Webinarium Agroakademii BASF dla producentów pomidorów przemysłowych

W niedzielne popołudnie, tj. 5 lipca od 15:00, odbędzie się internetowe spotkanie Agroakademii Pomidorowej BASF, podczas którego można poznać sposoby ochrony roślin pomidorów, najnowsze rozwiązania w hodowli, przyjrzeć się plantacjom pod kątem zagęszczenia, zdrowotności, a także przeniesiemy Cię do Rosji, Turcji, Włoch, by poznać i ocenić kondycję tamtych upraw.

Rolnictwo ekologiczne – zagrożenie czy szansa?

Nie milkną echa dotyczące ogłoszonych przez KE i przyjętych w UE strategii „Od pola do stołu” i „Strategii na rzecz bioróżnorodności”. Oprócz konieczności ograniczenia używania chemicznych środków ochrony roślin najczęściej komentowanym postulatem jest zapis o tym, że rolnictwo ekologiczne ma stanowić aż czwartą część unijnych upraw. Czy słuszne są obawy związane z tą zmianą, czy może jednak powinniśmy potraktować ją jako wyzwanie i szansę do wykorzystania?

Czy wiemy co jemy?

Zbyt długi czas badania obecności pestycydów – zarówno w płodach rolnych, jak i w żywności trafiającej do sklepów – to główny problem systemu bezpieczeństwa obrotu środkami ochrony roślin. Na informację, czy w owocach lub warzywach nie pozostało zbyt dużo szkodliwej chemii czeka się średnio 36 dni. Przekroczenia norm na szczęście nie zdarzają się nagminnie. Jednak długie oczekiwanie na wyniki badań niesie za sobą ryzyko, że produkty takie dawno zostaną sprzedane, a nawet zjedzone. Problemem są też długotrwałe badania samych pestycydów. Stwarza to ryzyko sprzedaży środków ochrony roślin niespełniających norm jakościowych, co może wpływać na jakość upraw, a nawet ich zniszczenie. Ponieważ pestycydy są groźne dla zdrowia konsumentów, NIK sygnalizuje: próbki bada się zbyt wolno, żeby w przypadku ewentualnego zagrożenia, móc zareagować wystarczająco szybko.

1 lipca – Dzień Polskiej Borówki

Pojawiły się pierwsze polskie borówki. Ulubiony superowoc dietetyków, wyśmienite w smaku, doskonałe jako owoc świeży, a także w postaci przetworów. Ich wartości smakowe doceniają zarówno dzieci, dorośli jak i osoby starsze. Ich walory wykorzystują często szefowie kuchni. Borówki z polskich plantacji będą dostępne tylko przez 3 miesiące. Cieszmy się nimi i wartościami na jakich plantatorzy tego owocu opierają swój sukces. Inauguracji sezonu towarzyszyły słowa podziękowania i szacunku dla pracy przy zbiorach i przy całorocznej pielęgnacji krzewów.

Więcej pieniędzy dla pszczelarzy

Trwają także prace dotyczące opracowania Krajowego Planu Strategicznego w ramach nowej perspektywy Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2021-2027. Elementem jego jest m.in. interwencja w sektorze produktów pszczelich – zastąpi ona aktualnie realizowany program pszczelarski. Szacowany budżet tej interwencji to kwota ponad 42 mln zł rocznie, tj. ponad 30% więcej niż obecnie.

Ceny warzyw na warszawskim rynku hurtowym Bronisze, 30 czerwca

Poprawa pogody powoduje większą podaż wielu gatunków warzyw, przy jednoczesnym spadku cen. W przypadku fasolki szparagowej podaż pozostaje jednak ograniczona.

Skąd pochodzą supermarketowe warzywa i owoce?

Co dziesiąta partia warzyw i owoców w sklepach sprawdzonych przez Inspekcję Handlową miała błędną informację o kraju pochodzenia lub nie miała jej wcale. Największy odsetek takich nieprawidłowości wystąpił w supermarketach Delikatesy Centrum, E.Leclerc, Intermarche, Lewiatan i Lidl oraz w sklepach niesieciowych. Od jutra kontrole żywności w sklepach przejmuje Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

Ministerstwo Rolnictwa do sadowników w sprawie odszkodowań

Związek Sadowników RP wystosował do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi kilka pism w sprawie zaległości wynikających z braku wypłat odszkodowań z tytułu wystąpienia wiosennych przymrozków i suszy w 2019 r.

Kolejny sezon z tantnisiem!

Od kilku lat tantniś krzyżowiaczek jest najgroźniejszym, spośród motyli, szkodnikiem warzyw kapustnych. Ogrodnicy mają wielki problem z jego likwidacją. Właściwie już otwartym tekstem mówią, zgodnie zresztą z obowiązującymi zasadami w ochronie roślin, że nie da się tego szkodnika całkowicie zwalczyć. Potrzebują jednak, aby ktoś wskazał – jak ograniczyć populację tego owada do wielkości niezagrażającej plonom – czyli poniżej progu szkodliwości. I oczywiście za rozsądną cenę!

Wsparcie dla tworzenia Lokalnych Partnerstw ds. Wody (LPW)

Przygotowanie polskiego rolnictwa na trwające zmiany klimatyczne jest zadaniem niezwykle potrzebnym i wymagającym zaangażowania nie tylko administracji wszystkich szczebli, ale przede wszystkim samych użytkowników wód, których decyzje bezpośrednio wpływają na ilość i jakość wody w rolnictwie i na obszarach wiejskich. Wobec panujących susz i braków wody, staje się ona dobrem wspólnym i to dobrem o znaczeniu strategicznym i w tym kontekście jej zasoby powinniśmy traktować jak dziedzictwo, ponieważ od naszych działań w gospodarowaniu wodą będzie zależała jakość życia dzisiejszego i przyszłych pokoleń zamieszkujących polską wieś.