Małe przetwórstwo w 2019

Od 31 stycznia do 1 marca 2019 r. oddziały regionalne Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będą przyjmowały wnioski na tzw. małe przetwórstwo. W tegorocznym naborze wprowadzono szereg zmian, m. in. rozszerzono grono osób, które mogą ubiegać się o takie wsparcie finansowe.

Ważne informacje dla producentów wina

15 stycznia 2019 r. upływa termin składania w Krajowym Ośrodku Wsparcia Rolnictwa deklaracji dotyczących rynku wina.

Jabłonie – zrozumieć zachowanie drzew

Dużym problemem w naszym klimacie jest przemarzanie drzew zimą oraz uszkodzenia przymrozkowe kwiatów i zawiązków owocowych wiosną. wytrzymałość drzew na mróz zależy m.in. od odmiany, podkładki i kondycji drzew, a także ich zdrowotności przed okresem spoczynku.

Owoce w 2019 – prognoza Zespołu Analiz Sektorowych Banku PKO BP

Na rynku owoców w 2019 roku zdaniem ekspertów ekonomicznych Banku PKO BP głównym czynnikiem decydującym o poziomie cen będzie wielkość krajowych zbiorów.

Cebula droga, ale…

… jakość cebuli w niektórych przechowalniach nie jest najlepsza. Na sytuacje tę wpłynęła przede wszystkim pogoda panująca w mijającym sezonie. Niedobory opadów praktycznie przez cały sezon wegetacyjny nie tylko w Polsce, ale również w innych krajach UE spowodował niższe plonowanie. Wysoka temperatura i długie wschody utrudniały stosowanie herbicydów. Później, w czasie gdy cebula zaczynała tworzyć główki, na wielu plantacjach szczypior był niewystarczający do zbudowania odpowiedniej masy cebuli.

Ograniczyć uwiąd papryki

Coraz powszechniejszym problem w uprawie papryki w monokulturze stają się choroby odglebowe. W grudniu firmy INTERMAG oraz Enza Zaden organizowały cykl spotkań w Klwowie, Przytyku i Radzanowie (woj. mazowieckie). W pierwszej części artykułu pt. Recepta na uwiądy papryki wspominaliśmy o objawach więdnięcia roślin papryki pod osłonami i możliwościach ograniczenia tego zjawiska, z kolei w tej poruszamy kwestie zbawiennych biopreparatów.

W najnowszym MPS SAD – 1/2019

U progu nowego roku powinniśmy sobie życzyć, aby jak najwięcej polskich jabłek udało się wyeksportować, aby na nowych rynkach znalazły stałych odbiorców i aby słowo nadprodukcja w kontekście produkcji sadowniczej pojawiało się jak najrzadziej. Czy rzeczywiście jest na to szansa i z jakimi problemami i zagrożeniami przyjdzie się nam zmierzyć w najbliższej przyszłości, zastanawiają się ekonomiści, producenci i handlowcy, o tym w nr 1/2019 „MPS SAD” – redaktor naczelny Monika Strużyk.

Szkolenie pomidorowo-ogórkowe w Tłokini Kościelnej

W ramach przygotowań do nowego sezonu osłonowego firma Bayer właściciel marek Seminis i De Ruiter we współpracy z Hurtownią Ogrodniczą Lidia Horti-Logistic oraz firmami Biopharmacotech, ICB Pharma, Koppert Polska oraz Yara Poland 12 grudnia br. zorganizowała szkolenie dla podkaliskich ogrodników w Tłokini Kościelnej (woj. wielkopolskie).

Uprawa cebuli z rozsady grupowej

Od kilku sezonów trwają próby uprawy cebuli z rozsady grupowej. Jest to technologia, którą poznawano w latach ’90 ub.w., jednak brak odpowiedniego sprzętu, zakończyła się ona fiaskiem. Zapytałam Daniela Babija, dyrektora ds. sprzedaży rozsad warzyw w firmie Grupa Mularski, o korzyści uprawy cebuli z rozsady.

BASF rozpoczyna produkcję nowego innowacyjnego fungicydu Revysol®

BASF rozpoczyna produkcję swojego najnowszego fungicydu Revysol® w fabryce w Hannibal. Dzięki nowej substancji czynnej, firma BASF dostarczy rolnikom na całym świecie narzędzie, zapewniające zdrowe uprawy na dłuższy czas oraz wzmocni swoją pozycję lidera na rynku fungicydów. Revysol jest pierwszym fungicydem produkowanym w zakładzie w Hannibal. Z uwagi na trwające procedury rejestracyjne, oczekuje się, że produkt zostanie wprowadzony na pierwsze rynki w sezonie 2019/2020.