Deszcz coraz cenniejszy

Tegoroczna jesień - zwłaszcza na południu kraju - jest bardzo sucha. Niedostatek wilgoci w glebie jest wyraźnie odczuwany zarówno przez uprawy jak i w gospodarstwach, którym brakuje wody do celów bytowych.

Wiadomo, co jedzą polskie wilki

Jeleń, sarna i dzik to zwierzęta, które stanowią podstawę pożywienia polskich wilków. Wilk potrzebuje około pięciu kilogramów mięsa na dzień, dlatego jeleń starcza całej watasze zaledwie na dwa dni. Do dzika podchodzi zaś z rezerwą, bo ten zwykle zaciekle się broni.

Wielu chętnych na Fresh Produce Ukraine 2012

Na sześć tygodni przed otwarciem wystawy Fresh Produce Ukraine 2012 organizatorzy (BTO Exhibitions BV, „Miasto Marzeń” i Projekt „APK Inform: Warzywa i Owoce”) zakończyli przyjmowanie zgłoszeń od chętnych do wystawienia się na kijowskiej imprezie.

W nocy przymrozki, w dzień 8 stopni

Przed nami coraz zimniejsze noce i poranki z nasilającymi się przymrozkami. Nawet popołudniami miejscami będzie zaledwie 8 stopni.

Zbiory miodu na Lubelszczyźnie nieco mniejsze

Około 15 kg miodu od jednej rodziny pszczelej uzyskali przeciętnie w tym sezonie pszczelarze w woj. lubelskim. Zbiory miodu były nieco gorsze niż w roku ubiegłym – ocenił prezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Lublinie Stanisław Różyński.

Obszar upraw ekologicznych w Portugalii zwiększył się 20 razy

Obszar upraw ekologicznych zwiększył się w Portugalii 20-krotnie od 1994 r. Pod koniec ub.r. obejmował on powierzchnię 220 tys. hektarów. W latach 1994-2011 wysoka była też dynamika uruchamiania nowych podmiotów gospodarczych w tym sektorze.

W Poznaniu ruszyły targi wyrobów spożywczych Polagra Food

Polska żywność jest poszukiwana na świecie jako naturalna, smaczna i ekologiczna – powiedział w Poznaniu minister rolnictwa Stanisław Kalemba na konferencji prasowej towarzyszącej otwarciu targów wyrobów spożywczych Polagra Food.

Obiekt nowoczesny i z rozmachem

5. października w Lipiu k. Gniewkowa (woj. kujawsko-pomorskie) miało miejsce uroczyste otwarcie obiektu grupy producentów warzyw „Vegro” Warzywa Groblewskich. 
 

Trwają Targi Smaki Regionów

- Możemy być dumni, ze mamy tak bogatą listę produktów regionalnych, to nasze prawdziwe dziedzictwo – powiedział minister Stanisław Kalemba otwierając w niedzielę w Poznaniu Targi Smaki Regionów.

W nadchodzącym tygodniu czeka nas prawdziwa jesień

Będzie zimno, mokro i wietrznie, czyli przed nami aura sprzyjająca przeziębieniu i grypie.