Jabłka i borówki – eksport do Indonezji

MPS Sad numer 6/2019
Trwają prace nad dostępem do rynku indonezyjskiego polskich jabłek i borówki.

W ramach działań związanych z pozyskiwaniem nowych rynków zbytu dla polskich produktów rolnych Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi prowadzi aktywne starania o otwarcie rynku Indonezji.

Niezależnie od złożenia wniosku o uznanie przez stronę indonezyjską polskiego systemu bezpieczeństwa żywności, równolegle przygotowywany jest wniosek o zatwierdzenie laboratoriów wykonujących badania płodów rolnych w zakresie bezpieczeństwa konsumenta.

Po zatwierdzeniu przez stronę indonezyjską laboratoriów przeprowadzających badania w celu potwierdzenia spełnienia przez importowane towary wymagań w zakresie bezpieczeństwa żywności (pozostałości pestycydów, metale ciężkie, mykotoksyny, skażenia mikrobiologiczne), do czasu uznania polskiego systemu bezpieczeństwa żywności, jedynie te laboratoria będą mogły wydawać dokumenty będące warunkiem importu.
Ponieważ zgodnie z wymaganiami strony indonezyjskiej możliwe jest zatwierdzenie zarówno laboratoriów urzędowych, jak i komercyjnych, istnieje możliwość złożenia wypełnionych dokumentów aplikacyjnych, do dnia 30 listopada br., które następnie zostaną przekazane stronie indonezyjskiej.

Źródło: MRiRW

Related Posts

None found

Poprzedni artykułSpójne znakowanie produktów BEZ GMO
Następny artykułPłomieniem na chwasty

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.