczęły się jeszcze zbiory z upraw tradycyjnych, stąd podaż tego warzywa jest niska a ceny wysokie.

Pierwsze prace w szparagarni

Nawożenie jest jedną z najważniejszych czynności wykonywanych wczesną wiosną w szparagarni, decydujących w istotnym stopniu o wielkości i jakości plonu. Podstawą do ustalenia wielkości dawek nawozów powinna być ocena zasobności gleby w składniki pokarmowe.

Więcej kalafiorów we Francji

W połowie marca bieżącego roku ukazały się wstępne dane szacunkowe dla tegoroczne produkcji kalafiorów we Francji. Wstępnie szacuje się na około 6% większe wobec roku 2012 oraz również o 6% wyższe wobec średniej wielkości zbiorów z ostatnich pięciu lat.