Owoce jagodowe

Owoce jagodowe – rośliny jagodowe to dział dedykowany dla profesjonalistów w uprawie owoców jagodowych. Baza wiedzy oraz informacje z kraju i świata.

Porzeczki pod osłoną – warto?

Produkcja owoców pod osłonami to w ostatnim czasie temat bardzo często poruszany na spotkaniach sadowniczych oraz na konferencjach poświęconych uprawie roślin jagodowych. Dobre efekty przynosi okrywanie truskawek i plantacji borówki wysokiej. Czy warto stosować osłony, m.in. daszki, w innych uprawach, np. porzeczce czerwonej i białej?

Przechowywanie i spedycja borówki w Olchowcu

W siedzibie Grupy Producentów Owoców „Polskie Jagody” Sp. z o.o. w Olchowcu (pow. biłgorajski) zajmującej się produkcją jagód na cele deserowe i przetwórcze, 27 września odbyło się uroczyste otwarcie obiektu chłodniczo-sortowniczego. Grupę tworzy 5 gospodarstw o łącznym areale 170 ha. Roczna produkcja to obecnie około 600 ton jagód.

Winnica UJ chce wyprodukować wino lodowe

Wino lodowe, uzyskiwane z zamarzniętych na krzewie winogron, zamierza wytworzyć w tym sezonie winnica Uniwersytetu Jagiellońskiego w Łazach koło Bochni (woj. małopolskie). Na razie jej pracownicy czekają na odpowiedni mróz, aby zebrać owoce.

Nowatorskie jagodowe

Rosnące wymagania dotyczące jakości truskawek wymuszają na ogrodnikach wprowadzanie modyfikacji w systemie produkcji owoców. Coraz częściej uprawa na płasko w glebie jest zastępowana podniesionymi zagonami okrytymi folią bądź włókniną, a tradycyjnie owocujące odmiany – tymi o wydłużonym okresie zbiorów. Pojawiają się różnorakie zadaszenia, stoły uprawowe i nowe środki do produkcji.

Copa-Cogeca: znaczny spadek produkcji europejskiego wina

W Brukseli opublikowano szacunki odnośnie tegorocznego winobrania w krajach UE. Ukazują one 10-procentowy spadek produkcji w stosunku do roku ubiegłego ze względu na niekorzystne warunki klimatyczne, takie jak susza lub niskie temperatury i znaczne opady.

Jesienne upały przyspieszyły we Włoszech winobranie

Upały, które powróciły do środkowych i południowych Włoch wraz z falą gorącego powietrza z Afryki, przyspieszyły tegoroczne winobranie. Zakończy się ono jeszcze w październiku.

Odmiany winorośli dla chłodniejszego klimatu

W Mołdawii wyhodowano nowe odmiany winorośli. Rośliny odznaczają się dużą odpornością na niesprzyjające warunki uprawy – znoszą chłodny klimat, a owoce nie mają pestek.

Dobry rok dla Sandomierskiego Szlaku Winiarskiego

Kilkanaście tysięcy turystów zwiedziło utworzony w tym roku Sandomierski Szlak Winiarski - podała Świętokrzyska Izba Rolnicza. Zdaniem właścicieli winnic rok 2012 jest dobry nie tylko dla samego wina, ale również dla rozwoju enoturystyki nad Wisłą.

Słabe zbiory w podkarpackich winnicach

Od 30 do 50 proc. owoców mniej niż w poprzednim roku zebrali właściciele winnic na Podkarpaciu. W regionie kończy się tegoroczne winobranie – poinformowała sekretarz Stowarzyszenia Winiarzy Podkarpacia Ewa Wawro.

Rośnie apetyt na derenia jadalnego i świdośliwę

W ostatnich latach coraz większym zainteresowaniem wśród osób związanych z sadownictwem cieszą się rośliny jagodowe. Nadal w dużym stopniu uprawiane są truskawki, maliny i porzeczki: czerwona i czarna, ale coraz więcej uwagi poświęca się możliwości uprawy np. derenia jadalnego czy świdośliwy (których owoce - botanicznie - jagodami nie są, przyp. red.).