Organiczne uprawy mniej produktywne, zajmują większą powierzchnię

Organiczne metody upraw skutkują w przypadku niektórych roślin plonami mniejszymi o jedną trzecią – wynika z badania, które sugeruje połączenie organicznego rolnictwa z tradycyjnym jako najlepszego sposobu na produkcję żywności bez nadmiernej szkody dla środowiska.  
 

Fasolowy standard

Fasola szparagowa to warzywo przydatne do mrożenia i konserwowania, jednak zakłady przetwórcze mają ściśle określone wymagania względem dostarczanego im surowca. Czy łatwo sprostać tym wymaganiom, postanowiłam sprawdzić odwiedzając jedną z mroźni przetwarzających fasolę oraz plantatora dostarczającego surowiec na jej potrzeby.

Trendy w sprzedaży warzyw

Tegoroczna, dwudziesta edycja targów Fruit Logistica w Berlinie, odbywająca się w 26 halach o łącznej powierzchni 112 tys. mkw, zgromadziła ponad 2 tys. firm z branży owocowo-warzywnej z ponad 80 krajów, w tym ponad 800 przedsiębiorstw z sektora warzywniczego. Wystawa była dobrą okazją do podpatrzenia aktualnych trendów w sprzedaży warzyw oraz tego, w jaki sposób producenci i handlowcy z różnych krajów eksponują swoje produkty.

Sezon szparagowy rozpoczęty…

Trwa już od połowy kwietnia tam, gdzie wały przykrywano folią i od trzeciej dekady kwietnia na plantacjach nieokrywanych.

Marchew za bezcen

Na rosyjskim rynku stagnacja cen marchwi i bardzo niskie ceny tego warzywa. Nadpodaż marchwi niskiej jakości jest powodem utrzymywania się cen w granicach 3-3,5 rubla/kg (0,07-0,09 euro/kg).

Uprawa marchwi w pigułce

Marchew jest jednym z ważniejszych gatunków warzyw produkowanych w Polsce. Powierzchnia jej uprawy w naszym kraju wynosi około 30 tys. ha (w 2010 r., według FAO, wynosiła 27 970 ha). Przeważająca część zbiorów przeznaczana jest na zaopatrzenie rynku krajowego, ale warzywo to ma również znaczenie eksportowe.

Ukraina: rekordowe powierzchnie pod dyniowate

W ostatnim pięcioleciu powierzchnia upraw dyniowatych wzrosła na Ukrainie o 50%. W 2007 roku zebrano 482 tys. ton arbuzów i melonów, w ubiegłym roku – 730 tys. ton. Ważniejszy z tej pary jest arbuz – jego plony osiągnęły 620 tys. ton (melony – 110 tys. ton).

Francuski specjalista od czyszczenia pora

Przygotowanie pora do sprzedaży jest bardzo pracochłonne, ale są już na rynku maszyny pozwalające zmechanizować tę czynność. W gospodarstwie Roberta Wójcika w miejscowości Bramki koło Błonia (woj. mazowieckie), który zajmuje się produkcją pora przeznaczonego na rynek warzyw świeżych, do przygotowywania towaru służy francuska maszyna do czyszczenia oraz przycinania korzeni i liści.

Co tłamsi cebulę?

Cebula, zwłaszcza ta z siewu, charakteryzuje się bardzo małą konkurencyjnością w stosunku do chwastów. Jej rośliny wykształcają liście długości do 50 cm, o pionowym ustawieniu i trudno jej współzawodniczyć o podstawowe czynniki potrzebne do życia. W tej sytuacji trudno wymienić chwasty uciążliwe, ponieważ za takie można uznać wszystkie występujące na plantacjach. Łatwiej wskazać gatunki charakterystyczne dla uprawy cebuli, które masowo się w niej pojawiają.

Kapusty z Marne

Stacja hodowlana firmy Rijk Zwaan w Marne (Niemcy) leży w regionie Dithmarschen i specjalizuje się w hodowli odmian mieszańcowych kapust – głowiastej białej, czerwonej i włoskiej.