KWIACIARSKIE TOURNÉE

23 i 24 września urządzono w Warszawie imprezę pod zagadkową nazwą Holland Flower Tour, która mogła sugerować perspektywę uczestniczenia w kwiaciarskiej podróży. Po przeczytaniu programu, załączonego do zaproszenia na ową imprezę (do Domu Technika NOT), łatwo się jednak było domyślić, że "tournée" musi mieć inny podtekst. Zapowiadano bowiem, między innymi, otwarcie pokazu roślin oraz seminarium z udziałem firm holenderskich oferujących te produkty.

TYPY OWOCOWANIA JABŁONI

Właściwe prowadzenie jabłoni w pierwszych latach po posadzeniu decyduje o szybszym wchodzeniu drzew w okres owocowania oraz o corocznym plonowaniu w kolejnych sezonach. Aby uniknąć błędów podczas formowania koron, trzeba poznać sposób owocowania interesującej nas odmiany.

CZEGO MOŻEMY SIĘ SPODZIEWAĆ? – Sezon przechowalniczy 1999/2000

Obecny sezon przechowalniczy może okazać się trudny ze względu na małą przydatność owoców trafiających do chłodni, co było wynikiem tegorocznych nietypowych warunków pogodowych. Przestrogi zawarte w tym artykule mogą okazać się nieco przesadzone. Przedstawione tutaj potencjalne zagrożenia należy jednak potraktować poważnie.

20-LECIE POLSKIEJ HODOWLI MALIN I JEŻYN

W 1979 roku w Sadowniczym Zakładzie Doświadczalnym w Brzeznej, należącym do ISK w Skierniewicach, rozpoczął się program hodowli malin i jeżyn. Od początku hodowla ta prowadzona jest pod kierunkiem dr. Jana Danka, który w tym roku obchodzi 20-lecie pracy nad uzyskiwaniem nowych odmian.

OCHRONA WARZYW KAPUSTNYCH PRZED CHOROBAMI

Ochrona warzyw kapustnych polega na zintegrowaniu metod uprawy, nawożenia, doboru odmian, przedsiewnego zaprawiania nasion oraz - w przypadku dużego zagrożenia chorobami - na racjonalnej ochronie chemicznej. Przestrzeganie zaleceń agrotechnicznych (dotyczących rodzaju i odczynu gleby, nawożenia, terminu sadzenia oraz prawidłowego zmianowania) może mieć istotny wpływ na ochronę warzyw kapustnych przed chorobami, w tym przed najgroźniejszą z nich - kiłą kapusty.

KALISKIE POD OSŁONAMI

W Łaszkowie niedaleko Kalisza, w gospodarstwie (a równocześnie firmie dystrybucyjnej "Maja") państwa Zofii i Romana Graczykowskich, 11 września spotkali się ogrodnicy uprawiający warzywa pod osłonami. Można tam było zapoznać się z kompleksową ofertą środków produkcji - od podłoży kokosowych (Ceres), przez nasiona (Seminis Vegetable Seeds), stymulatory wzrostu i preparaty biologiczne oraz nawozy (Biopartner), a także systemy nawadniające i dozujące CO2 (Soldrip), aż po używane holenderskie szklarnie (HCT).

W BUJNACH MIĘDZYNARODOWO

Od 23 do 25 września na polach Zespołu Szkół Rolniczych w Bujnach, koło Piotrkowa Trybunalskiego, podczas Pierwszych Międzynarodowych Dni Otwartych Warzyw Kapustnych zorganizowanych przez Novartis Seeds, na pięciu hektarach zaprezentowano aż 80 odmian uprawnych. W tej liczbie mieściły się te już dostępne w handlu oraz nowe selekcje, a także wzorcowe propozycje z innych hodowli.

SEZON OGÓRKOWY CZAS ZACZĄĆ

W Polsce uprawa ogórków pod osłonami na zbiór wiosenny jest prowadzona na znaczną skalę i ma duże znaczenie gospodarcze, jesienią powierzchnia zajęta przez to warzywo jest znacznie mniejsza. W uprawie towarowej należy się kierować zasadą takiego doboru terminu sadzenia, odmiany i metody uprawy, aby nakłady poniesione na wyprodukowanie kilograma ogórków były jak najmniejsze w stosunku do otrzymanych zysków. Dlatego uprawa powinna być wcześniej dokładnie zaplanowana, chociaż nie da się przewidzieć wszystkiego, na przykład pogody.

NA POLETKU W URSUSIE

Polowa kolekcja firmy Rijk Zwaan otwarta była dla zwiedzających 3 i 4 września w gospodarstwie państwa Śnieciów w Ursusie. Z warzyw najbogatsze w odmiany były tam sałata i kalafiory. Ponieważ jednak wcześniej uczestniczyłam w ich jednogatunkowych pokazach (czyt. HO 7/99 i 8/99), ta relacja poświęcona będzie innym gatunkom - z wyjątkiem marchwi i kapusty, które będą miały swoje odrębne Dni Polowe.

RËNK

Co to je? Rënk, to je po kaszebsku rynek. Na tym krótki kurs gwary wypada zakończyć, bo i tak Czytelnicy spoza Kaszub nic by nie zrozumieli. To gwarowe słowo ma znaczenie bliskie współczesnemu i pasuje jak ulał do otwartego 11 września Pomorskiego Hurtowego Centrum Rolno-Spożywczego SA.