JAKI WÓZEK WIDŁOWY WYBRAĆ?

Wózki widłowe produkowane przez firmę Jungheinrich — światowego dostawcę nowoczesnych rozwiązań logistycznych — coraz częściej wybierane są przez ogrodników jako niezbędne maszyny do transportu produktów w gospodarstwie. Przykładem gospodarstwa, w którym wykorzystuje się wózek widłowy firmy Jungheinrich, jest gospodarstwo sadownicze Artura Pietrzyckiego z miejscowości Wichradz koło Warki. Na powierzchni 34 hektarów produkuje się tam rocznie około 1000 ton jabłek, a owoce przechowuje się w chłodniach o pojemności 350 ton oraz komorach z KA na 700 ton.

PRODUKCJA ROZSADY PAPRYKI

Marzec to okres produkcji rozsady papryki do nieogrzewanych tuneli foliowych. Chciałabym przypomnieć główne zasady jej przygotowania, ponieważ producenci popełniają dużo błędów na tym etapie uprawy.

ZASIŁEK PIELĘGNACYJNY – ZASADY PRZYZNAWANIA I WYPŁATY

Zasiłek pielęgnacyjny przyznawany jest osobom niepełnosprawnym w celu częściowego pokrycia wydatków wynikających z konieczności zapewnienia im opieki i pomocy. Prawo do tego zasiłku może być przyznane obywatelom polskim i niektórym cudzoziemcom. Do niedawna zasiłki pielęgnacyjne dla osób podlegających ubezpieczeniu społecznemu rolników oraz ich dzieci, a także dla emerytów i rencistów oraz ich dzieci, wypłacały jednostki organizacyjne KRUS. Od 1.09.2005 r. świadczenia rodzinne, w tym zasiłki pielęgnacyjne, przyznaje i wypłaca wyłącznie tak zwany organ właściwy: wójt, burmistrz lub prezydent miasta, właściwy ze względu na miejsce zamieszkania wnioskodawcy. Najczęściej sprawami tymi zajmują się ośrodki pomocy społecznej. W gestii oddziałów regionalnych KRUS pozostaje nadal przyznawanie i wypłata dodatków pielęgnacyjnych.

WYPRODUKOWAĆ I DOBRZE SPRZEDAĆ

Duże gospodarstwa warzywnicze mogą zapewnić sobie zbyt uzyskanych plonów przez prowadzenie firm handlowych i sprzedaż nie tylko własnych warzyw. Taką działalnością zajmują się właściciele gospodarstwa w Wójtówce koło Sochaczewa — Adam Jeznach z synem Tomaszem. Możliwość przechowywania niektórych warzyw, jaką dysponują, pozwala wydłużyć ich podaż, inne gatunki — np. brokuły i kalafiory — produkowane przez tych ogrodników na potrzeby przetwórstwa sprzedawane są bezpośrednio po zbiorze.

WSPÓŁDZIAŁANIE Z OBOPÓLNĄ KORZYŚCIĄ

Produkcja krzewów róż w rejonie Końskowoli odbywa się przeważnie w rodzinnych gospodarstwach o powierzchni 2–3 ha. Wielu takich szkółkarzy nie zajmuje się na własną rękę sprzedażą detaliczną krzewów, lecz współpracuje z hurtowymi odbiorcami i realizuje ich zamówienia. Ci ostatni gros towaru kierują na eksport.

INTERESUJĄCE NOWOŚCI TARGÓW GOOT GREEN

4–6 października 2005 r. po raz piętnasty zorganizowano w Zundert w Holandii targi Groot Groen. Impreza, w której przed piętnastu laty uczestniczyło zaledwie 32 szkółkarzy, podczas ubiegłorocznej edycji miała już 190 wystawców. Dla 60 innych zabrakło miejsca. Te problemy ma rozwiązać nowa lokalizacja. Od 2007 r. targi mają być bowiem organizowane w nowym miejscu — na terenie ogrodu asortymentowego w Zundert. Dzięki temu powierzchnia wystawiennicza, która w 2005 r. wynosiła 8200 m2, ma być powiększona do 15 000 m2. Poniżej przedstawiam wybrane rośliny, które zwróciły uwagę targowego jury. Co roku nagradza ono medalami wyróżniające się odmiany prezentowane na Groot Groen.

DOBRY ROK DLA CZEREŚNI W DĄBROWICACH

Wielu sadowników ma dylemat, co sadzić, aby osiągnąć wysoki dochód, zwłaszcza w okresie drastycznego spadku opłacalności produkcji jabłek. Dlatego próbują szczęścia w uprawie innych gatunków, na przykład czereśni. Ich produkcja w naszych warunkach klimatycznych może być ryzykowna, kto jednak zaryzykował i kilka lat temu założył sady czereśniowe z nowych odmian — nie żałuje. W tym artykule chcę się podzielić z Czytelnikami kilkoma spostrzeżeniami dotyczącymi owocowania czereśni na podkładkach karłowych w 2005 roku w Sadzie Doświadczalnym w Dąbrowicach.

POWTÓRKA Z UPRAWY PIETRUSZKI

W ostatnich latach producenci pietruszki nie narzekali na uzyskiwane ceny. Przed rozpoczęciem nowego sezonu warto przypomnieć podstawowe wymagania tego warzywa. Pietruszka jest rośliną klimatu umiarkowanego, o małych wymaganiach cieplnych. Jej nasiona rozpoczynają kiełkowanie w temperaturze 3–4°C, a młode siewki znoszą przymrozki do –9°C. Wyrośnięte korzenie odmian późnych mogą zimować w polu pod śniegiem lub okryciem z liści.

CZY WARTO OPÓŹNIAĆ TERMIN PRZESADZANIA?

Dla większości szkółkarzy celem jest wyprodukowanie pełnowartościowego materiału handlowego w jak najkrótszym czasie, gdyż opłacalność produkcji zależy od jej długości. Na tempo wzrostu roślin w uprawie kontenerowej pozytywnie wpływa wczesny termin ich przesadzania. Opóźniając ten zabieg należy się liczyć z wyraźnym ograniczeniem wzrostu roślin.

W TROSCE O PRZEJRZYSTOŚĆ RYNKU

Ponad 150 osób zgromadził kongres poświęcony wpływowi rozszerzenia Unii Europejskiej na unijny rynek owoców i warzyw, w dyskusji sporo miejsca poświęcono także rynkowi rosyjskiemu. Spotkanie zorganizowała 17 i 18 listopada 2005 r. w Berlinie niemiecka instytucja ZMP (Zentrale Markt- und Preisberichtstelle GmbH), która od 1949 roku zajmuje się zbieraniem i analizą danych dotyczących produkcji rolnej — przede wszystkim cen — w Niemczech i na świecie. Ralf Goessler szef ZMP stwierdził: "Nie robiliśmy tego spotkania dla siebie, ale dla producentów. Naszym zadaniem jest nie kreowanie rynku, ale pokazywanie go, a przejrzystość to coś, co dla każdego rynku — w tym owoców i warzyw — jest najlepsze. Gwarantuje ona możliwość rozwijania tej produkcji, w której podaż jest wyższa od popytu. Właśnie brak informacji doprowadził do tego, że w 2004 roku w UE doszło do nadprodukcji warzyw, w czego efekcie wielu rolników znalazło się w trudnej sytuacji finansowej. Przyszłość rynku owoców i warzyw zależy od rzetelnych informacji, na których podstawie producenci mogą podejmować decyzje dotyczące strategii produkcji".