Rybitwy – aktualne ceny warzyw – 16 lipca 2020, godz. 12:00-14:00

W lipcowy czwartek, ruch handlowy na giełdzie „Rybitwy” umiarkowany. Na rynku hurtowym jest luka sprzedażowa w kalafiorowym asortymencie, podobnie wygląda sytuacja z brokułem – w tych dwóch przypadkach cena oscyluje na poziomie 3-3,5 zł/szt. Na niektórych samochodach dostawczych producenci oferowali tegoroczną dynię jadalną w cenie 5 zł/kg. Dzisiaj był duży popyt na ogórki brodawkowe, cena sprzedażowa − 3,5 zł/kg. Jak twierdzą producenci tego warzywa, wczoraj brakowało tego towaru na krakowskiej giełdzie, a jego cena dobijała do 4 zł/kg.

Kolejne postępowania UOKiK w sektorze rolno-spożywczym

UOKiK zakończył działania wobec stu największych podmiotów na rynku rolno-spożywczym, które były prowadzone na podstawie ustawy o przewadze kontraktowej. Większość przedsiębiorców w toku postępowania UOKiK wypłaciła zaległe pieniądze dostawcom i usunęła kwestionowane zapisy z polityk handlowych oraz zawartych kontraktów.

Śmietka kapuściana – kolejne pokolenie

Tegoroczna pogoda panująca na południu Polski zaskakuje ogrodników, którzy takiej aury nie pamiętają w XXI w. Wszelkie zasady i tradycyjne terminy związane z ochroną roślin muszą bardzo zweryfikować. Tak jest m.in. z ochroną warzyw kapustnych przed kolejnym pokoleniem śmietki kapuścianej.

Ziemniaki w górę – notowania cenowe na Rynku Hurtowego Bronisze 13.07.2020

Na rynku hurtowym Bronisze wzrosła cena brokułów, kalafiorów, ogórków gruntowych, sałaty lodowej, rzodkiewki oraz ziemniaków. Tanieją natomiast cebula biała, chrzan, cukinie, fasola szparagowa i ogórki krótkie spod osłon.

Komunikat sadowniczy PROCAM 16 z 08.07.2020

Nowy komunikat sadowniczy Krzysztofa Gasparskiego, Procam, w którym mowa przede wszystkim o presji ze strony szkodników, która w sadach jabłoniowych jest duża. Dotyczy to mszycy, przędziorków i pordzewiaczy, ale także zwójek. Więcej w filmie:

Rybitwy – notowania warzyw – 8 lipca, 11:00. Kukurydza cukrowa w sprzedaży

Środa 08.07.2020 , przed południem, ruch na giełdzie Rybitwy umiarkowany.

Cennik owoców miękkich u pośredników – 6 lipca 2020

Nowy tydzień zaczynamy od spadków cen skupu niektórych owoców miękkich. Dotyczy to przede wszystkim borówki amerykańskiej. Ze spadkami musimy się pogodzić, gdyż będą nam one towarzyszyć do szczytu sezonu, wraz ze wzrostem podaży.

Webinarium Agroakademii BASF dla producentów pomidorów przemysłowych

W niedzielne popołudnie, tj. 5 lipca od 15:00, odbędzie się internetowe spotkanie Agroakademii Pomidorowej BASF, podczas którego można poznać sposoby ochrony roślin pomidorów, najnowsze rozwiązania w hodowli, przyjrzeć się plantacjom pod kątem zagęszczenia, zdrowotności, a także przeniesiemy Cię do Rosji, Turcji, Włoch, by poznać i ocenić kondycję tamtych upraw.

Rolnictwo ekologiczne – zagrożenie czy szansa?

Nie milkną echa dotyczące ogłoszonych przez KE i przyjętych w UE strategii „Od pola do stołu” i „Strategii na rzecz bioróżnorodności”. Oprócz konieczności ograniczenia używania chemicznych środków ochrony roślin najczęściej komentowanym postulatem jest zapis o tym, że rolnictwo ekologiczne ma stanowić aż czwartą część unijnych upraw. Czy słuszne są obawy związane z tą zmianą, czy może jednak powinniśmy potraktować ją jako wyzwanie i szansę do wykorzystania?

Czy wiemy co jemy?

Zbyt długi czas badania obecności pestycydów – zarówno w płodach rolnych, jak i w żywności trafiającej do sklepów – to główny problem systemu bezpieczeństwa obrotu środkami ochrony roślin. Na informację, czy w owocach lub warzywach nie pozostało zbyt dużo szkodliwej chemii czeka się średnio 36 dni. Przekroczenia norm na szczęście nie zdarzają się nagminnie. Jednak długie oczekiwanie na wyniki badań niesie za sobą ryzyko, że produkty takie dawno zostaną sprzedane, a nawet zjedzone. Problemem są też długotrwałe badania samych pestycydów. Stwarza to ryzyko sprzedaży środków ochrony roślin niespełniających norm jakościowych, co może wpływać na jakość upraw, a nawet ich zniszczenie. Ponieważ pestycydy są groźne dla zdrowia konsumentów, NIK sygnalizuje: próbki bada się zbyt wolno, żeby w przypadku ewentualnego zagrożenia, móc zareagować wystarczająco szybko.