Warzywniczy Ociąż

Okazją do dyskusji na temat problemów występujących w uprawie warzyw gruntowych takich, jak: ochrona roślin, dobór odmian czy zasady profesjonalnej uprawy ziemniaków było spotkanie zorganizowane w Ociążu koło Kalisza (woj. wielkopolskie).

Sałatowe poletka

9 czerwca w Miroszowicach (dolnośląskie) firma Rijk Zwaan Polska zaprezentowała szeroką gamę odmian sałat z oferty spółki. W przygotowanej w gospodarstwie Mieczysława Bielenia kolekcji były różne sałaty, m.in. masłowe, kruche, liściowe, dębolistne, rzymskie, salanova.

Wzrosła produkcja warzyw gruntowych

Według GUS łączna powierzchnia upraw warzyw gruntowych w Polsce w minionym roku wynosiła 178,9 tys. ha, co dało 12,7 proc. wzrost wobec roku 2010. 
 

Warzywa kapustne – odmiany, nawożenie, osłony

W gospodarstwie Andrzeja Rodaka, w miejscowości Pobiednik Wielki k. Krakowa, odbyło się 20 maja spotkanie zorganizowane przez firmy Syngenta® Poland, Yara Poland, Agrimpex oraz Kohidrex, podczas którego przedstawiono kilka nowości na nadchodzący sezon z oferty organizatorów.

Holandia: kryzys handlu cebulą

Handlowcy holenderscy oceniają, że kryzys w handlu cebulą nie mija.

W kolorowym świecie sałat

Bogaty asortyment gatunków warzyw liściowych z oferty firmy Rijk Zwaan oraz pokazy pracy maszyn do sadzenia i zbioru – to tylko niektóre z atrakcji spotkania z cyklu „Leafy Event” zorganizowanego w Fijnaart w Holandii.

Organiczne uprawy mniej produktywne, zajmują większą powierzchnię

Organiczne metody upraw skutkują w przypadku niektórych roślin plonami mniejszymi o jedną trzecią – wynika z badania, które sugeruje połączenie organicznego rolnictwa z tradycyjnym jako najlepszego sposobu na produkcję żywności bez nadmiernej szkody dla środowiska.  
 

Fasolowy standard

Fasola szparagowa to warzywo przydatne do mrożenia i konserwowania, jednak zakłady przetwórcze mają ściśle określone wymagania względem dostarczanego im surowca. Czy łatwo sprostać tym wymaganiom, postanowiłam sprawdzić odwiedzając jedną z mroźni przetwarzających fasolę oraz plantatora dostarczającego surowiec na jej potrzeby.

Trendy w sprzedaży warzyw

Tegoroczna, dwudziesta edycja targów Fruit Logistica w Berlinie, odbywająca się w 26 halach o łącznej powierzchni 112 tys. mkw, zgromadziła ponad 2 tys. firm z branży owocowo-warzywnej z ponad 80 krajów, w tym ponad 800 przedsiębiorstw z sektora warzywniczego. Wystawa była dobrą okazją do podpatrzenia aktualnych trendów w sprzedaży warzyw oraz tego, w jaki sposób producenci i handlowcy z różnych krajów eksponują swoje produkty.

Sezon szparagowy rozpoczęty…

Trwa już od połowy kwietnia tam, gdzie wały przykrywano folią i od trzeciej dekady kwietnia na plantacjach nieokrywanych.