Owoce jagodowe

Owoce jagodowe – rośliny jagodowe to dział dedykowany dla profesjonalistów w uprawie owoców jagodowych. Baza wiedzy oraz informacje z kraju i świata. Więcej informacji na portalu Jagodowe.pl

Klasmann-Deilman Polska diamentem Forbesa 2020

Firma Klasmann-Deilman Polska Sp. z o.o. działająca na krajowym rynku ogrodniczym w segmencie specjalistycznych podłoży ogrodniczych zdobyła uznanie analityków i otrzymała tytuł Diament Forbesa 2020.

Borówki w lutym jadło 17% Polaków

Borówki w ciągu 40 lat z zupełnie nieznanego owocu stały się jednym z liderów produkcji i konsumpcji. Dziś 2% konsumentów deklaruje, że spożywa borówki 4–5 razy w tygodniu, poza polskim sezonem zbiorów, kolejne 6% konsumuje te owoce 2–3 razy w tygodniu. W sumie 17% Polaków zadeklarowało konsumpcję w lutym.

Badania konsumpcji warzyw i owoców

„Narodowe badania konsumpcji warzyw i owoców” to projekt kompleksowych badań konsumpcji. Został zainicjowany przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw w odpowiedzi na wyzwania związane z promocją roli warzyw i owoców w diecie. Badania będą realizowane w roku 2020 przez firmę Kantar Polska we współpracy z agencją Inspire smarter branding. Zadanie finansowane jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

Kontrole żywności – ustawa znowelizowana

Od 1 lipca br. nastąpi fuzja kontroli jakości żywności w jednej wyspecjalizowanej instytucji – Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS). Dzięki temu możliwe będzie efektywniejsze wykorzystanie potencjału inspektorskiego, a kontrole będą prowadzone przez jeden organ w sposób kompleksowy w całym łańcuchu dostaw od „pola do stołu”. Obecnie jakość żywności w sklepach sprawdza Inspekcja Handlowa, a na wcześniejszych etapach obrotu – IJHARS.

Rynek rolno-spożywczy w działaniach UOKIK i Inspekcji Handlowej

Walka z nieprawidłowościami na rynku rolno-spożywczym to jeden z priorytetów UOKiK. Dzięki decyzjom Urzędu rolnicy szybciej dostają zapłatę za swoje produkty. Inspekcja Handlowa regularnie sprawdza jakość i oznakowanie warzyw i owoców w sklepach – w 2019 r. przeprowadziła ponad 800 takich kontroli.

Mazowsze silnie zagrożone suszą rolniczą i hydrologiczną

Ponad 57% powierzchni woj. mazowieckiego, mieści się w pasie o ekstremalnym i silnym zagrożeniu występowaniem suszy rolniczej. Jednocześnie w mazowieckich rzekach, jeziorach i zbiornikach aż blisko 30% obszaru ma stwierdzony silny stopień zagrożenia suszą hydrologiczną.

Owocowy czas

12.02.2020 w miejscowości Szczekarków (woj. lubelskie) odbyła się konferencja jagodowa  „Owocowy czas”. Podczas spotkania poruszono tematy związane z ochroną, nawożeniem oraz doborem odmian truskawek, porzeczek, malin oraz borówek.

Dlaczego rząd promuje słodycze i piwa smakowe?

Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków zwraca się do premiera Mateusza Morawieckiego oraz polskich parlamentarzystów z prośbą o całkowite wyłączenie z opłaty cukrowej nektarów oraz napojów z owoców i warzyw zawierających minimum 20% soku lub przecieru, ze względu na niekorzystne społeczne i gospodarcze skutki dla polskiej branży owocowo-warzywnej.

Warsztaty prawne dla producentów owoców i warzyw – (VIDEO)

To pierwsza tak kompleksowa prezentacja na temat aspektów prawnych sprzedaży owoców i warzyw z własnego gospodarstwa!

Zabezpiecz gospodarstwo przed suszą! Dotacje w nawadnianie

Od 21 lutego do 20 kwietnia 2020 r. rolnicy, którzy chcą zabezpieczyć swoje uprawy przed skutkami suszy, mogą ubiegać się w ARiMR o dotację na inwestycje w nawadnianie gospodarstwa rolnego.